Κυριακή 12 Μαΐου 2013

... "Ιριδα" - για το εργατικό ατύχημα ...

*
Π.Ε.Λιθογράφων
***
*


Ανακοίνωση

Για το εργατικό ατύχημα
στο εργοστάσιο "ΙΡΙΣ"

Συνάδελφοι-ισσες,
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, συνέβη σοβαρό εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο «ΙΡΙΣ» στο Κορωπί. Ο συνάδελφος Γόρδιος Κώστας 21 ετών, που εργαζόταν για 3 εβδομάδες στην επιχείρηση, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας του στη δετική μηχανή (stacker). Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος βρέθηκε να δουλεύει πάνω στη μηχανή μόνος του χωρίς να βρίσκεται άλλος συνάδελφος δίπλα του. Πρόκειται για ένα ατύχημα που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς.

Είναι ένα ατύχημα, που με τον πιο τραγικό τρόπο, έρχεται να επιβεβαιώσει την επικινδυνότητα του ίδιου του επαγγέλματος, μιας και είναι δεκάδες οι συνάδελφοι με κομμένα δάχτυλα ή άλλους τραυματισμούς. Δείχνει ότι η δουλειά με εντατικούς ρυθμούς εργασίας προκειμένου να βγει η παραγωγή πιο γρήγορα και πιο φθηνά, έχει σαν αποτέλεσμα να παραβιάζονται κανόνες ασφαλείας. Αναδεικνύει την επικίνδυνη για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, κατάργηση της κλαδικής σύμβασης των λιθογράφων, μιας και βασικό κομμάτι της σύμβασης είναι ο καθορισμός ελάχιστης σύνθεσης ειδικευμένων εργατών σε κάθε μηχανή.

Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση της Ίριδας, έχει εξαπολύσει επίθεση εδώ και αρκετούς μήνες ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων με αφορμή την κρίση και την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης. Με τις μειώσεις μισθών που απορρέουν από την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), με τις δεκάδες απολύσεις καθώς και με την επιλογή ύπαρξης εργολάβων που αναλαμβάνουν να κάνουν εργασίες ένθεσης και βιβλιοδεσίας δίνοντας κυριολεκτικά ψίχουλα στους εργάτες και τις εργάτριες.

Τώρα αναδεικνύεται πιο καθαρά από ποτέ η ανάγκη αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Η έννοια της συλλογικής σύμβασης δεν έχει να κάνει μόνο με το οικονομικό μέρος όσον αφορά τον κατώτερο μισθό. Αποτελεί τη συλλογική κατάκτηση των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια έναντι των εργοδοτών για τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργάζονται οι εργαζόμενοι σε όλες τις επιχειρήσεις. Το γάλα, η φόρμα, τα παπούτσια, η υγιεινή και ασφάλεια ήταν και είναι κατακτήσεις ως ελάχιστοι όροι για να ζουν, να δουλεύουν με ασφάλεια και να αμείβονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Σήμερα, όλα αυτά θεωρούνται περιττά για τους εργοδότες. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ «οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ξεπερασμένες, τον κόσμο τον ενδιαφέρει απλά να έχει δουλειά». Αξιοποιούνε τις στρατιές των ανέργων ως μοχλό πίεσης των δικαιωμάτων μας προς τα κάτω, ο εργάτης θεωρείται περισσότερο «αναλώσιμος» από ποτέ.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση στους χώρους δουλειάς για να αποκρουστεί αυτή η επίθεση. Η καθολική, μαζική και με περιεχόμενο τις λαϊκές ανάγκες, οργάνωση στο σωματείο, είναι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο για κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομένων.

Τα εργατικά ατυχήματα δεν αποφεύγονται με ευχολόγια του στυλ «να ’ναι το τελευταίο».

Αποφεύγονται όταν τον πρώτο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που παράγουν για όφελος όλης της κοινωνίας και όχι για τα αφεντικά τους. Αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι συνολικά και το πρώτο βήμα είναι η μαζικοποίηση του Σωματείου τους!

Διεκδικούμε άμεσα:

- Να ενταχθεί και πάλι ο κλάδος στα βαρέα - ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως ήταν στο παρελθόν.

- Να λειτουργήσει μόνιμα σταθμός πρώτων βοηθειών, με ασθενοφόρο που θα καλύπτει τη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου-Παιανίας.

- Να παρθούν επιπλέον μέτρα ασφάλειας που θα ελαχιστοποιούνε τον κίνδυνο ατυχήματος.

- Να φτιαχτούν σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, εκλεγμένες από τους εργάτες, χωρίς την παρέμβαση της εργοδοσίας.

- Να διασφαλιστεί από τη διοίκηση της εταιρίας, οτιδήποτε είναι απαραίτητο για τη ταχύτερη θεραπεία και αποκατάσταση του συναδέλφου Γόρδιου Κώστα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου