Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Για τη μεταβίβαση του ΔΟΛ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Αναγνώστες μας ρωτούν για τη μεταβίβαση του ΔΟΛ. Λοιπόν, έγινε με τη νόμιμη (δεν λέω, δίκαιη) διαδικασία και με εκκαθαριστή.

Με νόμο της τρόικας, οι τραπεζίτες, που κουρεύουν (λ.χ. στον ΔΟΛ, κατά 80% και 85%) τα δάνεια των πτωχευμένων επιχειρήσεων -που αυτές τις μπούκωσαν με λεφτά- απαλλάσσονται κάθε ευθύνης...

Το ίδιο κούρεμα 80% υφίστανται και οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό ο εκκαθαριστής «προσφέρει» το 20% των θεωρητικών αποζημιώσεών τους σε μικρές δόσεις έως το τέλος του 2018.

Στη νέα εταιρεία του Β. Μαρινάκη, που θα έχει πλέον τους τίτλους (του τέως ΔΟΛ), οι προσλήψεις θα γίνουν με κατώτερους μισθούς, όπως επίσης επιτρέπουν οι νόμοι, ήδη από την εποχή που ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος κατάργησαν με υπόδειξη της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού αλλά και των εργοδοτών τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).

Το μυστικό στο εξής είναι να επανέλθουν οι ΣΣΕ... αλλά και να διαβάζουμε προσεκτικά τους ισολογισμούς των εταιρειών όπου δουλεύουμε... Τα θαλασσοδάνεια τέλος.

---
Δ.Τ./ΕφΣυν
---
*

1 σχόλιο:

  1. Δεν τα ξέρει καλά ο συντάκτης. Ας μάθει λοιπόν ότι ο νόμος 1387/1983 στο άρθρο 4 ορίζει: Εκπρόσωποι των εργαζομένων
    1. Για τη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούνται οι νόμιμοι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση που έχει μέλη τουλάχιστο το 70% των εργαζομένων, καθώς και την πλειοψηφία αυτών που απολύονται.
    2. Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα σωματεία στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση, χωρίς κανένα να καλύπτει το 70% των εργαζομένων και την πλειοψηφία αυτών που απολύονται, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούνται οι υποδεικνυόμενοι από τις διοικήσεις των σωματείων με κοινή δήλωσή τους προς τον εργοδότη. Οι εκπρόσωποι αυτοί υποδεικνύονται αναλογικά με τη δύναμη των σωματείων, εφόσον σ΄ αυτή συνολικά ανήκει το 70% των εργαζομένων και η πλειοψηφία εκείνων τους οποίους αφορούν οι απολύσεις.
    Η υπόδειξη των εκπροσώπων αυτών πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από τη γνωστοποίηση του εργοδότη που προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 3.
    3. Εάν δεν υπάρχει σωματείο ή σωματεία, που να καλύπτουν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από επιτροπή, τριμελή για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από είκοσι έως πενήντα εργαζόμενους και πενταμελή για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από πενήντα εργαζόμενους.
    Τα μέλη της παραπάνω επιτροπής εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τη συνέλευση των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση. Η συνέλευση συνέρχεται μέσα σε επτά ημέρες από την ημέρα που θα αναρτηθεί στους χώρους εργασίας σχετική πρόσκληση του εργοδότη. Η πρόσκληση ορίζει το θέμα, την ημέρα, την ώρα και τον τόπο της συνέλευσης και κοινοποιείται στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 51 % των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση και για την εκλογή των εκπροσώπων η σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ορίζονται την επομένη της σύγκλησης της συνέλευσης από το πλέον αντιπροσωπευτικό Εργατικό Κέντρο μεταξύ των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση.
    4. Εάν δεν αναδειχθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά την παραπάνω διαδικασία, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από τριμελή ή πενταμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους εργαζόμενους που έχουν τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση.
    Έλεγξε ο συντάκτης του άρθρου ποιοί υπέγραψαν το πρακτικό; Παράνομη διαδικασία από την αρχή! Ή αδιάβαστος είναι ή ψαρωμένος; Ότι και νάναι ας του δείξουν οι παλαιότεροι πως να κάνει ρεπορτάζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή