Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

... προς αλλαγή ιδιοκτησίας οδεύει ο ΔΟΛ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τράπεζες αντί για Ψυχάρη
στη διοίκηση του ΔΟΛ

Όταν ο ΔΟΛ ευχαριστούσε το κοινό του χρηματιστηρίου
Η αδυναμία του Σταύρου Ψυχάρη να ανταποκριθεί στην κάλυψη των υποχρεώσεων του οργανισμού, σε συνδυασμό με την αυστηρότητα που αντιμετωπίζουν τα media -κατόπιν εορτής- οι τράπεζες, προκάλεσε την αναμενόμενη πρόσκρουση. Η μη καταβολή του δεκαπενθημέρου της μισθοδοσίας στην ημερομηνία που είχε δεσμευτεί ο Στ. Ψυχάρης, μετά το βέτο της Εθνικής Τράπεζας, είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση 24ωρης απεργίας, με τη μη κυκλοφορία των «Νέων» και τη διακοπή των εργασιών στα υπόλοιπα ΜΜΕ του Ομίλου. Η ανάκλησή της έγινε κάποιες ώρες αργότερα, αφού η Εθνική ενέκρινε την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, και έτσι κυκλοφόρησαν την Πέμπτη τα «Νέα», λειτούργησε ο ραδιοφωνικός σταθμός και τα sites και θα βρίσκεται σήμερα στα περίπτερα το «Βήμα».

Η επομένη ημέρα στον ΔΟΛ δύσκολα θα περιλαμβάνει την οικογένεια Ψυχάρη στη διοίκηση. Με τη διαπιστωμένη αδυναμία της ιδιοκτησίας να εμφανίσει επενδυτή ή να φέρει μετρητά στους λογαριασμούς του ΔΟΛ, οι τράπεζες θα αναλάβουν τα ηνία στην αρχή της νέας χρονιάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα οριστεί προσωρινή διοίκηση, με τη συμμετοχή και στελεχών του ΔΟΛ, όπως ο Αντώνης Καρακούσης, μέχρι την εξεύρεση επενδυτή που θα αναλάβει να παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων. Οι τράπεζες θα απαιτήσουν τη μείωση του κόστους στον οργανισμό με περικοπές και απολύσεις. Η εταιρεία το 2015 είχε 390 άτομα μόνιμο προσωπικό (από 426 το 2014) και ο Όμιλος 706 άτομα (από 766 το 2014). Το ζήτημα είναι φυσικά ο δανεισμός. Ο Όμιλος έχει συνολικές υποχρεώσεις 175 εκατ. ευρώ και η εταιρεία 173 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2015. Η εμπλοκή στην πληρωμή προέκυψε μετά την αρνητική θέση που εξέφρασε η Εθνική, ως συμμετέχουσα σε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο μαζί με Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η Alpha Bank είχε συναινέσει στη μερική αποδέσμευση του εταιρικού λογαριασμού -ποσό περίπου 400.000 ευρώ- για την καταβολή του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου 2016 από έσοδα των πωλήσεων των εφημερίδων. Η Εθνική παρενέβη και το ποσό δεν αποδεσμεύτηκε, επισημαίνοντας στην αιτιολογική της έκθεση ότι υπάρχει αδυναμία αναχρηματοδότησης της εταιρείας και επιχειρηματικός κίνδυνος (ρίσκο) για άμεσες εξελίξεις στον Όμιλο στις αρχές του 2017.

Τα σωματεία προκήρυξαν απεργία και στη συνέχεια άρχισε ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την Εθνική, ενώ τελικά το δώρο των Χριστουγέννων καταβλήθηκε από τον μέτοχο. Μάλιστα η υπογραφή από τον Παναγιώτη Ψυχάρη ήρθε από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Η μη καταβολή του δώρου θεωρείται ποινικό αδίκημα, γεγονός που κινητοποίησε τελικά τους ανθρώπους της διοίκησης του ΔΟΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Καρακούσης είχε επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου