Κυριακή 19 Μαΐου 2013

... Μπενέκος - Σκαναβής : όπως λέμε Ψυχάρης, Μπόμπολας ...

*
greektv.com
***
*
Ελεύθερος Τύπος - Επενδυτής,
απολύσεις μετά τις ...προσλήψεις

Σαν περίεργα να είναι τα πράγματα στην -κατ'όνομα- "ναυαρχίδα" της Νέας Δημοκρατίας, την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Δεν φτάνει που το τελευταίο δίμηνο καθυστερούν τους μισθούς δέκα με δεκαπέντε ημέρες, τώρα έντεχνα διαρρέεται από τους "ημετέρους" πρόθυμους της ιδιοκτησίας ότι οι καθυστερήσεις θα γίνουν "καθεστώς" τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Δηλαδή τι θα αλλάξει από τον Οκτώβριο και μετά, και όλα θα πάνε καλά; Φαίνεται ότι ο Ελ.Τύπος ακολουθεί και αυτός την "εναρμονισμένη πρακτική" του "εκδοτικού καρτέλ". Οπως κάνουν στο "Εθνος" του κ. Μπόμπολα και στο Συγκρότημα Λαμπράκη του κ.Ψυχάρη, το ίδιο κάνουν και στον ΕΤ. Λες και είναι όλοι συνεννοήμένοι μεταξύ τους για να καθυστερούν τις μισθοδοσίες.

Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι πληροφορίες για πετσόκομμα στους μισθούς των εργαζομένων τόσο του Ελ.Τύπου, όσο και της εφημερίδας που επίσης ανήκει στο ιδιοκτησιακό σχήμα των Μπενέκου - Σκαναβή, στον Επενδυτή. Ακούγεται ότι σχεδιάζονται περικοπές στους μισθούς από 700 ευρώ και πάνω. Και ακόμη πως προβλέπεται πως σύντομα θα παραμείνουν στο εβδομαδιαίο φύλλο 30 με 35 άτομα.
Τώρα, πως συμβιβάζεται, από τη μια να κόβουν μισθούς και να κάνουν απολύσεις στον Επενδυτή, και από την άλλη να προσλαμβάνουν 8 με 10 επιπλέον άτομα, είναι απορίας άξιον.
Οι προσλήψεις αυτές είναι πακέτο με την ένταξη του ενθέτου "Εργασία τώρα" που αναστέλλει την έκδοση του και εντάσσεται στον "Επενδυτή". Στόχος, λέει, να τον στηρίξει κυκλοφοριακά. Αραγε, χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός για να κατανοήσουν οι νεοφώτιστοι εκδότες ότι χρειάζεται στήριξη η συγκεκριμένη εφημερίδα;

Στον Επενδυτή επίσης μετακινήθηκε ο Δ. Δουρής και ο Γ. Παπαθανασίου από τον "Ελ.Τύπο", αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του φύλλου.

Απλώς να θυμίσουμε πως την πράκτική αυτή την ακολούθησαν κι' άλλη φορά οι ιδιοκτήτες του νεοπαγούς "συγκροτήματος" Ελ.Τύπου-Επενδυτή. Οταν πριν από μήνες πήραν τον Επενδυτή από τον περιβόητο Γιαννίκο του Alter, προέβησαν σε περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων του Ελεύθερου Τύπου. Ουσιαστικά δηλαδή, έβαλαν τους εργαζόμενους να πληρώσουν την "αγορά" τους. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα; Θα φορτώσουν όλα τα βάρη από τα "ανοίγματά" τους στους εργαζόμενους; Εννοείται ότι όλα αυτά γίνονται με το πρόσχημα ότι ο Επενδυτής δεν πάει καλά κυκλοφοριακά. Τώρα, λοιπόν, αν και ξύπνησαν με μεγάλη καθυστέρηση, προσδοκούν ότι με τις μετακινήσεις ημετέρων στελεχών από τον ΕΤ στον Επενδυτή και με ένα λίφτινγκ που θα κάνουν, θα γίνουν θαύματα. Κι' αν δεν γίνουν; Θα πετσοκόψουν τους μισθούς και το προσωπικό ή θα της βάλουν λουκέτο; 'Η θα συνενώσουν το προσωπικό των δύο εφημερίδων και οι δημοσιογράφοι και της μιας και της άλλης θα γράφουν και για τις δύο! Ηδη καιρό τώρα έχει επιβληθεί σε μερικούς συντάκτες και του ΕΤ και του Ε να το κάνουν.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο "μοντέλο δημοσιογραφίας" του Ρίζου και των κώλων που δημοσιεύει κάθε μέρα στη σελίδα του. Του Ρίζου του Αδέσμευτου Τύπου ντε! Που έβαλε λουκέτο στην εφημερίδα του και χρωστάει σε όλους τους εργαζόμενούς του, οι οποίοι φυσικά τον κυνηγάνε στα δικαστήρια. Α, οι ιδιοκτήτες του Ελ.Τύπου δεν παρέλειψαν να προσλάβουν και τον λογιστή του Ρίζου, προφανώς για να τους μεταλαμπαδεύσει το "νόου χάου" για το πως θα καθυστερούν τις πληρωμές των μισθών. Αλλα ας μην την κατηγορούμε μόνον αυτή την υπέργηρη πένα. Εδωσε, αλλωστε, και μερικές εκατοντάδες φύλλα κυκλοφορία στον καθημερινό Ελεύθερο Τύπο. Ασχετα εάν το υποτιθέμενο βαρύ πυροβολικό, η Κυριακάτικη έκδοση, δεν πήρε ούτε ένα φύλλο, αλλά αντίθετα πέφτει και συχνά την ξεπερνάει και η "ομογάλακτος", αλλά πολύ πιο Δεξιά, "Δημοκρατία". Φαίνεται ότι οι γηραιοί αναγνώστες του Ρίζου δεν αντέχουν να διαβάζουν πολλές σελίδες, και οι οπαδοί της ΝΔ έχουν φάει τόσες σφαλιάρες από τα μνημόνια που δεν αντέχουν να διαβάζουν υπέρ της "ραγδαίας ανάπτυξης" που υπάρχει στη χώρα μας και τις Κυριακές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ κάποιοι καλά πληροφορημένοι "ημέτεροι" της ιδιοκτησίας Ελ.Τύπου - Επενδυτή λένε ότι η εταιρία δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα (σε αντίθεση με ορισμένα "παπαγαλάκια" που μιλούν για σοβαρό πρόβλημα), οι ιδιοκτήτες της αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν έγκαιρα τους μισθούς, με το πρόσχημα ότι το πρακτορείο διανομής Τύπου, "Ευρώπη", αργεί να τους πληρώσει, όπως και όλοι όσοι τους χρωστούν.Το πρόβλημα με την "Ευρώπη" είναι υπαρκτό. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται όποτε καπνίσει στην κάθε ιδιοκτησία; Γιατί δεν φροντίζουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους, αφού μετά θα τα πάρουν τα χρήματα από το πρακτορείο; Γιατί απλούστατα, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, κανείς από τους "επιχειρηματίες" στα ΜΜΕ δεν είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τους εργαζόμενούς του. Βάζουν το χέρι στην τσέπη μόνο όταν είναι να πάρουν λεφτά. Τόσο απλά.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου