Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΚΚΕ - Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη διανομή Τύπου

*
ΠΑΜΕ
Τύπου & ΜΜΕ
***
*

...και την κατάσταση στην οποία
έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι


Ερώτηση σχετικά με τη διανομή Τύπου και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Η διανομή του Τύπου αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται από το μοναδικό πρακτορείο που έχει απομείνει, το "Άργος". Το πρακτορείο "Ευρώπη" έχει αναστείλει τη δραστηριότητά του από τον Αύγουστο του 2017. Θεωρητικά βέβαια η "Ευρώπη" είναι σε λειτουργία, αφού απορρίφθηκε η αίτηση πτώχευσης με δικαστική απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αίτηση δεν πληρούσε ούτε καν τις τυπικές προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή όμως ο μεγαλομέτοχος της "Ευρώπης" και οι εκδότες συνεταίροι του αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη ως προς τους εργαζόμενους και συνεχίζουν κανονικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Οι περίπου 100 εναπομείναντες εργαζόμενοι της "Ευρώπης" βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, αλλά από τον Δεκέμβριο του 2018 έχει τελειώσει το σχετικό επίδομα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Το σωματείο των εργαζομένων έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στο υπουργείο για τη χορήγηση κάποιου επιδόματος, ώστε να καλύψουν οι εργαζόμενοι κάποιες από τις ανάγκες τους και βέβαια επιμένει στο αίτημά του για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι απαντήσεις που λαμβάνει παραπέμπουν σε αοριστίες στο μέλλον.

Την ίδια ώρα οι εκδότες προχωρούν στα αντεργατικά τους σχέδια, ενώ και στο πρακτορείο που κάνει εξ ολοκλήρου τη διανομή, το "Άργος", έγιναν 5 απολύσεις τον Δεκέμβρη του 2018 και η διοίκηση ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Επίσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει οικονομικά με πολύμορφους τρόπους τον Τύπο, τόσο τους εκδότες, όσο και τη διακίνηση, επιδοτώντας τους με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, με μείωση του ΦΠΑ κ.ά.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για τα συμφέροντα των εκδοτών που είναι ταυτόχρονα μεγαλοκαναλάρχες και εφοπλιστές, αφού οι μοναδικές κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει είναι ερωτήσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αν διασφαλίζονται τα συμφέροντά τους στη διανομή Τύπου. Στους εργαζόμενους από την άλλη επιφυλάσσει μια πενιχρή επιδοματική πολιτική, ανέξοδες υποσχέσεις με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

• Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην "Ευρώπη", η καταβολή των δεδουλευμένων, οι θέσεις εργασίας τους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με τη μεταφορά τους στο πρακτορείο που έχει αναλάβει τη διακίνηση ή όποιο άλλο προκύψει.

• Να δοθεί άμεσα οικονομική βοήθεια στους εργαζόμενους της "Ευρώπης".

• Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι μέτοχοι της "Ευρώπης" απέναντι στους εργαζόμενους».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου