Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Τέλος στη σχέση ΕΡΤ-Digea...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

...αυτόνομο ψηφιακό δίκτυο
ύστερα από τέσσερα χρόνια


Τον Ιούνη του 2013 έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη.

Η ΕΡΤ είχε αρχίσει δοκιμαστικά εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια προκαλώντας τη μήνιν των ιδιωτικών καναλιών. Τον Δεκέμβριο του 2013, χωρίς κρατική τηλεόραση γίνεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του συνόλου των τηλεοπτικών συχνοτήτων για 15 χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2014 η ΕΕΤΤ παραδίδει στη Digea, την εταιρεία των επτά (τότε) ιδιωτικών καναλιών όλες τις ελεύθερες τηλεοπτικές συχνότητες πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας έναντι 18,6 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2014 η Digea αρχίζει να μεταφέρει ψηφιακά το σήμα της ΝΕΡΙΤ, που στο μεταξύ είχε ανοίξει η κυβέρνηση Σαμαρά σε μια από τις δικές της ψηφιακές συχνότητες. Μια σχέση που κράτησε τέσσερα χρόνια, με μεγάλο κόστος για την κρατική τηλεόραση.

Από την 1η Φεβρουαρίου η σχέση αυτή σταματά και η ΕΡΤ εκπέμπει πλέον από το ιδιόκτητο ψηφιακό της δίκτυο σε 800 σημεία της χώρας από 156 ψηφιακούς πομπούς.

Το τελευταίο καταγεγραμμένο ενοίκιο στη Digea ενερχόταν στα 1,65 εκατ. ευρώ για ένα έτος. Όσο και το ποσό που πλήρωσε η ΕΡΤ για να αποκτήσει τελικά τους 135 συν 20 ψηφιακούς πομπούς με τους οποίους κατέφερε να λειτουργήσει το δικό της δίκτυο εκπομπής. Η Digea χάνει το ετήσιο έσοδο των 1,65 εκατ. ευρώ και ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την περαιτέρω συνεργασία των δυο παρόχων δικτύου το προσεχές διάστημα.

Μπροστά μας σε λίγο θα έχουμε τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση, την υποχρέωση μετακίνησης του ελεύθερου τηλεοπτικού σήματος κάτω από τα 700 MHz, δηλαδή κάτω από τον 50ο δίαυλο στα UHF. Η τηλεόραση θα μεταβεί σε νέο πρότυπο ψηφιακής κωδικοποίησης ώστε να χωρέσουν όλοι οι υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί σε λιγότερες συχνότητες. Η Digea σήμερα κατέχει 4 ψηφιακές συχνότητες και η ΕΡΤ 2. Με την παράδοση του φάσματος των 700 ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες στο τέλος του 2020, οι ψηφιακές συχνότητες θα μείνουν 4 και για τη Digea και για την ΕΡΤ.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου