Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΣΚΑΪ - θα στηθεί και πάλι απεργοσπαστικός μηχανισμός;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Ποιος διευθυντής ειδήσεων
δέχθηκε να φύγει αυτός ο κόσμος;»



...ΑΛΛΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ; – ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΑΛΛΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΟΞΥΜΩΡΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ Η ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ

Η μαζική απόλυση δημοσιογράφων του Σκάι προκάλεσε αίσθηση στον χώρο, φυσικά και θυμό που εκφράζεται από συναδέλφους στα σόσιαλ – πολλές φορές με σφοδρότητα. Ιδιαίτερα τραχύς στους χαρακτηρισμούς κάποιων αναρτήσεών του ήταν ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Νίκος Συνοδινός, ενώ σε μία από αυτές, στο facebook, αφού εξάρει την αξία των απολυμένων δημοσιογράφων ρωτάει «ποιος διευθυντής ειδήσεων αποδέχτηκε να φύγει αυτός ο κόσμος και παραμένει στη θέση του;»

Το δημοσιογραφικό πογκρόμ στο κανάλι του Φαλήρου απαντάται με κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και αυτό μοιάζει ειρωνικό και οξύμωρο. Γιατί, στον Σκάι οι απεργίες, σε γενικές γραμμές, δεν ευδοκίμησαν στην πολυετή πορεία του και οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ανατρέψουν τις συνδικαλιστικές δράσεις, με δημοσιογράφους αποφασισμένους να πέσουν στην πυρά της διαγραφής από την (ή τις) Ένωση, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των σταθμών (τηλεόρασης/ραδιοφώνου), αν όχι σε όλες τις εκπομπές, τουλάχιστον σε μερικές.
΄
«Η Συνέλευση αποφάσισε ότι...»

Θέλετε ένα από τα πολλά παραδείγματα; Τον Απρίλιο του 2016 ψήφισμα «της Συνέλευσης των Δημοσιογράφων της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του site του Ομίλου ΣΚΑΪ» πρότεινε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν κηρυχθεί με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, γιατί πίστευε «ότι σε αυτή τη φάση τα συμφέροντά μας κινδυνεύουν περισσότερο όταν επιλέγουμε τη σιγή παρά από την δυναμική μας παρουσία στην δημόσια σφαίρα»!

«Δεν έχουν θέση στο επάγγελμα»

Τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου η ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να διαγράψει δέκα δημοσιογράφους του Σκάι επειδή δεν είχαν μετάσχει σε 48ωρη απεργία του κλάδου που είχε κηρυχθεί τον Οκτώβριο του ΄17. Ο ίδιος ο Νίκος Συνοδινός για τις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου είχε γράψει:

«(...) Κι έρχονται κάποιοι στον ΣΚΑΙ που είτε εκβιαζόμενοι είτε με τη δική τους θέληση σπάνε την απεργία. Αυτοί οι τύποι δεν έχουν θέση στο επάγγελμα. Γιατί πατάνε επί των πτωμάτων των συνανθρώπων τους. Όταν επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά στους συναδέλφους τους, τι θα κάνουν για την κοινωνία την οποία οφείλουν να υπηρετούν απέναντι στην εξουσία; ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ. Είναι άλλο το δικαίωμα στην εργασία και ΑΛΛΟ το δικαίωμα του απεργοσπάστη στην απεργοσπασία».

«Αυτοί που φέρνουν την τηλεθέαση»

Στην τωρινή ανάρτησή του ο Νίκος Συνοδινός χαρακτηρίζει τους απολυμένους «δημοσιογραφάρες» (με κεφαλαία) και συναδέλφους που «πάντα περπατούσαν με το κεφάλι ψηλά». Ολόκληρο το σχόλιό του ακολουθεί:

«Ιουλία Βελισσαράτου, Κλειώ Νικολάου, Μαρία Δουρουδή, Βίκυ Κατεχάκη, Βασίλης Τάνης, Μαρία Καραγιώργου, Κατερίνα Μπακογιάννη, Σταύρος Σαμουηλίδης, Σοφία Τσίπα, Σταύρος Οικονομόπουλος, Ζωή Κατζαγιαννάκη, Μαρία Φαρμακιώτη. Τα θύματα του Αλαφούζου. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΡΕΣ. Μια ζωή στο μετερίζι, στη μάχη της είδησης. Η ψυχή του ΣΚΑΪ. Αυτή που ξερίζωσε ο φυσικός αυτουργός με τη βόμβα που έριξε. Συνάδελφοι που πάντα περπατούσαν με το κεφάλι ΨΗΛΑ. Γιατί αυτοί είναι η αφρόκρεμα του καναλιού. Αυτοί φέρνουν την πραγματική τηλεθέαση. Γι' αυτούς κανείς πολίτης δεν έχει να πει το παραμικρό. Αυτοί ΤΙΜΟΥΝ τη δημοσιογραφία. Ποιος διευθυντής ειδήσεων αποδέχθηκε να φύγει αυτός ο κόσμος και παραμένει στη θέση του; ΠΟΙΟΣ;»

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου