Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

#Novartis_Gate: Πάρτι μίζας με «πλυντήριο» ανύπαρκτα ΜΜΕ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο της Novartis που έχουν κατατεθεί στο FBI αλλά, όπως φαίνεται, όχι και στις ελληνικές αρχές



Πρόκειται για στοιχεία –τα έχει στη διάθεσή του το FBI και βάσει αυτών έχει σχηματιστεί τμήμα της έκθεσής του– που αποτυπώνουν το ξέπλυμα χρήματος και τη διαχείριση των μαύρων ταμείων της πολυεθνικής εταιρείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, μάρτυρας κατέθεσε στο FBI ότι το μαύρο ταμείο της Novartis είχε διαμορφωθεί από παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων της εταιρείας.

Μαύρο χρήμα από παράλληλες εξαγωγές

Την περίοδο που ο mr Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής μεσουρανούσε, η εταιρεία φρόντιζε να εισάγει φάρμακα εκτός πατέντας στην ελληνική αγορά. Τα συγκεκριμένα είχαν μικρή τιμή στην Ελλάδα αλλά υψηλότερη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Μέσω χονδρεμπόρων στον χώρο του φαρμάκου –φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί και φαρμακαποθήκες– αυτά τα φάρμακα εξάγονταν πίσω στις προαναφερθείσες χώρες, π.χ. στη Γερμανία. Πραγματοποιούνταν δηλαδή παράλληλες εξαγωγές αυτών των φαρμάκων. Ετσι αν ένα φάρμακο, όπως για παράδειγμα το Voltaren, στοίχιζε 3 ευρώ στην Ελλάδα, στη Γερμανία θα στοίχιζε 5 ευρώ. Οπότε τα φάρμακα που έφταναν στην Ελλάδα, αντί να διοχετευτούν στην ελληνική αγορά, εξάγονταν –ακόμη και σε περιπτώσεις που παρουσιαζόταν έλλειψή τους στα ελληνικά φαρμακεία–, γεγονός που αποτελεί παράβαση του νόμου. Επομένως οι Ελληνες χονδρέμποροι, που αν τα διοχέτευαν στα φαρμακεία θα είχαν μικρό ποσοστό κέρδους, της τάξεως του 5% για παράδειγμα, έβλεπαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσω των παράλληλων εξαγωγών.

Εκτός από την παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων εφαρμοζόταν και το λεγόμενο σύστημα «σκούπα» ή αλλιώς «παπάκια». Στην προκειμένη περίπτωση ντελιβεράδες προμηθεύονταν τα προαναφερθέντα φάρμακα από φαρμακεία σε λιανική τιμή. Κατόπιν τα έδιναν στους χονδρέμπορους, οι οποίοι τα πωλούσαν σε χώρες όπως η Γερμανία κρατώντας ένα ποσοστό από τη διαφορά τιμής, ενώ το υπόλοιπο κατευθυνόταν και πάλι στα μαύρα ταμεία της Novartis.

Λεφτά σε «ανύπαρκτα» σάιτ

Από τις παράλληλες εξαγωγές προφανώς κέρδιζε και η Novartis, αφού όσο πιο πολλά κέρδη είχαν οι χονδρέμποροι από αυτήν τη διαφορά τιμής των φαρμάκων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τόσο πιο πολλά ποσά επέστρεφαν στα μαύρα ταμεία της. Επειτα, σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας στο FBI, η Novartis έδινε αυτά τα χρήματα μέσω διαφημιστικών εταιρειών σε ανύπαρκτα σάιτ. Στη συνέχεια τα χρήματα εκταμιεύονταν, επέστρεφαν στη Novartis και συγκεκριμένα στον Κ. Φρουζή και δίνονταν ως μίζες σε κρατικούς υπαλλήλους και πολιτικούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, ο μάρτυρας κατονόμασε ως μια από τις εν λόγω διαφημιστικές εταιρείες τη Zenith Media, επίσημη διαφημιστική εταιρεία της Novartis παγκοσμίως. Μάλιστα ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στο FBI κατάλογο με 23 ιστοσελίδες που έλαβαν ποσά από τα μαύρα ταμεία της Novartis μέσω της Zenith Media. Αυτές οι 23 ιστοσελίδες, σύμφωνα με τον μάρτυρα, φαίνεται ότι ανήκαν στον αποθανόντα εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολις», Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Ιούνιο του 2016.

Οι συγκεκριμένες 23 ιστοσελίδες που φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας στο FBI είναι: 

megalwnwmeygeia.gr,
kosmoskaiygeia.gr,
oikoumenikiygeia.gr,
lifenews.gr,
juniusbrutus.gr,
freegreece.gr,
pagosmiaygeia.gr,
akropolisnews.gr,
epikairotitanews.gr,
greeknews.biz,
iatrikignomi.gr,
ygeiasimera.gr,
24-wres.gr,
greekonomy.gr,
ellinikosvorras.gr,
newpage.gr,
bankpage.gr,
worldeconomy.gr,
moneyday.gr,
economylife.gr,
enamag.gr,
enathine.gr,
grhealthnews.gr.

Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι μόλις τέσσερις από αυτές τις ιστοσελίδες βρίσκονται πλέον σε λειτουργία. Από αυτές η μία, η greeknews.biz, μολονότι φαίνεται να λειτουργεί, εμφανίζει λευκή σελίδα. Σε αναζήτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα similarweb, όπου μπορεί κανείς να ερευνήσει την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων, ένα από τα τέσσερα επίμαχα σάιτ που λειτουργεί, το lifenews.gr, βρίσκεται πολύ χαμηλά και συγκεκριμένα στη θέση 191.998 στο σύνολο των ελληνικών ιστοσελίδων. Για τα υπόλοιπα δύο σάιτ που είναι ανοιχτά, δηλαδή το ygeiasimera.gr και το newpage.gr, δεν κατέστη δυνατόν να βρούμε στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν ακόμη χαμηλότερη επισκεψιμότητα από την ιστοσελίδα lifenews.gr.

Εντυπωσιακότερα ήταν τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας αναφορικά με τα υπόλοιπα 19 σάιτ τα οποία δεν βρίσκονται σε λειτουργία. Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα archive.org/web στην οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει την περίοδο λειτουργίας ενός σάιτ, δεν κατέστη δυνατό να βρούμε οποιοδήποτε στοιχείο ότι λειτούργησαν οποτεδήποτε οι επτά από τις παραπάνω 19 ιστοσελίδες. Για τις υπόλοιπες 12 δεν εμφανίζονται στοιχεία από τη μέτρηση επισκεψιμότητάς τους, γεγονός που καταδεικνύει πως, αν ποτέ λειτούργησαν, ουσιαστικά ήταν «ανύπαρκτες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα similarweb αναγράφεται ότι πέντε από τις προαναφερόμενες 23 ιστοσελίδες ξεκινούν να λειτουργούν ταυτόχρονα, στις 29 Μαΐου 2014 (...)

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου