Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

... η ΕΦΕ καταγγέλει άνδρες της ΕΛΑΣ ...

*
Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
***
*

Ανακοίνωση - Καταγγελία

Είμαστε υποχρεωμένοι για μια ακόμη φορά να καταγγείλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, που δημιούργησαν πρόβλημα, στο συνάδελφό μας φωτορεπόρτερ κ. Νίκο Γιακουμίδη του πρακτορείου Assosiated Press ενώ κάλυπτε φωτογραφικά γεγονός δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και για το οποίο είχε ενημερωθεί από δημοσιογράφο- συνεργάτη του. Παρά τις διαμαρτυρίες του και παρ` όλο που επέδειξε τόσο την αστυνομική όσο και τις επαγγελματικές του ταυτότητες, για μια ακόμη φορά με ανυπόστατες και προσχηματικές αιτιάσεις, τον προσήγαγαν στο Α.Τ Λευκού Πύργου, τον έκλεισαν στο κρατητήριο, και –όπως ο ίδιος αναφέρει–, ακολούθησε “η γνωστή διαδικασία του «ψιλοεξευτελισμού» της προσωπικότητας του ανθρώπου και του επαγγελματία”.

Επειδή τα γεγονότα είναι γνωστά, η επαναλαμβανόμενη αυτή τακτική από την πλευρά ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά τη πληθώρα των καταγγελιών και διαμαρτυριών της Ένωσής μας κατά το παρελθόν, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το επί πλέον γεγονός ότι η ιδιότητα των συναδέλφων μας φωτορεπόρτερ είναι περισσότερο από προφανής και σε καμιά περίπτωση οι συμπεριφορές αυτές δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες.

Να υπενθυμίσουμε, όχι βεβαίως στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες εκ του ρόλου τους οφείλουν να γνωρίζουν, (καθώς και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία) αλλά στην κοινή γνώμη, ότι το δικαίωμα των φωτορεπόρτερ –ως λειτουργοί του Τύπου– να φωτογραφίζουν, είναι κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο από το 1975 από το Σύνταγμα της χώρας μας και επιβάλλεται από τη δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία. Η λήψη και δημοσιοποίηση των γεγονότων είναι σύμφυτη με τη δουλειά του φωτορεπόρτερ και οποιαδήποτε παρέμβαση είναι μη επιτρεπτή.

Όπου ο Νομοθέτης ή οι Εισαγγελικές Αρχές θέλουν να προστατέψουν τρίτους, το κάνουν με Νόμους, Διατάξεις και Εγκυκλίους. Και βεβαίως, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι φωτορεπόρτερ δεν υπόκεινται σε αστυνομικό έλεγχο. Όταν όμως ο έλεγχος γίνεται για εκφοβισμό και δεν υπάρχουν ενδείξεις, τότε ο αστυνομικός ενεργεί κατά διάκριση καθ’ υπέρβαση καθήκοντος και κατά παράβαση του ΠΔ 141/91. Και βεβαίως, για να επανέλθουμε σε προηγούμενη καταγγελία μας για επίσης απαράδεκτα φαινόμενα εκφοβισμού με εντελώς ανυπόστατες και προσχηματικές αιτιάσεις, ο αστυνομικός υποχρεούται κατά τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου να γνωστοποιεί τα στοιχεία του. Πόσο μάλιστα όταν του τα ζητάει ο ελεγχόμενος. Η μη επίδειξή τους είναι παράνομη και ο αστυνομικός ελέγχεται ποινικά και πειθαρχικά.

Επειδή η συμπεριφορά αυτή των οργάνων της τάξης πλήττει βάναυσα την ελευθεροτυπία, καλούμε για πολλοστή φορά, κάθε αρμόδιο, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ολόπλευρη ενημέρωση, που αποτελεί την ψυχή της Δημοκρατίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ                              ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου