Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Εφημερίδες - η παλιά ιστορία με τα "καπέλα" στις κυκλοφορίες

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Υπαινιγμός-φαρμάκι
από το Documento
για τέσσερις εφημερίδες και…


... παλιές ιστορίες για καπέλα στις κυκλοφορίες
- Θα υπάρξει απάντηση από τους θιγόμενους;

Στη δημοσιογραφική πιάτσα το ότι κάποια έντυπα –εφημερίδες και περιοδικά– βάζουν «καπέλο» στις κυκλοφορίες τους είναι κοινός τόπος. Πολλοί το λένε κατ’ ιδίαν, όλοι το ακούνε, αλλά ουδείς το έχει καταγγείλει απ’ όσα θυμόμαστε. Το έκανε σήμερα το Documento με την απαντητική του ανακοίνωση σε δημοσιεύματα που τονίζουν την πτώση των πωλήσεών του σε σχέση με την πρώτη Κυριακή της κυκλοφορίας του. Το λέει ευθέως; Σχεδόν ναι! Πρόκειται για τόσο σαφή αιχμή που είναι σαν να το εννοεί ολοκάθαρα. Διαβάστε:

«(…) Το επίσης εντυπωσιακό είναι πως εφημερίδες που εκτυπώνουν 60.000 φύλλα, εμφανίζονται να πουλάνε 52.000 φύλλα, πράγμα που στατιστικά είναι αδύνατο. Για να πουλήσεις 52.000 φύλλα, πρέπει να έχεις εκτυπώσει τουλάχιστον 85.000 φύλλα (η πώληση, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι το 60% του τιράζ),», αναφέρεται στη ανακοίνωση, ενώ στη αμέσως επόμενη παράγραφος η αιχμή γίνεται αιχμηρότερη:

«Εντυπωσιακό είναι, πως οι τέσσερις εφημερίδες με κυκλοφορία πάνω από εμάς, όσο και να πέσουν, δεν πέφτουν κάτω από μαγικούς αριθμούς (70.000, 60.000, 50.000). Λες και έχουν κάνει συμφωνία μεταξύ τους αλλά και με το Θεό, πως ό,τι και να γίνει υπάρχει ένα κατώτατο σημείο πτώσης (όχι απαραίτητα και αξιοπρέπειας)».

Πραγματικά και πλασματικά φύλλα

Το να βάζει μια εφημερίδα «καπέλο», δηλαδή από τα πρακτορεία διανομής Άργος και Ευρώπη να ανακοινώνονται μεγαλύτεροι αριθμοί από τις πραγματικές πωλήσεις, είναι μια υποψία που υπάρχει από παλιά στον Τύπο. Ειδικότερα σε περασμένες δεκαετίες και σε περιόδους άνθησης των περιοδικών, η υποψία γινόταν στους δημοσιογραφικούς κύκλους βεβαιότητα. Φυσικά αν τα περί καπέλων ισχύουν, για να ανακοινωθούν μεγαλύτερα νούμερα στις πωλήσεις η εκδοτική εταιρία θα πρέπει να καταβάλει στο (όποιο) πρακτορείο το ποσοστό κέρδους του, όχι μόνο στα φύλλα που πραγματικά πωλήθηκαν αλλά και στα πλασματικά. Δηλαδή όσο θα ήταν το κέρδος του αν είχαν πωληθεί τα παραπανίσια φύλλα ή τεύχη.

Δεν ανακοινώνουν τις κυκλοφορίες τους

Και ποιο ήταν (ή είναι) το όφελος των εντύπων; Η καλύτερη πρόσβαση στη διαφημιστική πίτα (κυρίως για τα παλιά περιοδικά), αλλά και η διατήρηση του πρεστίζ της έκδοσης. Σήμερα υπάρχουν εφημερίδες που έχουν ζητήσει από τα πρακτορεία διανομής να μην ανακοινώνεται η κυκλοφορία τους. Και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε ξαφνική συσκότιση. Δηλαδή ενώ φαινόταν ότι είχαν ένα ικανοποιητικό κυκλοφοριακό επίπεδο (άρα το πρεστίζ δεν εθίγετο), χωρίς προφανή λόγο τα ονόματα των εντύπων εξαφανίστηκαν από τα καθημερινά δελτία κυκλοφορίας του Άργους και της Ευρώπης. Σκοτάδι!

Θα υπάρξει απάντηση;

Το Documento δεν αναφέρει ονομαστικά τις εφημερίδες για τις οποίες υπαινίσσεται ότι βάζουν καπέλο στις κυκλοφορίες τους. Διευκρινίζει, όμως, ότι μιλάει για τις «τέσσερις εφημερίδες με κυκλοφορία πάνω από εμάς».Αναφέρεται δηλαδή, κατά σειρά, στο Πρώτο Θέμα, στο Βήμα της Κυριακής, στο Έθνος της Κυριακής και στη Real News. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε αν υπάρξει απάντηση στην ευθεία κατηγορία περί καπέλου. Γιατί όχι και απάντηση από τα δύο πρακτορεία;

** Δείτε πώς καλύπτουν το θέμα οι Zoornalistas (εδώ) και διαβάστε ολόκληρη τη ανακοίνωση του Documento στην Ανασυγκρότηση (εδώ)
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου