Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

... οι τ/σ, ο μαγικός αριθμός "4" και η διαφημιστική πίτα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κλειστό τηλεοπτικό κλαμπ
με απόφαση της …αγοράς


Στα μέσα Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη διάταξη που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας να ορίζει τον αριθμό των αδειών. Είναι μια διάταξη που υπάρχει στο νομικό καθεστώς των ΜΜΕ από την εποχή του Ευ. Βενιζέλου και διατυπώθηκε εκ νέου από τη ΝΔ με τον νόμο Ρουσόπουλου, προτού επανέλθει στον προσκήνιο με τον νόμο Παππά.

Εξαιτίας αυτής της διάταξης του απέδωσαν και το προσωνύμιο «υπουργός-καναλάρχης», ενώ δεν έδειχναν τα ίδια αντανακλαστικά όταν οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν αυτήν τη δυνατότητα. Υπήρχε άλλωστε μια μεγάλη περίοδος που οι τηλεοπτικοί σταθμοί ρύθμιζαν όπου ήθελαν τη νομοθεσία προς όφελός τους. Η συζήτηση στο ΣτΕ είναι καθοριστική διότι οι σταθμοί θα επιδιώξουν να κηρυχθεί και αυτή η διάταξη αντισυνταγματική, ώστε να περάσει η αρμοδιότητα στο ΕΣΡ και να αποδυναμωθεί κι άλλο η κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο.

Στο μεταξύ, η τηλεοπτική αγορά ήδη λειτουργεί με τον αριθμό «4» και με τον έμμεσο αποκλεισμό του Β. Μαρινάκη από τον ανταγωνισμό. Τη διαφημιστική δαπάνη εισπράττουν ο ANT1, o Alpha, το Star και ο ΣΚΑΪ, γνωρίζοντας πως τα σημερινά οικονομικά μεγέθη δεν επιτρέπουν και την είσοδο άλλου ανταγωνιστή. Στην πραγματικότητα αμφισβητούν το δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού να αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών και το αναθέτουν αυτό στην αγορά, δηλαδή στους ίδιους, που αποφασίζουν.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου