Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ

*
Πανελλήνια Ομοσπονδία
Ενώσεων Συντακτών
***
*

Λάβαμε και δημοσιεύουμε

Σκάνδαλο
με την Συλλογική Σύμβαση
των δημοσιογράφων του Δημοσίου


Επιστολή κόλαφο για την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ απέστειλε το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ προς όλες τις Ενώσεις μέλη της καθώς αποκαλύπτεται ότι ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ καταχράστηκαν τα έγγραφα που είχε συντάξει η Ομοσπονδία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με το δημόσιο και τα ιδιοποιήθηκαν αποστέλλοντάς τους ως δικά τους στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα συζήτησαν και επιχείρησαν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση η οποία είναι διάτρητη νομικά με αποτέλεσμα την παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ, η οποία προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση (οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων Ενώσεων μελών της ΠΟΕΣΥ είναι σφοδρές και κάνουν λόγο για σύμβαση διάτρητη και παρωδία σε ότι αφορά στους όρους της), ζητεί από όλες τις Ενώσεις να αποστείλουν τις προτάσεις ώστε να υπάρξει θεσμική και νόμιμη συζήτηση με τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κρέτσο

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της ΠΟΕΣΥ που υπογράφουν η Πρόεδρος Έλενα Ριζεάκου και η Γενική Γραμματέας Μιμή Τουφεξή προς τις ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΣΘΣΤΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ

"Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει από την διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους Δημοσιογράφους στο Δημόσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, αποφάσισε στην συνεδρίαση του της 7/4/2019 να θέσει υπόψη σας τα κάτωθι:

1] Τον Ιούνιο του 2017 προέκυψε για πρώτη φορά ζήτημα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Δημοσιογράφων στο Δημόσιο, όταν η ΠΟΕΣΥ κλήθηκε να αντιμετωπίσει από κοινού με την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ, την αυθαίρετη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης να επιβάλλει σύστημα ωρομέτρησης στους Δημοσιογράφους, που υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία.
Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε από την Νομική Σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ κ. Μαρία Τσίπρα, γνωμοδότηση αναφορικά με το ωράριο των δημοσιογράφων ενώ την ίδια στιγμή προκηρύχθηκε απεργία, αποχή από την διαδικασία καρτοσήμανσης.

Το ίδιο διάστημα, προτάθηκε για πρώτη φορά από την Νομική Σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ η δυνατότητα κατάρτισης ΣΣΕ για τους δημοσιογράφους, όπου θα μπορούσαν να λυθούν μία σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και το θέμα του ωραρίου, ζητήματα εκπαίδευσης, ζητήματα άσκησης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό καθορίστηκε το νομικό τοπίο και τον Ιανουάριο 2018 καταρτίστηκε εξώδικη δήλωση, η οποία έπρεπε να αποσταλεί από την ΠΟΕΣΥ προκειμένου να ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία συλλογικών Διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα κάλυπτε όλους τους δημοσιογράφους, που απασχολούνται στο Δημόσιο σε όλη την Ελλάδα.

2] Η διαδικασία αυτή δομήθηκε πρωταρχικά στην αντίληψη, ότι η ΠΟΕΣΥ αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία, η οποία και είναι η μόνη, που μπορεί να προβεί στην κατάρτιση ΣΣΕ για τους Δημοσιογράφους στο Δημόσιο, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι οι Εθνικές Ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ, όπως εν προκειμένω καταρτίζονται από Οργανώσεις, που καλύπτουν πανελλαδικά ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.
Δυστυχώς, η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ προχώρησαν στην διαδικασία διαπραγμάτευσης αποστέλλοντας το εξώδικο, που είχε φτιαχτεί για λογαριασμό της ΠΟΕΣΥ, χωρίς να λάβουν υπόψη τους, το γεγονός, ότι η μεν ΕΣΗΕΑ καλύπτει τους δημοσιογράφους στην Αθήνα [άρα δεν μπορεί να καταρτίσει Εθνική Ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ] ενώ η ΕΣΠΗΤ, με βάση τα οριζόμενα στο καταστατικό της δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει δημοσιογράφους στο Δημόσιο, αφού καλύπτει τους συντάκτες που απασχολούνται στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΠΟΕΣΥ αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική Συνδικαλιστική Οργάνωση, με αποτέλεσμα να διαθέτει το γενικό προνόμιο κατάρτισης Εθνικής Ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ.

3] Με βάση το δεδομένο αυτό, η ΠΟΕΣΥ προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους στον Κλάδο και να διασφαλίσει, ότι η Σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί αφενός δεν πρόκειται να προσβληθεί από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο και αφετέρου θα εφαρμοστεί σε όλους τους συναδέλφους, όπου και εάν εργάζονται [Αθήνα- Περιφέρεια], είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει με την διαδικασία διαπραγμάτευσης προκειμένου να υπογραφεί η επίμαχη ΣΣΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή, διαπνεόμενοι από την ανάγκη για διασφάλιση καθολικής γνώσης και συμμετοχής όλων των Ενώσεων μας, η ΠΟΕΣΥ ζητά από όλες τις ενώσεις της να αποστείλουν τις προτάσεις τους μέχρι και την Πέμπτη 11/4/2019 προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει επεξεργασία τους και να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο θα εκκινεί από το κείμενο της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ αλλά θα διασφαλίζει όλο τον Κλάδο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που διανύουμε, η ΠΟΕΣΥ μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς και συντονισμού, κατά τρόπο, ώστε να διασφαλιστούν οι συνάδελφοι και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, προς την κατεύθυνση της αναβίωσης των ΣΣΕ, που εδώ και χρόνια έχουν στην πράξη καταργηθεί.

Η συμμετοχή και η σύμπραξη όλων είναι αναγκαία, προκειμένου όλος ο Κλάδος να μπορέσει να καρπωθεί τα ωφέλιμα αποτελέσματα μίας τέτοιας κινήσεως και να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την αναγκαία ανάταση του."
---
*

1 σχόλιο:

  1. Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του οργανισμού τους για το 2%. Η Ομοσπονδία Συντακτών τα βάζει με τις Ενώσεις - μέλη της για τις ΣΣΕ. Είσαστε μια ωραία ατμόσφαιρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή