Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

... το "πάθος", το "χρήμα" και ο "Παύλος Τσίμας" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι «ευγενείς»
δημοσιογράφοι
στις Βερσαλίες τους


Γράφει ο Κλέαρχος Τσαουσίδης

Όταν πριν από χρόνια είχα πρωτοδεί το σύνθημα «το πάθος για το χρήμα σε κάνει Παύλο Τσίμα», είχα ενοχληθεί. Θεωρούσα ό,τι οι συνήθως εύστοχοι στα επιτοίχια σχόλιά τους αντιεξουσιαστές (τα οποία συχνά αφορούν ετεροχρονισμένα και τους ίδιους) αδικούσαν έναν καλό δημοσιογράφο. Το προοδευτικός ή μη, δεν με αφορά, διότι και η έννοια κατήντησε σχετική και πολλοί τάχαμου προοδευτικοί δεξιότεροι των δεξιών, αντάξιοι ενός Σάββα Κωνσταντόπουλου*.

Τις προάλλες ο Παύλος Τσίμας, τρόφιμος του ΣΚΑΪ πλέον, δικαίωσε και το σύνθημα και τη ρήση «άξιος ο μισθός του».

Είπε λίγο πολύ ότι η κυβέρνηση της αριστεράς (στην οποία αριστερά σιτίστηκε ουκ ολίγα χρόνια) θα πρέπει να φροντίσει τα δύσμοιρα συγκροτήματα τύπου, τα οποία, ασχέτως αν οι ιδιοκτήτες τους ευημερούν, χρειάζονται και φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις ώστε να συνεχίσει να υπάρξει πλουραλισμός στα ΜΜΕ (πού τον είδε; -όλοι την ίδια κασέτα αναμασούν) κ.λπ. κ.λπ.

Επίσης μας είπε ότι άλλο εμείς, οι δημοσιογράφοι και άλλο το πόπολο κι ότι σιγά τη ζημιά που έγινε με τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών στα ΜΜΕ. Τώρα πώς θα τα κάνει αυτά η κυβέρνηση της Αριστεράς που πάει να δώσει ένα «ψίχουλο» στους συνταξιούχους (έτσι δεν αποκαλούν το βοήθημα οι εμμονικοί συνάδερφοι του στο ΣΚΑΪ;) και θα μοιράσει εκ νέου εκατοντάδες εκατομμύρια στους φουκαράδες κυρίους Ψυχάρη, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζο, Κοντομηνά κ.λπ. αυτός ξέρει. Εγώ δεν έχω επαφές με όσους μετράνε τις μπουκιές των Ελλήνων.

Η «αριστερή» ματιά

Από κοντά κι ο σκιτσογράφος – συγγραφέας, διανοούμενος, φιλόσοφος κ.λπ., Στάθης Σταυρόπουλος, που συμπληρώνει εξ αριστερών τον άλλοτε σύντροφό του κ. Π. Τσίμα, και μας ενημερώνει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, αν ήταν κυβέρνηση της Αριστεράς, θα είχε συμβάλει στην αποκατάσταση μιας κάποιας ευρυθμίας στον Τύπο, θα ψαλίδιζε κάπως τη διαπλοκή, αν καθιστούσε την προσωπική περιουσία των εκδοτών υπόλογη για την πορεία της εταιρείας τους».

Ο άνθρωπος ζει αλλού, κάπου στο Βλαδιβοστόκ ή στην Αφρική, όπου τα νέα φτάνουν με περιστέρια ή με ταμ ταμ. Γράφει ό,τι διαβάζει στις ανακοινώσεις της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς να κάνει τον κόπο να καταγράψει τις μέχρι σήμερα παραπομπές των πρώην αφεντικών του για κάθε είδους αδίκημα, κάνει ότι δεν άκουσε τίποτα για την απόφαση των 14 του ΣτΕ, ή για τον «αέρα» με τον οποίο δανειζόταν ο Ψυχάρης Γ΄, διότι έχει πρόσωπο στην αγορά. Την ίδια μέρα που έγραφε τα παραπάνω δημοσιευόταν η τρίτη αν δεν κάνω λάθος παραπομπή του Σταύρου Ψυχάρη για αδικαιολόγητη κτήση κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο κ. Στάθης δεν είδε, δεν άκουσε.

Αλλά γιατί να δει; Μήπως είπε κάτι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ για τα απλήρωτα μηνιάτικα σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες και σε κάποια κανάλια και ραδιόφωνα. Αυτή ξυπνάει και κοιμάται με το όνειρο ότι θα ξαναφέρει το αγγελιόσημο στην αγκαλιά μας, απορρίπτοντας τις ενδιάμεσες λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση την οποία πρέπει κάποιοι να ανατρέψουν. Βλέπετε οι δημοσιογράφοι είναι οι νέοι άριστοι στη χώρα, η νέα τάξη των «ευγενών», κι αν κάποιοι τσαλαπατάνε τα γεγονότα, τη γλώσσα και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος (το λέγανε και λειτούργημα!), ε δεν έγινε και τίποτα…

Ένα παράδειγμα: 7 (εφτά) εργαζόμενοι (;) σε νοσοκομεία της Κρήτης -προφανώς μέλη της ΛΑΕ κ.λπ.- κάνουν ντου στην Ιεράπετρα για να δουν τον πρωθυπουργό να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Ποιον εκπροσωπούν; Την πάρτη τους. Πώς το παρουσίασε το ΣΚΑΪ;

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Κρήτης παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία να συναντήσουν τον πρωθυπουργό.

Προφανώς, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ανατρέπει όλες τις συναντήσεις του με αιρετούς κ.λπ. για να βλέπει κάθε ομάδα που με βρισιές και κλοτσιές απαιτεί το δίκιο του λαού (τους).

Οι άνεργοι του «Αγγελιοφόρου»

Οι «εθελοντές» της Μακεδονίας

Φυσικά, στην κεντρική πολιτική σκηνή το κλείσιμο του «Αγγελιοφόρου», ιδιοκτησίας Ψυχάρη, Μπόμπολα, Μπακατσέλου, ουδέναν απασχόλησε. Ηταν η πρώτη εφημερίδα που εφαρμόστηκαν ατομικές συμβάσεις για να σωθεί όπως έλεγαν επώνυμοι συνδικαλιστές που πίεζαν τους εργαζόμενους να τις δεχτούν. Τώρα δεν ξέρουν τίποτα. Οι αθηναίοι «συνάδερφοι» σκασίλα τους και η πλειοψηφία του ντόπιου ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ ζητά εδώ και μήνες να πληρωθούν οι ακόμα εργαζόμενοι στην άλλοι εφημερίδα, τη «Μακεδονία». Μόνον 11 μήνες απλήρωτοι οι άνθρωποι (εθελοντές είναι;) αλλά «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αναμένει από τη διοίκηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και να καταβάλει στους εργαζόμενους το μέρος των δεδουλευμένων που δεσμεύτηκε ότι θα εξοφλήσει έως το τέλος του Δεκεμβρίου, μετά την πραγματοποίηση της ημερίδας που οργάνωσε ως εκδοτικό συγκρότημα.».

Σ΄ αυτήν την ημερίδα έγιναν πράματα και θάματα αλλά το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ δηλώνει ότι την υποστήριξε διότι ήθελε να δείξει «την γνήσια πρόθεση όλων να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο η έκδοση των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Η υποστήριξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει απομάκρυνση από τις διεκδικήσεις που σταθερά διατηρούν οι εργαζόμενοι έναντι της εργοδοσίας, όπως άλλωστε δείχνει το πλήθος των απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν και μέσα στο 2016, με σταθερά σημεία αναφοράς: την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων, την τήρηση της νομοθεσίας, την απόρριψη των απολύσεων εργαζομένων».

Κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος!

* Κάποτε κομουνιστής, κατέληξε «θεωρητικός» της χούντας
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου