Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

... "Ελευθεροτυπία" - μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ...

*
antinews.gr
***
*


Μιζέρια και αδιέξοδο στην "Ελευθεροτυπία"
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κινείται η επανεκδοθείσα Ελευθεροτυπία. Χρήματα δεν πέφτουν για την ανάπτυξη της εφημερίδας, οι εργαζόμενοι παραμένουν από τον Απρίλιο απλήρωτοι, ενώ εδώ και καιρό ακούγεται εντονότατα το σενάριο της αντικατάστασης του διευθυντή της, κ. Παναγόπουλου. Μάλιστα, πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο ακόμα και το όνομα του πάλαι ποτέ διευθυντή της Ελευθεροτυπίας, Φυντανίδη, ο οποίος είχε εκδιωχθεί κακήν κακώς από εκεί.

Τροφή για το «μυστήριο του Φυντανίδη» έδωσε το γεύμα που είχε με τον εκδότη της Ελευθεροτυπίας, δικηγόρο, Χ. Οικονομόπουλο. Βέβαια, το σενάριο της επιστροφής του, συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, αφού θεωρείται για πολλούς «καμμένο χαρτί» για την «Ελευθεροτυπία». Ωστόσο, η συνάντηση τροφοδότησε ποικίλα σενάρια σχετικά με τις σχέσεις του Οικονομόπουλου με την Μάνια Τεγοπούλου. Η τελευταία είχε εκδιώξει τον Φυντανίδη με θεαματικό τρόπο από τη διεύθυνση της εφημερίδας, γεγονός που καθιστά δύσκολη τυχόν επιστροφή του. Επιπλέον, οι μετοχές του είναι πεσμένες μετά το πέρασμα που έκανε από τις «6ημέρες». Όπως και να’ χει πάντως, το «μυστήριο του Φυντανίδη» για την Ελευθεροτυπία, παραμένει. Πόσο μάλλον, αφού ο Οικονομόπουλος βρίσκεται σε αναζήτηση νέου διευθυντικού τίμ για την εφημερίδα.

Στο μεταξύ, οι κυκλοφορίες της εφημερίδας, τόσο της καθημερινής όσο και της Κυριακάτικης, είναι κάκιστες. Μάλιστα, το καθημερινό φύλλο κινδυνεύει να πέσει κάτω και από το φράγμα των 5.000 φύλλων. Γεγονός που επιδεινώνει την ήδη κακή οικονομική κατάσταση, αλλά και την ατμόσφαιρα μεταξύ των εργαζομένων. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Οικονομόπουλος έχει εκφραστεί δημοσίως απαξιωτικά κατά του Β. Παπαγόπουλου. Τόσο για τις διαβεβαιώσεις που του είχε δώσει, όταν η επανακυκλοφορία της εφημερίδας ήταν στα σκαριά, ότι το καθημερινό θα πουλούσε σε κάθε περίπτωση πάνω από 15.000 φύλλα (μάλλον προσμετρούσε και την κυκλοφορία της «Εφημερίδας των Συντακτών», των «6ημερών» κ.λπ.), όσο και για την πρώτη σελίδα, που την θεωρεί άνευρη, κοινότυπη και επίπεδη.

Καμία χρηματοδότηση

Παρ’ ότι όμως, συζητείται εδώ και σχεδόν ένα μήνα η απομάκρυνση του Παναγόπουλου, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη. Γεγονός που κατά εκτιμήσεις, οφείλεται σε δύο λόγους: 1.Διότι σε αυτή την κίνηση θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως και η Μάνια Τεγοπούλου. 2.Διότι, όπως αρκετοί υποστηρίζουν, για την κακή κυκλοφορία δεν φταίει παρά το γεγονός ότι ο Οικονομόπουλος δεν στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι καμία κίνηση για να βελτιωθεί η εικόνα των εντύπων δεν έχει γίνει, ενώ τα πάντα κινούνται στον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα απέραντο κομφούζιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα κυκλοφορεί με μειωμένες σελίδες λόγω του ότι ο Οικονομόπουλος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ούτε την αγορά χαρτιού. Παράλληλα, χρωστάει δύο μηνιάτικα στους εργαζόμενους (Απρίλιο -Μάιο), αν και υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα εξοφληθεί τουλάχιστον ο Απρίλιος. Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, επιτείνει τα διαλυτικά φαινόμενα.

Ενώ λοιπόν, επικρατεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, ο Οικονομόπουλος δεν δείχνει ότι θα προχωρήσει σε αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου. Κι’ αυτό, από το φόβο μήπως χαθεί ο τίτλος. Επιπλέον, του χρειάζεται στη δικαστική εξέλιξη με την «Κ. Χ Τεγόπουλος». Έχει αποφασίσει λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, να αφήσει την εφημερίδα να «σέρνεται» και όπου πάει χωρίς να βάζει ο ίδιος το χέρι στην τσέπη. Αν βρεθεί κάποιος χρηματοδότης έχει καλώς. Διαφορετικά θα συνεχιστεί η μιζέρια που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρώτη φάση σε σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού και σε δεύτερη φάση στο λουκέτο.

Σε τροχιά διάλυσης

Η εφημερίδα μετά απ΄ όλα αυτά έχει εισέλθει σε τροχιά διάλυσης. Γεγονός που αποτυπώνεται και στην εικόνα με την οποία κυκλοφορεί. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα απαρχαιωμένο έντυπο, χωρίς θέματα και κυρίως χωρίς σαφή πολιτική γραμμή, αφού τσαλαβουτάει σε θολά νερά. Η εφημερίδα έχει χάσει την ικμάδα που είχε στο παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι σε αυτή έχει απομείνει ό,τι χειρότερο διέθετε η παλιά «Ελευθεροτυπία». Εξάλλου, τα σοβαρά ονόματα και οι σοβαρές πένες έχουν φύγει σε άλλα έντυπα χωρίς να συζητούν καν την επιστροφή τους.

Τέλος, η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την «Εφημερίδα των Συντακτών», της στερεί το ηθικό πλεονέκτημα καθώς είναι πασίγνωστο ότι δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα από την «Κ.Χ. Τεγόπουλος». Η στήριξη των «Συντακτών» από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα αυτοδιαχεριζόμενο πείραμα στο χώρο του Τύπου, περιορίζει δραματικά το ζωτικό χώρο της "Ελευθεροτυπίας" που είναι η κεντροαριστερά. Ακόμη όμως και οι «Συντάκτες» να μην υπήρχαν, παραμένει αμφίβολο αν μία εφημερίδα που είχε αρχίσει να περνάει σοβαρή κρίση, ήδη από το πρώτο της λουκέτο, θα κατόρθωνε, υπό τις σημερινές συνθήκες, να εκφράσει την κεντροαριστερά. Είναι άλλωστε, πολύ «μικρά» τα ονόματα που διαθέτει.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου