Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Το αίμα των Παλαιστινίων και οι ελληνικές εφημερίδες

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ένα δράμα στα κατωπόδαρα του Τύπου


ΠΟΣΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΠΟΙΕΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΟΙΕΣ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ, ΠΟΙΑ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕ - ΤΙ «ΠΟΥΛΑΕΙ», ΤΙ ΟΧΙ

Η σφαγή στη Γάζα δεν συγκίνησε το σύνολο του ελληνικού Τύπου. Μόνο τέσσερις από τις ημερήσιες πολιτικές αθηναϊκές εφημερίδες είχαν βασικό πρωτοσέλιδο θέμα την αιματοχυσία. Οι άλλες το παρουσίασαν ως δεύτερο (και κάτω...) ενώ μία το παράχωσε στα κατωπόδαρα.

Είναι η "δημοκρατία" που έγραψε για «Λουτρό αίματος» στο υποσέλιδο χαμηλό ζωνάρι, το οποίο είχε αλλά δύο χτυπήματα: έναν οδηγό για το «πώς να μην κλέψουν τις συναλλαγές σας από το ίντερνετ» και ένα για τη φρικτή παιδοκτονία από κόρη και γιαγιά.

Η Εστία διέλυσε το κοντέρ τής αδιαφορίας για το παγκόσμιο θέμα της ημέρας αγνοώντας το απολύτως: ούτε λέξη στην (μεγάλη κιόλας) πρώτη σελίδα!

Τρεις εφημερίδας της ευρύτερης αριστεράς ήταν φυσικό συνακόλουθο να έχουν πρώτο θέμα την εκατόμβη στη Γάζα. Ο Ριζοσπάστης, η Εφημερίδα των Συντακτών και η Αυγή δεν θα μπορούσαν να προβάλουν τίποτε άλλο στην προθήκη τους. Μαζί τους μίλησε αυτή τη φορά η δημοσιογραφική ιστορία των Νέων τα οποία αναφέρθηκαν δυνατά για το μεγάλο χτύπημα στην ειρήνη από τον Τραμπ. Δεν το λες έκπληξη -είπαμε, λόγω ιστορίας και dna- έστω και αν σπανίζουν τα μη αντιπολιτευτικά θέματα στα πρωτοσέλιδά τους. Τα Νέα και η Αυγή συμπίπτουν στον τίτλο: Σφαγή.

Να δούμε αν η παρέκκλιση των τεσσάρων εφημερίδων από τα εμπορικά θέματα (αν και σπανίως πλέον τα πρωτοσέλιδα επηρεάζουν τις κυκλοφορίες) θα αποτυπωθεί αρνητικά στο δελτίο πωλήσεων της Τρίτης. Γιατί το αίμα που έρχεται από μακριά, κυρίως από καταφρονεμένες γωνιές της γης, δεν πουλάει. Αντίθετα με αυτό που μπορεί να ρέει δίπλα μας. Ιδιαίτερα αν το αίμα περιέχει και σπέρμα.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου