Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

... τράπεζες: όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και ο ΔΟΛ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στενεύουν δραματικά
τα χρονικά περιθώρια
για τα δάνεια του ΔΟΛ



Γράφει η Άρτεμις Σπηλιώτη

Σε λίγα εικοσιτετράωρα εκπνέει το 2016 και μαζί η προθεσμία που έχουν δώσει στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη («Τα Νέα», «Το Βήμα» κ.λπ.) οι τρεις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eθνική, Πειραιώς) για την πληρωμή των περίπου 10 εκατ. ευρώ που αφορούν τη δόση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΔΟΛ είχε λάβει για το συγκεκριμένο δάνειο περίοδο χάριτος διάρκειας δύο ετών.

Στις 31/12/2016 λοιπόν λήγει τυπικά ακόμα μια προθεσμία που έχουν δώσει οι τράπεζες στον ΔΟΛ και στον Σταύρο Ψυχάρη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθεσία και η χρηστή τραπεζική πρακτική δεν δίνουν κανένα περιθώριο στις τράπεζες για νέα ρύθμιση, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τραπεζικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι οι επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Βέβαια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως αποδείχτηκε στη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ τις εποχές των παχιών αγελάδων, χορηγούσε δάνεια σε κάποιες περιπτώσεις με εγγύηση «αέρα», όπως ομολόγησε κυνικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Πάνος Ψυχάρης.

Τώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά και ο Στ. Ψυχάρης βρίσκεται προ των ευθυνών του κατά κύριο λόγο έναντι των εργαζομένων, ορισμένοι επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους.

Μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας ότι δεν δέχτηκε καμία όχληση από την κυβέρνηση ώστε να λάβει αποφάσεις που σχετίζονται με τον ΔΟΛ, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, μέσω κύκλων, κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί, αλλά «επιδιώκει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα υπηρετώντας την αρχή “όλα στο φως”. Γνωρίζουμε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όμως η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει ό,τι οι προηγούμενες. Η κυβέρνηση αυτή ούτε “δίνει” ούτε “κόβει” δάνεια. Μόνο κριτήριο είναι η ίση μεταχείριση όλων στη βάση των θεσμοθετημένων κανόνων».

Οι ίδιοι κύκλοι καλούν εξάλλου τις τράπεζες να δώσουν στην κοινή γνώμη και τους εργαζόμενους του ΔΟΛ τη δυνατότητα να διαμορφώσουν, με βάση τα πραγματικά περιστατικά, μια ολοκληρωμένη και καθαρή εικόνα που αφορά τον δανεισμό του ομίλου.

Τα εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν αφορούν τις υποχρεώσεις του ΔΟΛ καθώς και σε ποια κατάσταση βρίσκονται από άποψη εξυπηρέτησής τους τα δάνειά του, και τι ποσά πρέπει να καταβάλει εντός του 2016 σύμφωνα με τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Ενα κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος είναι τι θα πράξουν οι τράπεζες αν ο ΔΟΛ δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αλλά και αν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια από τον όμιλο ή από τις τράπεζες.

Πηγές της αντιπροεδρίας υπογράμμιζαν ότι οι αθλιότητες που διακινούνταν τις προηγούμενες ημέρες από κύκλους του ΔΟΛ και άλλους είχαν στόχο να πληγεί η κυβέρνηση και ο αντιπρόεδρος σ’ ένα παιχνίδι σκοπιμοτήτων, αποποίησης ευθυνών και παραπλάνησης της κοινής γνώμης.
---
πηγή: www.efsyn.gr
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου