Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Όταν ο Κοττάκης γράφει ότι ο Λαμπράκης δεν ήταν Αριστερός

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Ο πολύς κ. Μ. Κοττάκης για μία ακόμη φορά επιχείρησε χθες -με ίδιο άρθρο σε ΕΣΤΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- να μας πείσει ότι ο Γρ. Λαμπράκης δεν ήταν Αριστερός. Λίγες ημέρες νωρίτερα για τον ίδιο σκοπό είχε αξιοποιήσει -μέσω ΕΣΤΙΑΣ- τη τελευταία σύζυγο του Γρ. Λαμπράκη, την κ. Ρούλα Μπαταριά, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εμφάνιζε τον Γρ. Λαμπράκη δυσαρεστημένο με την ΕΔΑ κι ότι το 1961 ήθελε να κατέβει υποψήφιος με το Κέντρο, αλλά δεν πήγε εκεί γιατί του ζήτησαν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι του ζήτησε η ΕΔΑ!!!


Με την υπερήλικη κ. Μπαταριά και την αξιοπιστία της δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε. Ούτε να θυμηθούμε κάποιες συνεντεύξεις που έδωσε μετά την δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη. Νέα γυναίκα τότε, συνέχισε τη ζωή της κι έπραξε όπως νόμιζε καλύτερα για τον εαυτό της. Ούτε γι’ αυτό κρίνεται -καλά έκανε- ούτε για το γεγονός ότι απείχε για δεκαετίες απ’ όσα έγιναν γύρω στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης. Θα μπορούσε να συνεχίσει αυτή την επιλογή της αντί να συμβάλει στις επιδιώξεις ορισμένων για να δοθεί νέα πολιτική ταυτότητα στον Γρ. Λαμπράκη. 

Με τον κ. Κοττάκη όμως θα ασχοληθούμε. Η προσπάθεια του να βγάλει λάδι την κυβέρνηση Καραμανλή για την δολοφονία Λαμπράκη είναι εμφανής στο άρθρο του. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητεί να μάθουμε την ιστορία της δολοφονίας του Λαμπράκη για να καταδικάσουμε την Αριστερά και να αναφωνήσουμε: Ζήτω ο Καραμανλής!!!

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πως ο Κ. Καραμανλής ή κάποιος από την κυβέρνησή του οργάνωσε την δολοφονία Λαμπράκη. Είναι όμως εξίσου αλήθεια πως τον Λαμπράκη τον δολοφόνησε το παρακράτος που με τις ευλογίες Καραμανλή στήθηκε και λειτούργησε μετά τις εκλογές του 1958 και με στόχο να αντιμετωπιστεί η ΕΔΑ που βγήκε αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι επίσης αλήθεια πως αυτό το παρακράτος δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη στήριξη του κράτους. Των κρατικών δηλαδή οργάνων καταστολής επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Αν ο Καραμανλής αναρωτήθηκε μετά την δολοφονία Λαμπράκη «ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;», δεν το ξέρουμε. Δεχόμαστε ότι το είπε. Και απαντάμε πως κυβερνούσε ένας μηχανισμός που εκείνος έφτιαξε και στον οποίο από ένα σημείο και μετά ο ίδιος δεν είχε κανέναν έλεγχο. Είναι ιστορικά υπεύθυνος γι’ αυτό και υπό αυτή την έννοια ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Λαμπράκη. Ό,τι επομένως και να κάνει ο κ. Κοττάκης η ιστορία είναι αμείλικτη μαζί του. Δεν μπορεί να την αλλάξει.

Πριν από μερικές ημέρες, με ένα σχόλιο μέσω της ΕΦΣΥΝ, απαντήσαμε στον κ. Κοττάκη για τα όσα γράφτηκαν στην ΕΣΤΙΑ- και με την συνέντευξη της κ. Μπαταριά- αναφορικά με την πολιτική ταυτότητα του Λαμπράκη. Το παραθέτω:

«Μάταια κοπιάζουν...Επιμένει ο αρθρογράφος της «Δημοκρατίας» και διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης να εμφανίζει τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τουλάχιστον, ως κεντρώο. Στην προχθεσινή «Εστία» επιστράτευσε γι’ αυτό τον σκοπό ακόμη και τη σύζυγο του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ. Ο Μ. Κοττάκης κατηγορεί τον Νίκο Τόσκα ότι έκανε «φέιγ βολάν τον φάκελο του Λαμπράκη στα μέσα ενημερώσεως». Προφανώς αγνοεί ότι εδώ και δύο χρόνια με υπουργική απόφαση τα αρχεία αυτά είναι ανοιχτά στην ιστορική και δημοσιογραφική έρευνα. Επίσης αμφισβητεί την αξιοπιστία τους, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες που αυτά περιέχουν αναφορικά με την αριστερή πολιτική ταυτότητα του πρωτομάρτυρα του κινήματος της ειρήνης. Προφανώς θέλει να πιστέψουμε είτε ότι η Ασφάλεια εξαπατούσε τον εαυτό της ή ότι κάποιοι την εξαπάτησαν! Και ότι δολοφονήθηκε λάθος άνθρωπος! Πρόκειται για μια χοντροκομμένη-προκλητική προσπάθεια να αφαιρεθεί από την Αριστερά και τον ελληνικό λαό ένας άνθρωπος-σύμβολο και να περιοριστούν οι ευθύνες του καθεστώτος (κράτος και παρακράτος) που υπήρχε όταν ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε».
Ο κ. Κοττάκης μας εγκαλεί γι’ αυτό το σχόλιο γράφοντας: «Η σύζυγος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Ρούλα, αποκάλυψε στην «Εστία» ότι πρώτη επιλογή του βουλευτή ήταν η Ένωση Κέντρου, όχι η ΕΔΑ, και πως ο ίδιος εξομολογείτο ότι «έχει γίνει αντιπαθής στο κόμμα». Γι’ αυτά... τσιμουδιά! Μόνο κάτι παραπολιτικά, ότι αμφισβητούμε πως ήταν αριστερός και ότι οι φάκελοι της... Ασφάλειας είναι πιο αξιόπιστοι (!) από τη σύζυγό του, διαβάσαμε! Ντροπή!».

Είπαμε ότι με την κ. Μπαταριά δεν θα ασχοληθούμε. Προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η Ασφάλεια καταγράφει συνεχώς τον Λαμπράκη ως Αριστερό και ΕΔΑϊτη ο κ. Κοττάκης -χωρίς την ντροπή που ζητάει από εμάς- προσπαθεί να μας πείσει πως η Ασφάλεια είχε άδικο -δεν έβλεπε προφανώς καλά στις παρακολουθήσεις- κι ότι δίκιο έχει η κ. Μπαταριά που θυμήθηκε να αποκαταστήσει την πολιτική ταυτότητα του Λαμπράκη μετά από 55 χρόνια!!! Αιδώς Αργείοι!!!

Υ.Γ. 1 Επισυνάπτω το άρθρο του Κοττάκη (διαβάστε το ΕΔΩ) κι ένα έγγραφο της Ασφάλειας του 1960 που καταγράφει τον Λαμπράκη ως ΕΔΑίτη και τακτικό αναγνώστη της ΑΥΓΗΣ. Τέτοια και άλλα έγγραφα έχουμε πολλά για τον κ. Κοττάκη.

Υ.Γ. 2 Πρώτη φορά στην μετεμφυλιακή ιστορία- δηλαδή από το 1949 ως το 1967- εμφανίζεται ένας άνθρωπος να εκδηλώνεται διαρκώς υπέρ της Αριστεράς και μερικοί να υποστηρίζουν πως ήταν κρυφοκεντρώος. Συνήθως, για ευνόητους λόγους, συνέβαινε το αντίθετο. Η ταυτότητα ήταν Αριστερή και το Κέντρο η βιτρίνα. Αυτό λέει η ιστορία η οποία βεβαίως… μπορεί και να αλλάξει στα χέρια του κάθε Κοττάκη.
---
- το κείμενο είναι από το fb του ιστορικού - δημοσιογράφου Γιώργου Πετρόπουλου
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου