Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

... "κωλόπαιδο της Φρειδερίκης" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Η διαπλοκή δεν χρειάζεται τανκς, έχει την τηλεόραση...

Τα καλόπαιδα της Φρειδερίκης



Δεν θυμάμαι τον πατέρα μου να βρίζει. Θεωρούσε πως το να βρίζεις είναι σπατάλη και εσωτερική κατανάλωση. Υπήρχε όμως μια βρισιά που την εκσφενδόνιζε σε καταστάσεις μεγάλου θυμού σα να ‘ριχνε αναθεματική πέτρα. Πίεζε τα χείλια προσπαθώντας να το αποφύγει και όταν ήταν σίγουρος μέσα του πως δίκαια το απευθύνει το εκστόμιζε: «κωλόπαιδο της Φρειδερίκης».

Ο πατέρας μου δεν γνώριζε τίποτα για τις ερωτικές περιπέτειες της βασίλισσας Φρειδερίκης με τον αρχηγό της CIA Άλεν Ντάλες και όσους άλλους φημολογούμενους και δεν υπονοούσε τίποτα σεξουαλικό ή βιολογικό. Με τη φράση εννοούσε (και εννοεί ακόμη ευτυχώς) τον άνθρωπο χωρίς αξίες,τον δουλικό και κλακαδόρο που συμπεριφέρεται όπως τα τσιράκια του παλατιού και της Φρειδερίκης. Αν γνώριζε τι σημαίνουν οι λέξεις θα έλεγε πως εννοεί τον αμοραλιστή και εξωνημένο.

Η Φρειδερίκη δεν ήταν απλώς η μητέρα του τέως και γιαγιά των ξεπεσμένων βασιλοπαίδων που φωτογραφίες τους επιμένουν να δημοσιεύουν τα χρεωμένα συγκροτήματα Τύπου,λες και δημοσιεύουν φωτογραφίες υποψήφιων για Νόμπελ. Η Φρειδερίκη ήταν υπεύθυνη για πολλά από τα δεινά της χώρας. Οι ραδιουργίες και η βαθιά αντιδημοκρατική της αντίληψη που γινόταν πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μπορούσαν να συναγωνιστούν μόνο τις σχέσεις της με μυστικές υπηρεσίες και τα ποικίλα σκάνδαλά της (είναι ενδιαφέρουσα η βιογραφία του Άλεν Ντάλες που καταγράφει τι έγινε στο κρυφό δωμάτιο του γραφείου του όταν τον επισκέφθηκε η Φρειδερίκη. Η Φρειδερίκη βεβαίως αργότερα είπε πως είχε μαγκώσει το συρτάρι).

Η Φρειδερίκη εκτός των άλλων πρόσφερε στη χώρα τον Κωνσταντίνο. Ένα τύπο ο οποίος δεν πρόλαβε να κάνει το δικό του πραξικόπημα με τους στρατηγούς για να καταλύσει τη Δημοκρατία και περιορίστηκε να ορκίσει τους Απριλιανούς πραξικοπηματίες που τον πρόλαβαν. Όπως βέβαια έχει παροιμιωδώς δηλώσει σε συνέντευξή του, ήταν κατά της Χούντας και αυτό αποδεικνύεται απ’ το γεγονός πως στη φωτογραφία ορκωμοσίας των Χουντικών,δεν χαμογελούσε στη φωτογράφιση. Αντιχουντικός για... γέλια.

Η Χούντα δεν σταμάτησε να του στέλνει το μισθό του στο εξωτερικό όταν επιχείρησε πάλι ανεπιτυχώς να κάνει κίνημα και τελικώς έφυγε από την Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια διεκδίκησε από το ελληνικό κράτος περιουσιακά στοιχεία και αποζημιώσεις. Πολλοί υποστηρίζουν πως σήμερα ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ επιθυμεί μια θέση στο πολιτικό σύστημα για τον ίδιο ή για τους γιούς του.

Οι καιροί είναι δύσκολοι για να βγουν κομψευόμενοι άεργοι και να διεκδικήσουν το ρόλο του σωτήρα από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει. Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, γραφικοί χουντοβασιλικοί και ακραιφνείς βασιλόφρονες της Δεξιάς, εμφανίζονταν επετειακά να αναφωνούν «ζήτω ο άνακτας» δημιουργώντας πρόβλημα στη Ν.Δ., η οποία προσπαθούσε να αποποιηθεί τη σχέση με την παλιά Δεξιά της δεκαετίας του ‘60. Τα χρόνια όμως άλλαξαν. Ο τέως εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, αγόρασε εκτάσεις από τις αποζημιώσεις που πήρε από το ελληνικό Δημόσιο, προσπάθησε να κάνει και τις φιλανθρωπίες του με τα ιδρύματα της πρώην βασιλίσσης Άννας Μαρίας, οι διάδοχοι (ευτυχώς δικοί του και όχι του θρόνου) άρχισαν να χορεύουν δημοσίως ζεϊμπέκικο και η ζωή προχωρούσε. Ο Κωνσταντίνος δεν χρειαζόταν καν τις υπηρεσίες του Χρήστου Ζαμπούνη και κάποιων κρυφοβασιλικών βουλευτών της Ν.Δ. Ο τέως έγινε ένας νυν έστω του lifestyle.

Την Παρασκευή γιόρτασε 50 χρόνια γάμου με την Άννα Μαρία. Ο Ναυτικός Όμιλος Πειραιά όπου γιορτάστηκε το γεγονός του μισού αιώνα συμβίωσης, γέμισε από παπιγιόν και τουαλέτες. 

Καλεσμένοι δεν ήταν αυτοί που πριν από δεκαετίες πήγαιναν κρυφά στο Λονδίνο για να συναντήσουν τον Κωνσταντίνο και να δηλώσουν υπακοή στον γκρεμισμένο θρόνο. Αυτή τη φορά το «παρών» έδωσε όλο το σύστημα της διαπλοκής. Απενοχοποιημένο πια και το ίδιο όπως και ο Γλύξμπουργκ, δεν χρειάζεται να απολογείται για τις σχέσεις με τον τέως τις οποίες βαφτίζει «προσωπικές».

Αν βέβαια τους ρωτήσεις τι είδους προσωπικές σχέσεις έχουν με κάποιον που ευθύνεται για χούντες,για συνωμοσίες,τι είναι αυτό που τιμούν και εκτιμούν στο γιό της Φρειδερίκης που συμβολίζει τα πιο μαύρα χρόνια που πέρασε η χώρα,προφανώς θα χαμογελάσουν υποτιμητικά.

Οι σύγχρονοι γαλαζοαίματοι της διαπλοκής, εργολάβοι, νταβατζήδες, επαγγελματίες της πολιτικής, έχουν πολλά κοινά με τον Κωνσταντίνο άλλωστε. Και δεν είναι μόνο τα παπιγιόν που μυρίζουν ναφθαλίνη. Μάλλον θα τα συζήτησαν όλο αγωνία τρώγοντας ραβιόλι με γέμιση φυστικιού Αιγίνης όπως έσπευσαν να πληροφορήσουν οι φυλλάδες τους. Οι φωτογραφίες που κοσμούν τα ρεπορτάζ κάποτε θα ήταν πολιτικό σκάνδαλο.Τώρα είναι η αλήθεια. Παρόντες και υπερήφανοι όπως διαβάζουμε ήταν «ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, ο Μίνως Κυριακού και η σύζυγός του Μαρί, ο Σταύρος Ψυχάρης, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος με τη Ζωή Λάσκαρη, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ισίδωρος Κούβελος, ο Σπύρος Καπράλος, οι εφοπλιστές Λαιμός, Νιάρχος, Γουλανδρής και άλλοι».

Το παλάτι και οι χούντες πάτησαν με ερπύστριες τη Δημοκρατία. Η διαπλοκή δεν χρειάζεται τανκς, έχει την τηλεόραση.

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από την προσέλευση του ζεύγους Ψυχάρη. Το «HOT DOC» που κυκλοφορεί την Πέμπτη, αποκαλύπτει το ρόλο του Χρήστου Λαμπράκη στο πραξικόπημα της Κύπρου. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Ιδρυμα Λαμπράκη στο οποίο απευθυνθήκαμε για να δώσει απαντήσεις για όσα προκύπτουν από τα ντοκουμέντα, απάντησε πως ο Λαμπράκης ήταν πάντα υπέρ της Δημοκρατίας. Και ο Ψυχάρης το ίδιο. Και ο Γλύξμπουργκ…
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου