Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

... "Βλάχου, Χίτλερ και Deutschland uber alles" (!) ...


*
Ανασυγκρότηση
***
*
Επετειακό δημοσίευμα
(4/8/2016)


Τι να υποθέσουμε;
«Γι' αυτήν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ποτέ δεν φαντάσθηκα ότι μπορούσε να είναι τόσο θαυμασία, τόσο μεγαλοπρεπής, τόσο συγκινητική (...) Η τελετή άρχισε στις 4 ακριβώς με την είσοδο του Χίτλερ (...) Το Στάδιον ολόκληρον (...) για τρία ολόκληρα λεπτά ήταν μια παμμέγιστη φωνή, μια εκκωφαντική βοή, ένα ατελείωτο "Χάιλ Χίτλερ!" (...) Ηταν στιγμές αληθινής, βαθειάς συγκινήσεως, ομαδικού ενθουσιασμού. Ολοι μαζί τραγουδούσαμε τον Εθνικό Γερμανικό Υμνο (...)».
«[…] Εξαιρετικός ενθουσιασμός υπεδέχθη την γαλλική ομάδα, ιδίως όταν είδαν τους Γάλλους αθλητάς να χαιρετούν τον Φύρερ Χιτλερικά, πράγμα που δεν κάναν όλες οι ομάδες. […] Οι Αμερικανοί […] χαιρέτησαν τον Φύρερ βγάζοντας τα ψαθάκια τους και κρατώντας τα στην καρδιά τους.»
(Από ανταπόκριση της Ελένης Βλάχου για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου την οποία υπογράφει με το επώνυμο του τότε συζύγου της ως Ελένη Ι. Αρβανιτίδου.)
Αυτά έγραφε σε ανταπόκρισή της η Ε. Βλάχου στην «Καθημερινή» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 (που έμειναν στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ως κατάμαυρη σελίδα ναζιστικής φιέστας, ενώ η Σοβιετική Ενωση και άλλες χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν). Το ζήτημα δεν είναι ότι το θυμηθήκαμε εμείς, αλλά η ίδια η εφημερίδα που επέλεξε να το επαναδημοσιεύσει χτες στη στήλη της «80 χρόνια πριν...» με τον υπότιτλο μάλιστα «Βλάχου, Χίτλερ και Deutschland uber alles» (!).

Εντάξει, για την ιστορία της «Καθημερινής», που σήμερα πρωτοστατεί στη διάδοση της ψευτοθεωρίας των «δύο άκρων» και φυσικά το 1941 όταν υποδεχόταν «μετά βαθειάς συγκινήσεως» τους ναζί κατακτητές, γνωρίζαμε, όμως τι να υποθέσουμε για την επιλογή αυτής της επαναδημοσίευσης;
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο: