Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

... οικονομικοί εισαγγελείς στα ΜΜΕ - όρεξη να 'χουν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Έλεγχοι μέχρι... κεραίας

Αλαφούζος, Κοντομηνάς, Καλογρίτσας, Ψυχάρης
Την ώρα που στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης παραμένει το όνομα του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα σε σχέση με τις δικαστικές του εκκρεμότητες, μέσω επιλεκτικών αναφορών ανταγωνιστικών μιντιακών ομίλων, στο στόχαστρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων κάποιοι από τους προσωρινούς υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συγκεκριμένα στη δίνη της δικαστικής έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων για υποθέσεις φοροδιαφυγής βρίσκονται τα ονόματα των Χρήστου και Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, το όνομα του Γιάννη Αλαφούζου, του Δημήτρη Κοντομηνά καθώς και του επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη.

@ Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή αρχικά 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων ασκήθηκε στον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, ο οποίος κέρδισε τη δεύτερη κατά σειρά άδεια.

Πάντως το ποσό αναπροσαρμόστηκε προς τα κάτω (περίπου στα τέσσερα εκατ. ευρώ) έπειτα από προσφυγή του ελεγχόμενου στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πληρωμή στο Ελληνικό Δημόσιο από τον ελεγχόμενο, με αποτέλεσμα να ξεμπλοκαριστούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Η αποπληρωμή του ποσού, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, συνεπάγεται απαλλαγή του από το ποινικό σκέλος των κατηγοριών. Ως προς τον πατέρα του, κατασκευαστή Χρήστο Καλογρίτσα, έχει κληθεί να δικαιολογήσει αντίστοιχες αποκλίσεις που υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Οι έλεγχοι στην οικογένεια Καλογρίτσα (στη δικογραφία αναφέρονται και τα ονόματα των δύο κορών του εργολάβου) εντάσσονται στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που διεξάγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς συνδυάζοντας στοιχεία από τις ενοποιημένες λίστες φοροδιαφυγής, τα οποία δεν αποκλείεται να φέρουν στην επιφάνεια σύντομα και νέα ονόματα επιφανών επιχειρηματιών.

@ Πριν από περίπου ένα μήνα με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα τέθηκαν υπό δέσμευση περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζου μέχρι του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δέσμευση αφορά ανακολουθίες στα οικονομικά στοιχεία του, τις οποίες ο επιχειρηματίας καλείται να διευκρινίσει στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ώστε να κριθεί αν τίθεται ή όχι θέμα φοροδιαφυγής.

@ Εντολή δέσμευσης είχε εκδοθεί και σε βάρος του ιδιοκτήτη του ALPHA, Δημήτρη Κοντομηνά, για ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ.

Ο Δ. Κοντομηνάς είναι ήδη κατηγορούμενος για βαριές κακουργηματικές κατηγορίες στη δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

@ Αντιμέτωπος με κακουργήματα είναι και ο επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, για προσωπικά δάνεια ποσών που φτάνουν τα 57 εκατομμύρια ευρώ.

Και στις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και ένα χρόνο έχει αναλάβει να διεξαγάγει δειγματοληπτικό έλεγχο σε σημαντικό αριθμό τραπεζικών δανείων, τα οποία έχουν χορηγήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος διατάχθηκε ύστερα από πορισματική αναφορά στις 10/11/2014 προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου του Παναγιώτη Κουρουμπλή, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ τότε, με την οποία ζητά «δικαστική διερεύνηση ευθυνών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία με τις ενέργειές τους ζημίωσαν τις δανείστριες τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο».

Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου της ΤτΕ θα παραδοθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα κρίνουν αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο, προφανώς συνδυάζοντας στοιχεία και από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής.

---
πηγή: ΕφΣυν/Κώστας Ζαφειρόπουλος
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου