Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΕΔΟΕΑΠ - κοίτα τι σου ετοιμάζουν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Περί παροχών ΕΔΟΕΑΠ,
εσόδων και αυτόματου "κόφτη"

Υπουργείο Εργασίας
Απόσπασμα από τα πρακτικά
της συνάντησης Εργοδοτικών
και Εργατικών Ενώσεων
Τετάρτη 26 Απριλίου

(...)
Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα το εξής: εάν καλείται ο κλάδος να πληρώσει περισσότερα χρήματα από ό,τι θα πλήρωνε στην κοινωνική ασφάλιση θα τα πληρώσει υπό την προϋπόθεση ότι οι παροχές θα είναι παραπάνω. Εάν πρόκειται να δώσει παραπάνω λεφτά για να έχει λιγότερες παροχές, πρέπει να είσαι ηλίθιος.

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Πάντως για να συζητάμε, πάει να πει ότι έχει παραπάνω παροχές σε όλα τα επίπεδα γι' αυτό καθόμαστε και το συζητάμε τώρα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω…

Ν. ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Πως δεν το ξέρετε, είστε ασφαλισμένος κ. Κυριακόπουλε. Έχει οδοντιατρική περίθαλψη ο ΕΟΠΥΥ;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νίκο μη λέμε τώρα, δεν κάνουμε πολιτική, απλά τα νούμερα. Εγώ έχω ζητήσει συγκεκριμένη μελέτη να μου πει πόσο βγαίνει η σύνταξη με αυτό τον τρόπο για να είναι βιώσιμη. Θα το δω.

Δεύτερον, περιμένω να στείλεις σε όλους τη σύγκριση των ιατρικών παροχών που έχει σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ, την κατάσταση αυτή. Όταν τη δω, θα σας πω ναι, ή όχι. Δεν το έχω δει, ούτε το ένα έχω δει ούτε το άλλο. Και είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε ό,τι γράφω.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Το ύψος των εισφορών και του πόρου, τα οποία θα πρέπει να γίνουν άμεσα αυτά, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχουμε εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ και έσοδα, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Με την έννοια ότι όσο αυξάνει ο πόρος, μειώνονται οι εισφορές, δηλαδή αν έχουμε εισφορές και πόρο, όσο αυξάνουμε τον πόρο θα μειώνονται οι εισφορές. Όσο αυξάνονται οι εισφορές, θα μειώνεται ο πόρος. Δηλαδή το ποσό είναι το ίδιο με αυτή την έννοια το λέω.

Εδώ θα πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή. Αυτή δεν πρέπει να πνίγει με εισφορές τα ΜΜΕ που έχουν χαμηλά έσοδα, ούτε όμως και υπερβολική δαπάνη.

ΜΕΛΟΣ: Τα έχουμε συμφωνήσει αυτά που λες τώρα;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Όχι βέβαια.

ΜΕΛΟΣ: Την άποψή σου.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Και εσύ την άποψή σου είπες.

ΜΕΛΟΣ: Τώρα λέμε απόψεις.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Απόψεις ναι.

ΜΕΛΟΣ: Βάζουμε τίτλο «Απόψεις».

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μήτσο, μη μου λες ιστορίες εγώ ό,τι λέω τα έχω γράψει και ό,τι έχω γράψει, ισχύει. Μη μου λες ότι τα αλλάζω, ό,τι γράφω ισχύουν.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Αυτός ο πόρος που θα βάλουμε δεν πρέπει να αποτελεί και υψηλή δαπάνη στα ΜΜΕ που έχουν υψηλό εισόδημα, δηλαδή κάπως να ισορροπήσουμε αυτό το πράγμα.

Εκείνο που θέλω να πω το τελευταίο είναι ότι ό,τι πόρο αποφασίσουμε ό,τι εισφορές αποφασίσουμε, δεν μπορεί με βεβαιότητα να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ. Με την έννοια ότι ούτε ξέρουμε στο μέλλον τι έσοδα θα έχουν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ σε ό,τι αφορά τον πόρο, ούτε ξέρουμε πως θα είναι η μισθολογική κατάσταση μελλοντικά, ώστε να έχουμε τις εισφορές στο χέρι. Μια εκτίμηση κάνουμε, η οποία σίγουρα δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε ακριβώς.

Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε τώρα σε μια θέσπιση πόρου και εισφορών, στο περίπου και μετά από ένα χρονικό διάστημα σύντομο, μέχρι τέλος του χρόνου σε κάποιους μήνες, να πούμε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Αλλιώς δεν πρόκειται να ξέρουμε εμείς τι έσοδα υπάρχουν.

Δηλαδή είπε ο κ. Κυριακόπουλος προηγουμένως ότι το ’05 το STAR είχε 70 εκατομμύρια και τώρα φέτος έχει 40. Που ξέρω το 8 τι θα έχει, δεν μπορώ να μπω σε αυτό το πράγμα. Και βεβαίως επιστημονικά σωστό είναι να το πάμε με αναλογιστική μελέτη σε 40 χρόνια και εκεί να βγάλουμε τι θα κοστίζει ο ΕΔΟΕΑΠ αλλά όλο αυτό στον αέρα στην ουσία είναι.

Επιστημονικά και με νούμερα, σωστό. Αλλά στην ουσία είναι στον αέρα. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να μη συνεχίσει ο ΕΔΟΕΑΠ να είναι χωρίς έσοδα πλέον.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα Ταμεία είναι συγκεκριμένος και υπάρχει και συγκεκριμένη νομοθεσία. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε με κανένα τρόπο σε καθιέρωση πόρων οι οποίες δεν είναι από πριν δεδομένο ότι το Ταμείο είναι βιώσιμο.

Γιατί αν το κάνουμε αυτό, ουσιαστικά τι κάνουμε; Ουσιαστικά λειτουργούμε εναντίον των εργαζομένων μας οι οποίοι μετά από κάποια χρόνια θα μείνουν χωρίς σύνταξη. Γιατί όπως σας είπε και ο κ. Υπουργός στην 1η συνάντηση όταν κάναμε το ερώτημα, ρώτησα «τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ την εγγυάται το κράτος;» δηλαδή αν πέσει έξω ο ΕΔΟΕΑΠ μετά από πέντε χρόνια θα τα πληρώσει το κράτος; Και απάντησε «όχι, όλες οι εισφορές θα χαθούν».

Άρα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι εδώ να διασφαλίσουμε τη σύνταξη των ατόμων οι οποίοι σήμερα είναι 35 και 40 ετών, οι οποίοι θα βγουν μετά από 25 χρόνια στη σύνταξη. Εάν πάμε στο περίπου, σημαίνει ότι θα πάρουν σύνταξη.

Άρα εδώ υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, υπάρχει αναλογιστική μελέτη, που οι παραδοχές της αναλογιστικής μελέτης καθορίζονται με νόμο και βγαίνει μια αναλογιστική μελέτη. Αν η αναλογιστική μελέτη στο τέλος της ημέρας βάσει των παραδοχών που θα βάλουμε, μέρος των οποίων έχω ζητήσει, βγει αρνητική, εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ επ’ αυτού.

Προτιμάμε να πάνε στην κοινωνική ασφάλιση όπου είναι σίγουρο ότι θα πάρουν κάποια σύνταξη. Αν εσείς που είστε εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν θέλετε να είναι σίγουρο ότι αυτοί που είναι σήμερα 35 και 40 ετών, μου κάνει εντύπωση.

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Οι παραδοχές που βάζετε όμως, είναι όχι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προσέξτε κάτι …

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Όταν μου λέτε 460 εκατομμύρια …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να ολοκληρώσω παρακαλώ πολύ; Πρέπει επίσης να καταλάβουμε όλοι μας εδώ ότι από τη στιγμή που πάρουμε την απόφαση να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό Ταμείο έξω από την κοινωνική ασφάλιση, παίρνουμε το ρίσκο. Και σας ρώτησα τότε: παίρνετε το ρίσκο; Και είπατε «ναι».

Όταν παίρνω το ρίσκο, σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένο αυτό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάποτε μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων εδώ, θα μειωθούν και οι παροχές, θα γίνει αυτόματα. Σαν τον κόφτη που βάζει το IMF γιατί αν δεν μειωθούν οι παροχές μετά από πέντε χρόνια, δεν θα πάρουν σύνταξη οι νέοι.

ΜΕΛΟΣ: Διαφορετικά το άλλο Ταμείο πως θα λειτουργήσει;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο άλλο Ταμείο; Δεν υπάρχει. Μιλάμε για τον ΕΔΟΕΑΠ αυτή τη στιγμή.

ΜΕΛΟΣ: Ναι, αλλά είπατε …

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα το άλλο εγγυάται το κράτος.

ΜΕΛΟΣ: 12 φορές μου έκοψαν τη σύνταξη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αυτό, αυτό που κάνει το κράτος. Δεν ξέρω, παίρνουμε το ρίσκο, όμως κόβει. Όπως κόβει το κράτος, πρέπει να το ξέρουμε. Όπως είμαι και εγώ ασφαλισμένος στο ίδιο Ταμείο. Όπως κόβει το κράτος όταν δεν έχει τα λεφτά, θα κόβει και ο ΕΔΟΕΑΠ, αν δεν έχει τα λεφτά.

Άρα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί από πριν. Αυτό που δεν θα γίνει, γιατί αυτό θα είναι όρος το έχω βάλει στους όρους, είναι το εξής: συνεχώς θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες και θα επικαιροποιείται και θα πρέπει οι παροχές να είναι βασισμένες πάνω στις δυνατότητες του Ταμείου και επίσης θα πρέπει τα χρήματα αυτά που μαζεύουμε αυτή τη στιγμή, να είναι τόσα ώστε να διασφαλίζεται και η σύνταξη του κ. Σκεπετζάκη μετά από 20 χρόνια που θα πάρει. Γιατί αλλιώς θα μείνει χωρίς σύνταξη.

ΜΕΛΟΣ: Δεν το αναφέρει αυτό η μελέτη.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν το αναφέρει η μελέτη, με συγχωρείτε δεν καταλάβατε, είπε κάτι ο κ. Γκανάς είπε «θα το δούμε περίπου». Περίπου δεν υπάρχει, υπάρχει συγκεκριμένα πράγματα. Η μελέτη τι λέει;

Μ. ΓΚΑΝΑΣ: Δεν υπάρχει τζίρος μετά από δέκα χρόνια;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε θα υπάρχει αυτόματος κόφτης κ. Γκανά. Όταν πέφτει ο τζίρος εισπράττεις λιγότερα, μειώνονται οι παροχές. Σας λέμε ότι δεν πάει περίπου. Αυτά θα είναι διασφαλισμένα από πριν. Όταν λέμε είναι βιώσιμο το σύστημα, εννοούμε αυτό για να το ξεκαθαρίζουμε.
(...)
---
---
*

1 σχόλιο:

  1. "Όταν πέφτει ο τζίρος εισπράττεις λιγότερα, μειώνονται οι παροχές".
    Τ' ακούς Γιωργάκη; "Οταν πέφτει ο τζίρος". Οι εργοδότες θα έχουν εκπρόσωπο στον ΕΔΟΕΑΠ για να τον ελέγχουν. Τον τζίρο των επιχειρήσεων θα τον ελέγχουν οι ασφαλισμένοι; Οχι, βέβαια, θα δίνουν ό,τι έχουν ευχαρίστηση. Οπως παλιά, όπως γινόταν με το αγγελιόσημο Γιωργάκη, που μόνο εσύ έβλεπες ότι όλα ήταν καλά με τον έλεγχο, την είσπραξη και την απόδοσή του.








    ΑπάντησηΔιαγραφή