Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Γιώργος Μπόμπολας - Φώτης Μπόμπολας (μέρος δεύτερο)

*
Ανασυγκρότηση
***
*Μιλούσαν μέσω κοινών φίλων
ή στελεχών της εφημερίδας

Με την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή του Φώτη Μπόμπολα στις οικογενειακές μιντιακές επιχειρήσεις, στο εύφλεκτο υπόστρωμα σταθερών πεποιθήσεων και ενίοτε ξεροκεφαλιάς αμφοτέρων οι προστριβές τους άναβαν βαθμιαία πυρκαγιές. Πυροσβεστικό ρόλο στις διενέξεις τους έπαιζε μονίμως η αξιολάτρευτη, σφακιανής καταγωγής, Αννα Μπόμπο­λα, αφοσιωμένη σύζυγος και αέναη συμπαραστάτρια του επιχειρηματία επί 58 ολόκλη­ρα χρόνια. Οταν ο γιος της Φώτης εξόργιζε τον άντρα της μέχρι αποπληξίας, το ζευγάρι μετακόμιζε για περίπου έναν μήνα στο διαμέρισμά του στο αριστοκρατικό Νάιτσμπριτζ, στο Λονδίνο, μέχρι ο σύζυγός της να ηρεμήσει. Το έργο όμως δεν ήταν αυτοτελές. Ακολουθούσαν απειράριθμα εμπρηστικά σίκουελ.

Ο εξισορροπητικός ρόλος της Αννας Μπόμπολα, ως υγιούς ψυχής και φορέα οξυγόνου της οικογένειας τερματίστηκε, δυστυχώς, με τον θάνατό της στα τέλη Οκτωβρίου του 2013. Μετά την οδυνηρή απώλεια της μητέρας του ο Φώτης Μπόμπολας έκοψε κάθε επαφή με τον πατέρα του. Μιλούσαν μόνο μέσω κοινών φίλων ή στελεχών του Πήγασου. «Να του πεις αυτό σε παρακαλώ», έλεγε συχνά ο Γιώργος Μπόμπολας σε κάποιον τρίτο. «Να του πεις εκείνο», του απαντούσε μέσω του ίδιου προσώπου ο Φώτης Μπόμπολας. Η μεταξύ τους κρίση από το πεδίο των αιχμηρών διαξιφισμών του στυλ «το παιδί είναι ανίκανο - ο γέρος είναι βλάκας» είχε περάσει στο τέλμα ενός παρ’ ολίγον πυρηνικού ολοκαυτώματος. Αλλωστε ο γιος αφότου παντρεύτηκε το 2009 το στέλεχος της επιχείρησης Ειρήνη Μανουσάκη, η οπαία εργαζόταν στον Πήγασο από φοιτήτρια, είχε επιλέξει την πλήρη αυτονόμηση από τις επιλογές του πατέρα του.

Θεωρείται -πάντα με ίχνη κακογλωσσιάς- ότι η φιλόδοξη σύζυγός του τον επηρέαζε προς την κατεύθυνση του πλήρους απογαλακτισμού από το οικογενειακό περιβάλλον και εμμέσως ενθάρρυνε μια εικονική «πατροκτονία» ώστε να γίνει με την πυγμή του ο αδιαμφισβήτητος εκδότης του συγκροτήματος. Ηταν η εποχή που ο ίδιος με πρωτοφανή έπαρση διαμήνυε προς σχετικούς και άσχετους ότι θα απαγορεύσει την είσοδο του πατέρα του στην επιχείρηση που εκείνος ίδρυσε! Το ίδιο φεγγάρι η αδελφή του Μαρία, συντετριμμένη από τον αιφνίδιο θάνατο σε αγώνες αυτοκινήτου του 52χρονου συζύγου της και πατέρα των τριών παιδιών τους, καταξιωμένου αρχιτέκτονα μηχανικού Λουκά Γιαννακούλη, μη αντέχοντας πλέον τους ομηρικούς καβγάδες, του πατέρα και του αδελφού της παραχώρησε ένα κρίσιμο εταιρικό της ποσοστό στον τελευταίο ώστε να κατέχει την πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, το εκδοτικό συγκρότημα αιμορραγούσε οικονομικά και ταλανιζόταν από σκληρές περικοπές. Οσοι όμως πίστευαν ότι υπό το βάρος των αφόρητων οικογενειακών πληγμάτων ο Γιώργος Μπόμπολας θα απομακρυνόταν άμεσα από τα προεδρικά καθήκοντα που ασκούσε δεν είχαν μετρήσει σωστά την αδάμαστη ιδιοσυγκρασία του, ούτε υπολογίσει το γινάτι του. Παρότι είχε αποσυρθεί μετοχικά από τον Πήγασο και τον Τηλέτυπο παρέμεινε πεισματικά παρών στο πόστο του, επιχειρώντας να παραδίδει μαθήματα ευθύνης. Ταυτόχρονα, φρόντιζε επιμελώς να υπονομεύει το φούντωμα των σεναρίων για επικείμενη συγχώνευση του Πήγασου με τον ΔΟΛ και των δύο πρακτορείων διανομής Τύπου. Δεν χωρούσε ο νους του τον αποχωρισμό του μιντιακού δημιουργήματός του και την απορρόφησή του από άλλη, εξίσου ζημι­ογόνα εκδοτική εταιρεία. Ηταν η περίοδος των επί δύο συναπτά χρόνια ατέρμονων διαβουλεύσεων του Φώτη Μπόμπολα με τον Σταύρο Ψυχάρη, όταν ο πρώτος επισκεπτόταν το γραφείο του δεύτερου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, σταθερά κάθε φορά στις 6 το απόγευμα. Τα κρίσιμα ραντεβού τους τελικά αποδείχθηκαν μάταια. Αμφότεροι κατέληξαν αρχικά στη χρεοκοπία και στη συνέχεια στην απώλεια του ελέγχου των ομίλων τους, παρά τα άδοξα φλερτ με αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς της συγκυβέρνησης που τους έταζαν να τους σώσουν αν έβαφαν τις εφημερίδες τους κόκκινες.

Αν και το «Εθνος» του Φώτη κατάφερε να γίνει ανώδυνο απαλλάσσοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από κάθε κριτική. Και έκανε τόσο απότομη φιλοκυβερνητική στροφή που κυριολεκτικά ντεραπάρισε έξω από τον δρόμο του ιστορικού κύρους του, αλλά κυρίως της πολιτικής του αξιοπιστίας. Εξάλλου ο ίδιος ο εκδότης του παραδέχτηκε ότι ενώ η στρόφιγγα των τραπεζών είχε κλείσει επί της τρέχουσας κυβέρνησης εκταμιεύθηκε δάνειο 80 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία του.


«Θα δώσω εγώ το μαγαζί μου
σε αυτόν τον λούστρο;»

Πριν όμως την κατάρρευση των δύο συγκροτημάτων, κάποια στιγμή στις αρχές του 2015 τα δύο αφεντικά τους τα είχαν βρει σε όλα. Διαφωνούσαν μόνο στο ποιος θα κατέχει τη «χρυσή μετοχή», δηλαδή το κάτι παραπάνω από το 50% που θα του έδινε το πάνω χέρι. Σε μία από τις σπάνιες στιγμές άμεσης επικοινωνίας τους ο Φώτης τηλεφώνησε από το γραφείο του Σταύρου στον πατέρα του για να του πει τα ευχάριστα νέα. Η ψυχρολουσία, λέγεται, ήταν ακαριαία.

«Μα είσαι με τα καλά σου που θα δώσω εγώ το μαγαζί μου σε αυτόν τον λούστρο;» ακούστηκε από την άλλη άκρη της γραμμής η φωνή του Γιώργου Μπόμπολα. «Εγώ έκανα δουλειές με τον Λαμπράκη, ήμασταν συνέταιροι στο MEGA, με σεβόταν και τον σεβόμουν. Και θα δώσω τώρα το μαγαζί μου σε αυτόν που του κρατούσε την τσάντα; Πες του ότι τον αγοράζω ολόκληρο σε μια μέρα», ήταν η οργισμένη απάντηση του ιδρυτή του Πήγασου, ο οποίος μάλλον υπέθετε ότι ο Ψυχάρης παρακολουθούσε τη συνομιλία. Τα ακουστικά βρόντηξαν εκατέρωθεν και η γραμμή έκλεισε απότομα. Απόμειναν μόνο τα φραστικά αλληλολουσίματα μακρόθεν στους δύο εξ αίματος συγγενείς πρώτου βαθμού. «Είναι μαλάκας, τι να κάνω;» - «Δεν καταλαβαίνει ο άχρηστος».

Δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο πρεσβύτερος Μπόμπολας έβγαινε από τα ρούχα του εξαιτίας των ατελέσφορων πειραμάτων του νεότερου. Στελέχη του ΜΕGA που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του καναλιού περιγράφουν σκηνές απείρου κάλλους μεταξύ πατέρα και γιου, διανθισμένες με εκφράσεις που απείχαν παρασάγγας από τους κανόνες της τυπικής ευπρέπειας. Οι λεκτικές αντιπαραθέσεις τους έφερναν τακτικά σε δύσκολη θέση όλους τους άλλους παρευρισκομένους, που ως αυτήκοοι μάρτυρες έτρεμαν μην τυχόν ξεφύγει τελείως η κατάσταση.

Σε μια σύγκληση του Δ.Σ. ο Γιώργος Μπόμπολας ενώ εξέθετε το πλάνο εξυγίανσης του καναλιού, ο Φώτης δεν τον άφηνε να ολοκληρώσει απαξιώνοντας με προσβλητικό τρόπο τις προτάσεις του. «Ασε με να μιλήσω, μη με διακόπτεις», του είπε αυστηρά ο πατέρας του, αλλά ο γιος συνέχισε να τον διακόπτει με το περιφρονητικό «Μα δεν ξέρεις τι λες». Ο Γιώργος Μπόμπολας πήρε τότε ανάποδες: «Εγώ δεν ξέρω τι λέω ή εσύ που είσαι η ντροπή της οικογένειας; Εγώ ξεκίνησα με ένα τρύπιο παντελόνι και έφτιαξα μια αυτοκρατορία. Εσύ τι άλλο κάνεις εκτός απ’ το να τρως από τα έτοιμα;» του είπε και η συνεδρίαση διακόπηκε κακήν κακώς από τον αμήχανο πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού Αντώνη Θεοχάρη. Εκτοτε ο Γιώργος Μπόμπολας δεν ξαναπάτησε το πόδι του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του MEGA. Συνέχισε μόνο για λίγο διάστημα να ενημερώνεται από τον διευθυντή Ειδήσεων του καναλιού για τη θεματολογία των δελτίων και έπειτα από λίγο σταμάτησε κάθε επικοινωνία. Λέγεται, πάντως, ότι η προσβλητική συμπεριφορά του γιου προς τον πατέρα ήταν μία από τις αιτίες που πάγωσαν απότομα και τις σχέσεις της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τον Φώτη Μπόμπολα. «Ανθρωπος που δεν σέβεται τον πατέρα του δεν είναι κατάλληλος για επιχειρηματικός παρτενέρ», ακουγόταν συχνά στα γραφεία της κρητικής μεγαλοεπιχειρηματικής οικογένειας στη λεωφόρο Κηφισίας.

Η συνάντηση με τον Σαββίδη

Οι διαπληκτισμοί πατέρα και γιου δεν σταμάτησαν ακόμη και μετά την ταλαιπωρία του MEGA, που σε μεγάλο βαθμό χρεώνεται στις παλινωδίες του Φώτη. Προσφάτως ο πατέρας του φέρεται να σχολίαζε σε τρίτο πρόσωπο, στέλεχος του ομίλου, τη συμπεριφορά του γιου του αναφορικά με τις καινούριες δραστηριότητές του. «Είναι αχάριστος, είναι και κρυψίνους. Να σκεφτείς ότι δεν μου έχει γνωρίσει τον συνέταιρό του, τον Μάρη. Τι φοβάται; Μήπως του ζητήσω μερίδιο από τα 6 εκατ. που έβγαλε από το Stoiximan πέρυσι;». Ανεξάρτητα από το αν το ποσό που υπέθετε ο πατέρας είναι πραγματικό, στην ουσία καυτηρίαζε τις οπισθόβουλες αντιδράσεις του γιου του. Τελευταία φορά που ο Φώτης γνώρισε κάποιον στον πατέρα του ήταν τον περασμένο Μάρτιο. Κατόπιν έντονων πιέσεών του τού πήγε μια μέρα τον Ιβάν Σαββίδη.

Οι δυο τους μιλήσανε και λίγο στα ρωσικά, καθότι ο κύριος Γιώργος εκκίνησε τη γιγάντωσή του στον Τύπο με την έκδοση στην Ελλάδα της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας στα τέλη των 70s. Ο Σαββίδης συμπάθησε τον πατέρα και ο ιδρυτής του «Εθνους» ανοίχτηκε στον Ελληνορώσο επιχειρηματία και στα επαγγελματικά ζητώντας του να επενδύσει συνολικά στον όμιλο ώστε το αντίτιμο της αγοράς του 20% του MEGA να μην καταλήξει στις τράπεζες. Εναν μήνα μετά, ο Φώτης άλλαξε τη συμφωνία και δεν ενημέρωσε καν τον πατέρα του όταν με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασε στον Σαββίδη αυτοτελώς ποσοστό 20% της Τηλέτυπος που κατείχε χωρίς ο επενδυτής να συνεισφέρει το κατιτίς του και για τον Πήγασο.

Ωστόσο είναι πλέον αργά. Οι πιστώτριες τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του εκδοτικού ομίλου καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά. Ανοίγει με αυτό τον τρόπο ο δρόμος για να τεθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης η εκδοτική εταιρεία, όπως συνέβη και με τον ΔΟΛ. Αν και λέγεται ότι κατά κάποιον τρόπο οι τράπεζες καθυστέρησαν εξαιτίας του έμμεσου αντίβαρου που παρείχε στον Πήγασο η Ελλάκτωρ, που φέρεται να έχει καταθέσεις μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, ο πλειστηριασμός είναι πλέον δρομολογημένος, αντανακλώντας με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο ότι μια ολέθρια εσωτερική κόντρα συνδυασμένη με διαχειριστική ανικανότητα έχουν ως αποτέλεσμα τη μοιραία, καταστροφική πορεία προς τον γκρεμό. Πάντως το «Εθνος», που δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Μπόμπολα και γνώρισε μεγάλες δόξες όταν είχε διευθυντή τον αείμνηστο Αλέκο Φιλιππόπουλο, κατέληξε να έχει στα χέρια του Φώτη το πιο απαξιωτικό και υποτιμητικό, για οποιονδήποτε εκδότη, τέλος.

Σε αντίθεση με άλλα... εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντα συγκροτήματα, δεν κατάφερε να διασώσει ούτε τα προσχήματα. Κρέμασε πολύ κόσμο στον αέρα παρότι οι πάντες γνωρίζουν ότι όλη η οικογένεια έχει τεράστια οικονομικά αποθέματα. Εξ ου και παρότι επέλεξαν να δραπετεύσουν νύχτα, εισπράττοντας και από την πώληση του 19,5% του Mega στον Ιβάν Σαββίδη, οι γνωρίζοντες τους εύχονται «καλά ξεμπερδέματα»...
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου