Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

... η ΕΤΕΡ, ο ΔΟΛ και το κουτσουρεμένο δώρο ...

*
Ένωση Τεχνικών
Ελληνικής Ραδιοφωνίας
***
*

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΔΟΛ


Η απεργία των σωματείων στο ΔΟΛ έληξε με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, που όμως στους τεχνικούς του ραδιοσταθμού κατατέθηκε κουτσουρεμένο λόγω του συμψηφισμού, ο οποίος έγινε αυθαίρετα, με τις μεικτές καταβολές του Ιανουαρίου 2016 που είχαν πάρει οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με τη διαδικασία της κατάσχεσης, ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που έκαναν τον Ιούνιο του 2016.

Διαδίδεται στον Οργανισμό πως αυτό έγινε με τη συναίνεση του Προέδρου της ΕΤΕΡ, πράγμα αναληθές, με προφανή στόχο την αποδόμηση του Σωματείου μας και του ίδιου του Προέδρου στα μάτια των αγωνιζόμενων τεχνικών του «ΒΗΜΑ FM». Ματαιοπονούν….

Ήρθε η ώρα του απολογισμού των κινήσεων της ΕΤΕΡ από τις 23/9/2015 όπου έγινε η πρώτη 24ωρη απεργία μας μέχρι σήμερα. Στην προαναφερόμενη κινητοποίηση ζητούσαμε τους μισθούς του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2015 και κατόπιν διαβεβαιώσεων πως σύντομα θα βγει πλάνο αποπληρωμής από τον τότε διευθυντή του σταθμού, ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις μας. Με ανακοίνωση, η ιδιοκτησία του ΔΟΛ δεσμεύτηκε για επαναφορά στην κανονικότητα της μισθοδοσίας μέχρι τις 15/1/2016. Αυτό δεν συνέβη και από την επομένη ζητούσαμε να τοποθετηθεί η διοίκηση του ΔΟΛ στο θέμα της μή καταβολής τότε του Δεκεμβρίου 2015 και του Ιανουαρίου 2016 και να δώσει νέο πλάνο. Μετά από ένα εικοσαήμερο άκαρπων συζητήσεων προχωρήσαμε σε στάσεις εργασίας από τις 5/2/2016. Με την παραλαβή του εξωδίκου των στάσεων βγαίνει γενικόλογη ανακοίνωση από την διοίκηση του ΔΟΛ, την οποία θα ζήλευε η Πυθία, που ανέφερε πως από εδώ και πέρα (Φεβρουάριος 2016) θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Νοέμβριο 2016 θα υπάρξει προσπάθεια πλήρους εξόφλησης (Δεκεμβρίου 2015, Ιανουαρίου 2016 τότε) ανάλογα με τις «ταμειακές ροές» της επιχείρησης. Από οποιονδήποτε που θέλει να λέγεται συνδικαλιστής μια τέτοια ανακοίνωση δεν μπορούσε να γίνει δεκτή και συνεχίσαμε τις στάσεις εργασίας με όλα τα επακόλουθα (πιέσεις, απειλές για απόλυση κτλ.). Σκοπός; Να πάρουμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ. Μετά την τρίτη εξαγγελία στάσεων η διοίκηση υποσχέθηκε να μας δώσει, αφού το μελετήσει, το ζητούμενο πλάνο με την προϋπόθεση -σε ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά μας- να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις, όπως και έγινε. Εννοείται πως σε όλες τις περιπτώσεις ζητούσαμε γραπτώς από τις λοιπές Ενώσεις να συμπορευτούν μαζί μας, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε…

Δύο μήνες μετά κανένα πλάνο δεν είχε καταρτιστεί, αντί αυτού επιπλέον είχαν παρακρατηθεί αδίκως και εκδικητικά χρήματα από τα μέλη μας για τις στάσεις εργασίας ενώ ήταν σε ρεπό ή είχαν άδεια ή εργάζονταν άλλες ώρες από αυτές των στάσεων (διότι οι τεχνικοί καλύπτουν συνεχές κυλιόμενο 24ωρο ωράριο εργασίας). Κατόπιν τούτου, μαζί με την Ομοσπονδία μας την ΠΟΣΠΕΡΤ προσφύγαμε στο Υπουργείο Εργασίας. Στην πρώτη μας συνάντηση με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εργασίας στις 6/5/2016 αποδέχθηκαν τις οφειλές που πλέον άγγιζαν το τρίμηνο και δεσμεύτηκαν για την τήρηση του πλάνου αποπληρωμής ενώ απέδωσαν τις παράνομες παρακρατήσεις από τις στάσεις σε λάθος του λογιστηρίου. Ζήτησαν και πήραν περιθώριο για υποβολή πλάνου αποπληρωμής και ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 20/5/2016. Τη δεύτερη φορά όμως ήρθαν και δήλωσαν προκλητικά πως είναι ανέτοιμοι να υποβάλλουν πλάνο αποπληρωμής λόγω αλλαγής της διεύθυνσης του ραδιοσταθμού, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας να δηλώσει στην εκπρόσωπο του ΔΟΛ πως θα διασφαλίσει την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας μέσω των προβλεπόμενων ελέγχων από τα αρμόδια όργανα. Συγχρόνως όλοι οι τεχνικοί ζήτησαν από το αρμόδιο ΣΕΠΕ την ποινική δίωξη του εργοδότη για οφειλές τότε (25/5/2016) τριών μηνών. Ταυτόχρονα και η ΕΤΕΡ προσέφυγε στο ΣΕΠΕ όπου και δικαιώθηκε για τις παράνομες κρατήσεις από τις προαναφερόμενες στάσεις του Φεβρουάριου 2016.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφής η αναξιοπιστία του εργοδότη. Για το λόγο αυτό τον Ιούνιο 2016 προσφύγαμε με ασφαλιστικά μέτρα στην Δικαιοσύνη και στις 8/7/2016 μας επιδικάστηκαν τα ποσά των μηνών Δεκεμβρίου 2015, Ιανουαρίου 2016 και Μαΐου 2016. Τον Οκτώβριο 2016 έγινε μέσω κατάσχεσης η αποπληρωμή του Ιανουαρίου 2016. Συγχρόνως έγινε συντηρητική κατάσχεση μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ για μελλοντικές οφειλές και με δεύτερα ασφαλιστικά και κατασχέσεις σε λογαριασμούς τραπεζών αλλά και εις χείρας τρίτων ικανοποιήθηκε σε ποσοστό 70% η αποπληρωμή του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτέμβριου 2016.

Όλο το διάστημα από το καλοκαίρι του 2016 και μετά που προσφύγαμε σε ένδικα μέσα για να πληρωθούν οι τεχνικοί του ραδιοσταθμού, διάφοροι κύκλοι προσπάθησαν να μας φέρουν απέναντι από το υπόλοιπο σώμα του σταθμού με πολλούς τρόπους γνωστούς πια σε όλους μας. Προς τιμήν όμως όλων, άσχετα την ειδικότητα, οι εργαζόμενοι του «Βήμα FM» ήταν και θα είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια χειραγώγησής τους. Τέλος επισημαίνουμε στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους στο ΔΟΛ πως μόνο ενωμένοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν ακόμη και τώρα που ο Καπετάνιος άδειασε τα αμπάρια και έφυγε…


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου