Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Η "Εστία" και η "καθεστηκυία μηντιαρχία"

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ποια εφημερίδα υπαινίσσεται ο Μανώλης Κοττάκης για την «καθεστηκυία μηντιαρχία*»


«ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ» ΟΠΟΙΟΣ «ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ» ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Αναφορά στη «καθεστηκυία μιντιαρχία» έκανε στο πρωτοσέλιδο της Εστίας της Παρασκευής ο Μανώλης Κοττάκης, αφήνοντας αιχμή για πρωινή εφημερίδα «με τα γνωστά καρεδάκια της πρώτης σελίδας». Η οποία «καθεστηκυία μηντιαρχία» δοξάζει, κατά τον αρθρογράφο, την τοποθέτηση σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού αποτυχημένους πολιτευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Ο διευθυντής της Εστίας δεν κατονομάζει την εφημερίδα, αλλά ο υπαινιγμός του οδηγεί σε συμπεράσματα που, μάλλον, είναι σαφή, καθώς προσδιορίζει πως πρόκειται για πρωινή εφημερίδα με... καρεδάκιαΠοιες είναι οι πρωινές εφημερίδες; ΚαθημερινήΑυγήΡιζοσπάστηςΛόγοςStar Press. Οι τέσσερις τελευταίες αποκλείονται για διαφορετικούς λόγους. Ριζοσπάστης και Αυγή δεν έχουν λόγο να εκθειάζουν το άνοιγμα στον κεντρώο και στο κεντροαριστερό χώρο, ο Λόγος των μερικών δεκάδων φύλλων δεν ασχολείται και η Star Press έχει τα δικά της, μη πολιτικά, θέματα. Απομένει η Καθημερινή που σε ημερήσια βάση δημοσιεύει σύντομο πρωτοσέλιδο σχόλιο σε καρεδάκι! Μάλιστα από την περασμένη Κυριακή μέχρι και την Παρασκευή έχει αναφερθεί δύο φορές με θετικό σχολιασμό στον αποκλεισμό από τις επιλογές για τον κρατικό μηχανισμό «τροφίμων των κρατικών διαδρόμων» και στην ανάγκη ο δημόσιος τομέας «να στελεχωθεί από άξιους ανθρώπους, οι οποίοι δεν στηρίζονται σε κομματικές περγαμηνές και γνωριμίες»

Αντίθετη είναι η άποψη του Μανώλη Κοττάκη που γράφει ανάμεσα σε άλλα ότι αν ο τοποθετούμενος σε θέση του ευρύτερου δημόσιου τομέα «είναι νεοδημοκράτης, δεξιός, κεντροδεξιός (...) τότε μόνο και μόνο, επειδή δεν είναι κεντροαριστερός και επειδή έδωσε τη μάχη του σταυρού για την παράταξη (μέγα λάθος!), ρίπτεται στο πυρ το εξώτερον».

Ακολουθούν απόσπασμα από το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη και τα δύο πρωτοσέλιδα σχόλια της Καθημερινής «σε καρεδάκι».

Εστία, Μανώλης Κοττάκης, 23 Αυγούστου

(...) Αν ο αποτυχών να εκλεγεί πολιτευτής προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι και τοποθετηθεί σε νευραλγική θέση του κρατικού μηχανισμού, τότε κανένα πρόβλημα. «Διεύρυνσις». Μην πω ότι δοξάζεται κιόλας από την καθεστηκυία μιντιαρχία με τα γνωστά καρεδάκια της πρώτης σελίδας πρωινής εφημερίδας.

Αν είναι όμως νεοδημοκράτης, δεξιός, κεντροδεξιός, με επαγγελματική προϋπηρεσία σε κορυφαίες θέσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως στον αγωγό ΤΑΡ για παράδειγμα ή στον χώρο των εξαγωγών, τότε μόνο και μόνο, επειδή δεν είναι κεντροαριστερός και επειδή έδωσε τη μάχη του σταυρού για την παράταξη (μέγα λάθος!), ρίπτεται στο πυρ το εξώτερον. «Παλαιοκομματισμός».

Το αυτό ισχύει με το ιδεολόγημα του κρατισμού. Και εδώ δύο μέτρα και δύο σταθμά: Αν συνιστάται –σωστά– δομή προεδρίας κυβέρνησης με ένα σωρό κεντροαριστερούς γραμματείς που σε λίγο καιρό –αν δεν προσέξουν– θα κουτουλάνε μεταξύ τους, αυτό είναι φιλελεύθερο και σκεπάζεται από τη σιωπή. Αν όμως παραμένει σε λειτουργία το γραφείο πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και τοποθετηθεί σε αυτό πρώην βουλευτής της ΝΔ, που ανεξαρτήτως τίτλων και διδακτορικών έδωσε δεκάδες μάχες για την παράταξη στα τηλεοπτικά σαλόνια, τότε ανακαλύπτουμε τον κρατισμό (...)

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου