Σάββατο 25 Μαΐου 2013

... εντολή Μπ. Τράα: ισολογισμοί τέλος ...

*
topontiki.gr
***
*


Απαγορευτικό Μπομπ Τράα
για παράταση ισολογισμών!


Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάρφωσε ο ανθύπατος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δέχθηκε στο γραφείο του πριν από λίγες μέρες τα συνδικαλιστικά στελέχη της Ένωσης Συντακτών. Ήταν μια από τις τελευταίες απόπειρες του κλάδου των ΜΜΕ να ασκηθεί πίεση για να δοθεί παράταση στην υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο και μάλιστα έπειτα από προτροπή των κυβερνητικών!

Τις επόμενες μέρες αναμένεται τσουνάμι εξελίξεων με απολύσεις δημοσιογράφων και στο βάθος έρχονται λουκέτα σε πολλές μικρές εφημερίδες. Αυτό δηλαδή που θέλουν οι μεγαλοεκδότες, που στοχεύουν σε ξεκαθάρισμα στον χώρο των media για να έχουν το μονοπώλιο στην ενημέρωση και διαμεσολάβηση του πολιτικού μηνύματος και φυσικά στη διαφημιστική αγορά.

Οι επιχειρήσεις, από τον Ιούλιο του 2013, δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τους ετήσιους ισολογισμούς και τα οικονομικά στοιχεία τριμηνών και εξαμηνών στον Τύπο. Στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειες βουλευτών της κυβέρνησης να περάσει τροπολογία στο επενδυτικό νομοσχέδιο, κάτι το οποίο είχε υποσχεθεί πως θα προσπαθήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο οποίος όμως ενημέρωσε ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τρόικας και του ΔΝΤ, των πραγματικών αφεντικών της χώρας. Η τροπολογία δεν πέρασε. Αντιθέτως, με το άρθρο 232 πιστοποιείται πως η δημοσίευση των ισολογισμών - οικονομικών στοιχείων επιβάλλεται πλέον σε ξεχωριστή ιστοσελίδα, που πρέπει να δημιουργήσουν όλες οι εταιρείες, και στο ΓΕΜΗ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της στήλης, ο Μπομπ Τράα, στη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ, απέκλεισε ευθέως την οποιαδήποτε παράταση στη διάταξη περί κατάργησης δημοσίευσης των ισολογισμών στα έντυπα Μέσα. Δεν έδειξε καμία κατανόηση ή συμπάθεια όταν του εκτέθηκαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ σήμερα, οι δραματικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα χάσουν πολύτιμα έσοδα, και οι άμεσοι κίνδυνοι για λουκέτο σε δεκάδες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας ή περιφερειακά έντυπα. «Εφημερίδες κλείνουν και ανοίγουν άλλες» ήταν η απάντησή του μιλώντας για τις... Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιχείρηση με τον κωδικό «δώστε παράταση στους ισολογισμούς» ξεκίνησε πριν από δυόμισι μήνες, με χαρακτηριστική την παρέμβαση της ΕΠΗΕΑ τον περασμένη Απρίλιο. Η Ένωση Υπαλλήλων ΜΜΕ σημείωνε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει στην απαίτηση για «πολυφωνία» στα ΜΜΕ, η οποία και σύμφωνα με τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται από το καθεστώς της δημοσίευσης των ισολογισμών.

Την αρχή αυτήν, που πράγματι ενσωματώνουν πολλές αποφάσεις οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποδέχθηκε ο Μπομπ Τράα. Χαρακτήρισε τη δημοσίευση των ισολογισμών ως «έμμεση φορολογία», δήλωσε πως δεν μπορεί να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν, ανέφερε κυνικά πως έτσι είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός – άλλες εταιρείες κλείνουν κι άλλες ανοίγουν. Δεν αποδέχθηκε κανένα επιχείρημα για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της διαφάνειας στα οικονομικά των επιχειρήσεων. Όταν του επισημάνθηκε πως το κόστος δημοσίευσης για τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρό, καταφέρθηκε ενάντια στην έμμεση ενίσχυση του Τύπου.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου