Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Guardian: Πώς η Κρήτη κατάφερε και έδιωξε τη Χρυσή Αυγή

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Αφιέρωμα στους Έλληνες της Κρήτης που κατάφεραν να διώξουν την Χρυσή Αυγή από το νησί φιλοξενεί σε εκτενές δημοσίευμά του ο Guardian.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος του κειμένου Τζέσικα Μπέιτμαν, παρά τις επιθέσεις, η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να έχει κερδίσει έδαφος στο Ηράκλειο αν οι κάτοικοι της πόλης δεν αποφάσιζαν να εναντιωθούν.

Το αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης αγωνίστηκε σκληρά όπως αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως οι δάσκαλοι όλου του νησιού συσπειρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση που λάμβανε χώρα στα σχολεία.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι φασίστες κινήθηκαν μέσα στην κοινότητα των μαθητών ήταν τόσο έξυπνος και τόσο πικρός, δεν συνειδητοποιούσαμε τι συνέβαινε αρχικά», αναφέρει ο Φώτης Μπιχάκης, ιδρυτής του Κρητικού Συνδέσμου Αντιφασιστών Δασκάλων.

«Ήταν εύκολο να χειραγωγηθούν νέοι μαθητές, που ένιωθαν απογοητευμένοι».


Όταν ωστόσο, το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, οι δάσκαλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και άρχισαν να διδάσκουν το μάθημα της ιστορίας με έναν λιγότερο εθνικιστικό τρόπο. Στη συνέχεια, 56 σχολεία του νησιού συνεργάστηκαν διοργανώνοντας ένα αντιφασιστικό φεστιβάλ.

«Γιορτάζουμε τον πολιτισμό όλων των μεταναστών του νησιού, μοιραζόμαστε τη μουσική τους, τις παραδόσεις τους, τις ιστορίες για το πώς ήρθαν στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Μπιχάκης. «Λάβαμε την απόφαση να συγκεντρωθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι - γονείς, καθηγητές, μαθητές, φοιτητές. Προσπαθήσαμε να κάνουμε την Χρυσή Αυγή να καταλάβει ότι οι ιδέες της δεν είχαν θέση στην περιοχή μας. Και έτσι κερδίσαμε» πρόσθεσε.

«Είχαμε πάντα την πίστη ότι (οι μαθητές) θα μπορούσαν να επανέλθουν στα δημοκρατικά ιδεώδη», προσθέτει ο κ. Μπιχάκης.

«Επειδή έβλεπαν όλους και περισσότερους συνομηλίκους τους να ενώνονται με τον αντιφασισμό, άρχισαν να αναρωτιούνται εάν είχαν παραπλανηθεί» είπε.
---
*

2 σχόλια:

  1. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ;
    («Φ.Ν.» 1/12/2018)

    «Μόνο με άλμα λογικής, αποδέχεσαι για τον εαυτό σου αυτό που θεωρείς απαράδεκτο για τους άλλους»

    ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, οι υπέρμαχοι των καταλήψεων, μας προέκυψαν αίφνης, πολέμιοι των καταλήψεων!
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ τις καταλήψεις θεσμό, εξανίστανται τώρα, γιατί γίνονται καταλήψεις!
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ τους μαθητές πολιτικοποιημένους, τους θέλουν τώρα χωρίς πολιτική άποψη!
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ τους μαθητές έξω από τον αυλόγυρο του σχολείου, τους θέλουν τώρα μέσα σ’ αυτόν!
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ τους μαθητές μπροστάρηδες στο μετερίζι των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, τους θέλουν τώρα αμέτοχους!
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ τους μαθητές να συμμετέχουν μαχητικά στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πατρίδας τους -και όχι μόνον- τους απευθύνουν τώρα νουθεσίες να επιστρέψουν στα θρανία τους!
    ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ρε παιδιά; Τι άλλαξε;
    Α, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μιλάνε τώρα, για Μακεδονία και για πατρίδα! Και είναι φασίστες όσοι μιλάνε για Μακεδονία και για πατρίδα!
    ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, λοιπόν;
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ότι οι φασίστες μιλάνε για Μακεδονία και για πατρίδα, αλλά όλοι όσοι μιλάνε για Μακεδονία και για πατρίδα, δεν είναι φασίστες.
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που μιλάνε για Μακεδονία και για πατρίδα, δεν είναι φασίστες.
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να τα χαρακτηρίζουν συλλήβδην φασίστες, με πρώτο τον Υπουργό Παιδείας. Είναι νωρίς να τα στιγματίσουν με μια τόσο σιχαμερή ταμπέλα.
    ΦΥΣΙΚΑ το ίδιο έκαναν και με τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Χαρακτήρισαν συλλήβδην όλους τους συμμετέχοντες φασίστες, χωρίς ίχνος ντροπής! Λες και η ευαισθησία για την πατρίδα αποτελεί μονοπώλιο των φασιστών!
    ΛΟΙΠΟΝ; Όταν οι καταλήψεις γίνονται για θέματα της δικής μας ατζέντας είναι ευπρόσδεκτες. Όταν όμως, γίνονται για θέματα που δεν ανήκουν σ’ αυτήν, απαράδεκτες.
    ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ δυο σταθμά.
    ΟΧΙ, ΚΥΡΙΟΙ, δεν πάει έτσι, βρίσκει!
    ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ είναι καλές όταν καθοδηγούνται από καθηγητές και γονείς μειοψηφιών που έχουν μπουκώσει τα μυαλά των παιδιών τους με τόνους κομματικής και αφελληνιστικής προπαγάνδας, κακές όμως, όταν οι μαθητές θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την, ούτως ή άλλως, προβληματική συμφωνία των Πρεσπών και να υπερασπιστούν την ελληνική Μακεδονία.
    ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ έκαναν κατάληψη και διαμαρτυρίες για το καθεστώς Μαδούρο -ή κάτι παρόμοιο- οι ντόπιοι «προοδευτικοί» θα πετούσαν τη σκούφια τους απ’ τη χαρά τους και θα υπερθεμάτιζαν (θυμόμαστε, βέβαια, οι παλιότεροι, τους «αγώνες» που έκαναν για τη μακρινή Νικαράγουα και την εκκωφαντική σιωπή τους για το γειτονικό καθεστώς Χότζα.).
    ΤΩΡΑ, που τα παιδιά φωνάζουν για τη Μακεδονία, τα αποκαλούν ξεδιάντροπα φασίστες.
    ΠΑΙΔΙΑ, κάντε αυτό που λέει η καρδιά σας, και μη δίνετε σημασία στους εθνομηδενιστές, που για όλο τον πλανήτη νοιάζονται εκτός απ’ την πατρίδα τους.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ, όλους τους άλλους φασίστες, εκτός από τους εαυτούς τους, είναι οι ίδιοι φασίστες. Τον φασισμό τον έχουν καραμέλα στο στόμα τους. Δεν τολμάς να διαφωνήσεις μαζί τους και σου τον φτύνουν κατάμουτρα. Όταν όμως, χαρακτηρίζεις τον άλλο φασίστα, επειδή απλώς έχει διαφορετική άποψη από σένα, αυτοχαρακτηρίζεσαι.
    ΦΩΝΑΞΤΕ για τη Μακεδονία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας φιμώσει..
    ΛΕΜΕ ΟΧΙ στους φασίστες που μαγαρίζουν την έννοια της πατρίδας με τα απάνθρωπα ιδεολογήματά τους, όχι όμως, και στους εθνομηδενιστές, που γι’ αυτούς η πατρίδα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό κομμάτι γης, στο οποίο έτυχε να κατοικείς.
    ΒΛΑΠΤΟΥΝ εξίσου την πατρίδα και οι δύο.
    ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε, και αν δεν έχουμε δημοκρατία, τότε είναι που πρέπει να μιλάμε.
    ΜΙΛΗΣΤΕ, λοιπόν, για τη Μακεδονία, και για όσους τους χαλάει η φωνή σας, ευχηθείτε τους, περαστικά τους.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ...ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ...ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ...ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ...ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΑΤΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΦΑΣΙΣΤΟΦΑΓΟΙ ΛΥΚΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

      Διαγραφή