Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Στο ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους στο δημόσιο

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Πρόλαβε η κυβέρνηση τις συνδικαλιστικές Ενώσεις που προσδοκούσαν προεκλογικά πως θα υπογραφεί η συμφωνία για τα θεσμικά εργασιακά θέματα των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει τους μισθούς των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ αναμενόταν να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Παρά τις ηχηρές υποσχέσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το μόνο που κατοχυρώνει η νέα ΚΥΑ σε σχέση με το παρελθόν είναι το ξεπάγωμα των κλιμακίων προϋπηρεσίας από το 2018 και μετά, ότι δηλαδή ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Επιπλέον κατοχυρώνει επίδομα ανταποκριτών στο 15% του επιδόματος που λαμβάνει το προσωπικό των πρεσβειών-προξενείων.

Η μισθολογική αλλαγή αφορά στο ύψος του πρώτου μισθού που αντί για 870 ευρώ που ήταν στην παλιό ΚΥΑ για τα δυο πρώτα χρόνια, καθορίζεται στα 1.061 ευρώ μεικτά για πέντε χρόνια. Η 2ετία δηλαδή της αύξηση μισθού θα υπολογίζεται για τους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ από τον 5ο χρόνο και μετά.

Κατά τα άλλα η ΚΥΑ επαναλαμβάνει τους όρους της προηγούμενης κοινής υπουργικής απόφασης, δηλαδή τα επιδόματα σπουδών, προϊσταμένων και το οικογενειακό επίδομα, χωρίς ωστόσο αναπροσαρμογές. Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά σε εργασία Κυριακής και αργιών.

Στην ουσία συνεχίζεται η εργασιακή κατοχύρωση των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ με υπουργικές αποφάσεις και όχι με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως ήταν το αίτημα των εργαζομένων.
---
Τυπολογίες
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου