Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Το παρελθόν της Καθημερινής

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Η Καθημερινή αυτής της Κυριακής είχε 32 μεγάλες σελίδες στο κύριο σώμα, άλλες 16 επίσης μεγάλες στο ένθετο Τέχνες και Γράμματα, 14 οικονομικές σελίδες, ένα βιβλίο 160 σελίδων αφιερωμένο στην Άννα Φόνσου (στη σειρά Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί), το τακτικό κυριακάτικο περιοδικό της (το «Κ» δηλαδή), το περιοδικό Ταξίδια, το περιοδικό Agricola (για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία), ένα ένθετο σε σχήμα περιοδικού με Μικρές Αγγελίες και ένα περιοδικάκι 24 σελίδων για την τηλεόραση. Πολλά;

Πάμπολλα ώστε να την αγοράσεις για τα μισά από αυτά. Εγώ την αγόρασα για κάτι άλλο: για την ανατύπωση του πρώτου φύλλου τής εκατόχρονης Καθημερινής, με ημερομηνία Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 1919. Συγκλονιστικό άλμα στον χρόνο! (Αντίστοιχο είχαν κάνει πριν από μερικά χρόνια Τα Νέα, και εκείνα με φωτογραφική ανατύπωση, όπως και η Καθημερινή).

Ο Κλεμανσώ και η Σαλαμινία

Είναι ένα πυκνογραμμένο τετρασέλιδο, με παντελή έλλειψη φωτογραφιών και με έξι στήλες σε κάθε σελίδα (αργότερα στον παλιό ελληνικό Τύπο οι σελίδες μεγάλου σχήματος έγιναν οκτάστηλες). Διακτινίζεσαι στο παρελθόν –εκατό χρόνια πίσω!– καθώς διαβάζεις για τις δηλώσεις του Κλεμανσώ (με ωμέγα, τότε), για το ελληνικόν πολεμικόν Σαλαμινία που βρίσκεται «εν καλή καταστάσει εις τα Ναυπηγεία Βουλκάν», για την («Επί του πιεστηρίου») κατάληψη της Θράκης «υπό των συμμαχικών στρατευμάτων», για τον Πειραιά που «δέχεται βουνά εμπορευμάτων» («τα εκφορτωτικά δημιουργούν δυσχερείας» γράφει στο λιντ του θέματος) στη στήλη «Από χθες έως σήμερον» και φυσικά για τον δημοσιογραφικό αυτοπροσδιορισμό της νέας εφημερίδας στο κύριο άρθρο που υπογράφει με τα αρχικά Γ.Α.Β. ο διευθυντής της Γεώργιος Αγγέλου Βλάχος. Το λογότυπο της εφημερίδας, πέρα από το «Αθήναι - Έτος Α΄ - Αριθ. φύλλου 1», πλαισιώνεται με πολλά άλλα στοιχεία και επισημάνσεις, πολλές από τις οποίες σήμερα είναι δευτερεύουσες ή δεν αναγράφονται πουθενά. Κατά σειρά από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, διαβάζουμε:

** Τιμή του φύλλου λεπτά 10
** Συνδρομή ετησία δρ. 36, εξάμηνος 18 (εξωτερικού 60 και 40 αντιστοίχως).
** Πάσαι αι συνδρομαί υπολογίζονται από της αποστολής του φύλλου.
** Αγγελίαι και διατριβαί προπληρωτέαι. Χρηματικαί αποστολαί: προς την διεύθυνσιν (η οποία αναγράφεται πιο κάτω, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει κενό).
** Τα χειρόγραφα δεν επιστρέφονται.
** Τηλεγραφήματα: διεύθυνσις «Καθημερινή»
** Γραφεία οδός Μαυρομιχάλη 2
** Διευθυντής: Γ. Αγγ. Βλάχος.
** Αριθμός τηλεφώνου 11-80.

Τα κενά

Όπως και στην περίπτωση της ανατύπωσης με φωτογραφική μέθοδο, ή με σκανάρισμα, των Νέων, που αναφέραμε παρενθετικά πιο πάνω, το τεχνικό αποτέλεσμα και στο εγχείρημα της Καθημερινής δεν είναι καλό. Υπάρχουν σπασμένα γράμματα και, περιέργως, πολλά κενά ανάμεσα σε κείμενα που διακόπτουν αδικαιολόγητα τη συνέχειά τους γιατί έχουν σβηστεί αράδες, ενώ στην τέταρτη σελίδα, στην τελευταία δηλαδή, υπάρχει ένα ολόλευκο κομμάτι στο οποίο προφανώς έχει κοπεί ολόκληρο μονόστηλο. 
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου