Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

... η ΔΟΔ δίπλα στους Φωτορεπόρτερ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
για την καταστολή στους Φωτορεπόρτερ

Τα αφανή θύματα της λιτότητας στην Ελλάδα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εξ΄ ονόματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και όλων των Ενώσεων μελών της ανά τον κόσμο, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν το τελευταίο διάστημα στόχο της αστυνομικής βίας, ενώ κάνουν τη δουλειά τους.

Οι φωτογράφοι, σε όλο τον κόσμο, συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να καλύψουν γεγονότα, αναζητώντας την αλήθεια και συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενημέρωση των πολιτών. Για το λόγο αυτό, εκτιμούμε, ότι αποτελούν την πρώτη ομάδα δημοσιογράφων στους οποίους επιτίθενται οι αρχές, σε μια προσπάθεια να τους εκφοβίσουν και να τους σταματήσουν για τη λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών ντοκουμέντων. Συμβαίνει παντού - από την κατεχόμενη Παλαιστίνη μέχρι στους δρόμους του Λονδίνου.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι επιθέσεις και προκλήσεις από την αστυνομία και άλλων δυνάμεων ασφαλείας συνεχώς θα αυξάνονται στην Ελλάδα - κάτι το οποίο καταδικάζουμε κάθε φορά. Συνεχίζουμε να απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως αυτές οι επιθέσεις, όπως και ότι οι αρχές οφείλουν να προβούν σε ενδελεχή έρευνα κάθε περίπτωσης προκειμένου να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η ΔΟΔ είναι πολύ περήφανη για τον αιχμή δόρατος αγώνα της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος στο να εκθέσουν τη βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας και των συνεχών προσπάθειών της (αστυνομίας) να τους φιμώσει και να τους αποτρέψει από το να κάνουν τη δουλειά τους κατά τη λήψη φωτογραφιών και τη μαγνητοσκόπηση συμβάντων.

Θα προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξη μας στην έκθεση των φωτογραφιών που θα ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Ιουνίου.

“Η Είδηση υπό Διωγμό” είναι ένας δυνατός μαχητικός τίτλος που ταιριάζει απόλυτα με τον αγώνα των φωτορεπόρτερ και της Ενωσης τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, το δικαίωμα στην καταγραφή των γεγονότων και το δικαίωμα στην ενημέρωση των πολιτών χωρίς φόβο.

Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση φωτογραφιών θα κινητοποιήσει τους πολιτικούς της Ευρώπης να δώσουν την αναγκαία υποστήριξη στους γενναίους δημοσιογράφους όπως ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας-, ο ίδιος θύμα μιας βίαιης επίθεσης το περασμένου έτος.

Επαινούμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ένωσης Συντακτών να προσφέρουν μια τέτοια τεράστια υποστήριξη στους φωτορεπόρτερ και την Ενωσή τους. Είμαστε έτοιμοι ενώσουμε τα χέρια και να σας βοηθήσουμε ώστε να πετύχουμε την ευρύτερη δημοσιοποίηση αυτής της εκστρατείας και να ξεμπροστιάσουμε αυτή τη φρικτή βαρβαρότητα.

Jim Μπουμέλα

Πρόεδρος

Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου