Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Κάτι πρέπει να γίνει με τα απεργοσπαστικά σάιτ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ποια σάιτ δεν «κατέβασαν ρολά»


ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΙΣΕ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ - Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΣΥΓΚΙΝΗΤΟΥΣ

Η εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ όσων εργάζονται στα σάιτ ως μισθοδοτούμενοι συντάκτες, δεν συγκίνησε κάποιες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που λειτούργησαν πλήρως κατά την πρώτη απεργία μετά από τις εγγραφές (είχε προηγηθεί άλλη μία αμέσως μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης της Ένωσης για διεύρυνση των μελών της προς τον χώρο τού «ανυπάκουου» Διαδικτύου).

Βέβαια, πολλά σάιτ υπάκουσαν στην απόφαση του συνδικαλιστικού φορέα και, κατά το προσφιλές απεργιακό κλισέ, «κατέβασαν ρολά», όμως πολλά άλλα παρείχαν απρόσκοπτα πληροφόρηση στο κοινό που ψαχνόταν για ενημέρωση καθώς ήταν κλειστή η ειδησεογραφική στρόφιγγα σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες και άλλα σάιτ.

Εντύπωση προκαλεί ότι δεν συντάχθηκαν με τη χθεσινή απεργία οι ιστοσελίδες πολλών συγκροτημάτων και εκδοτικών ομίλων εφημερίδων. Έτσι λειτούργησαν με συνεχή ροή ειδήσεων και θεμάτων τα σάιτ των Νέων, του Βήματος (μαζί και το ομογάλακτο in.gr), των Παραπολιτικών, του Πρώτου Θέματος, της Καθημερινής, του Ελεύθερου Τύπου, της Kontra News, της Ναυτεμπορικής, της Espresso. Από τις αμιγώς διαδικτυακές εκδόσεις λειτούργησαν με συνεχή ροή το Newsit, το Newsbomb, το Newsbeast, το cnn.gr, το Gossip-tv, το Onsports, ενώ ο συνήθως απεργοσπαστικός Σκάι λειτούργησε το Skai.gr.

Μεταξύ των ιστοσελίδων που μετείχαν στην απεργία και παρέμειναν «κλειστές» για ένα 24ωρο σημειώσαμε τις Real, Enikos, News24, Ντοκουμέντο, Κουτί Πανδώρας, Sport24, Contra, Sportime, Sportf-m, Gazzetta, Sportddog, Fosonline, 10.gr, Altsantiri, Ποντίκι, Δημοκρατία.

Σηκώνει τα χέρια

Ουσιαστικά η ΕΣΗΕΑ σηκώνει τα χέρια στο κύμα της απεργοσπασίας του Διαδικτύου που παραμένει ανεξέλεγκτο. Είναι, αλήθεια, πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι ιστοσελίδες στο σύνολό τους αφού ο καθένας μπορεί να τροφοδοτεί με θέματα κάθε ιστοσελίδα αόρατος, γράφοντας και ανεβάζοντας κείμενα από το σπίτι του, από την Αθήνα, από την άκρη της Ελλάδας, από τη γη του Πυρός - από οπουδήποτε τέλος πάντων. Όμως, κάτι πρέπει να γίνει αφού υπάρχουν σοβαρές απώλειες για τις εφημερίδες και για τα σάιτ που ακολουθούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και, αντιστοίχως, μεγάλο όφελος εκείνων που τελείως ανεμπόδιστα λειτουργούν και πολλαπλασιάζουν την επισκεψιμότητά τους σε βάρος των «υπάκουων». 
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου