Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

... οι δημοσιογράφοι και ο αναξιόπιστος Τύπος (τους) ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι δημοσιογράφοι
χρεοκόπησαν τις εφημερίδεςΔεν χρειάζονται ούτε ιστορικές αναδρομές ούτε επιχειρήματα για να αποδείξει κανείς ότι οι δημοσιογράφοι από τη στιγμή που έγιναν εκδότες και πήραν στα χέρια τους ιστορικές εφημερίδες ή δημιούργησαν καινούργιες τις χρεοκόπησαν, ουσιαστικά και μεταφορικά! Ενδεχομένως ο τίτλος θα ήταν πληρέστερος αν γινόταν αναφορά και στους γόνους των εκδοτών που ανέλαβαν τα ηνία ιστορικών εφημερίδων και τις έριξαν στα βράχια!

Τα παραδείγματα δυστυχώς «φωνάζουν» από μόνα τους!

Η αρχή – αν δεν διαφεύγει κάποια άλλη περίπτωση, έγινε με τον δημοσιογράφο Σταύρο Ψυχάρη που διαδέχθηκε τον αείμνηστο Χρήστο Λαμπράκη. Η εξέλιξη του ΔΟΛ γνωστή… Εχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, ενώ από την 15η Οκτωβρίου μας χωρίζουν μόλις τρεις εβδομάδες!

Τον Ψυχάρη ακολούθησε το σύντομο πείραμα της θυγατέρας του Κίτσου Τεγόπουλου, Μάνιας που πέτυχε με το ταπεραμέντο της να βάλει λουκέτο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»!

Τη συρρίκνωση όμως και τη βαθιά κρίση σε όλα τα επίπεδα γνωρίζουν και τα έντυπα του ΠΗΓΑΣΟΥ με τον Φώτη Μπόμπολα από την ώρα που διαδέχθηκε στο «τιμόνι» τον πατριάρχη της οικογένειας Γιώργο Μπόμπολα. Βεβαίως το καλύτερο που κατάφερε είναι να μετατρέψει το «ΕΘΝΟΣ», τη ναυαρχίδα του εκδοτικού ομίλου, σε Συριζέικο φύλλο!

Επίσης στα φύλλα με δημοσιογράφους αφεντικά που έκλεισαν ανήκουν «Ο Κόσμος του Επενδυτή», «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13″, η «VETO» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ενώ φυτοζωεί στα χέρια δημοσιογράφων ο «Ελεύθερος Τύπος».

Φυσικά τρανταχτά παραδείγματα έκδοσης κυριακάτικου φύλλου από δημοσιογράφους είναι το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» των Αναστασιάδη – Καραμήτσου και η «REAL NEWS» Χατζηνικολάου – Κουρή. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις για την εποχή που ξεκίνησαν σηματοδότησαν μια αλλαγή σημαντική και κυρίως ενθαρρυντική για τον ελληνικό Τύπο… Η διάρκεια της όμως ήταν εξαιρετικά μικρή… Για ξεχωριστούς λόγους για την κάθε εφημερίδα.

Το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» πολύ γρήγορα έπεσε θύμα των προσωπικών επιλογών και διαφορων με συμφέροντα του ενός εκδότη από τους δυο, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί η προσπάθεια που γινόταν και φυσικά να ανακοπεί μια εξέλιξη που θα μπορούσε να είχε καλύτερη τύχη.

Η «REAL NEWS» των Χατζηνικολάου – Κουρή χτυπιέται από την οικονομική κρίση αλύπητα, αλλά και από τις εμπορικές επιλογές τους.

Ο κατάλογος των δημοσιογράφων που χρεοκόπησαν τα έντυπα που ανέλαβαν ή εξέδωσαν οι ίδιοι είναι μεγαλύτερος… Εάν σε αυτόν προσθέσει κανείς και περιπτώσεις όπως ο Πέτρος Κωστόπουλος και ο Γιώργος Τράγκας!

Φυσικά προβλήματα οικονομικής διαχείρισης έχει και ο όμιλος των «Παραπολιτικών» που επίσης ο επικεφαλής τους είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης.

Ωστόσο το ζητούμενο εδώ, δεν είναι μόνο να τονιστεί η αδυναμία τους να διαχειριστούν τα «μαγαζιά» που κάνουν κουμάντο… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τρόπος τους ήταν και είναι προβληματικός… Για αυτό άλλωστε και όλα τα μαγαζιά είναι υπό κατάρρευση και το προσωπικό τους απλήρωτο, από έναν, δυο έως χρόνο και βάλε σε ορισμένες περιπτώσεις! Προφανώς η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση… Αλλα φρόντισαν να προστατεύσουν την τσέπη τους… Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο Ψυχάρης με απλήρωτους εργαζόμενους τέσσερις μήνες, με «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» να απειλούνται με λουκέτο, είναι άφραγκος! Ή ο Μπόμπολας ή ο Αναστασιάδης ή οι υπόλοιποι!

Το πρόβλημα όμως με τους δημοσιογράφους που έγιναν εκδότες είναι ότι κατάφεραν να καταστήσουν τον ελληνικό Τύπο αναξιόπιστο, εξαρτημένο από λογής συμφέροντα, έρμαιο των προσωπικών τους παιχνιδιών με την εκάστοτε πολιτική και οικονομική εξουσία… Τον τοποθέτησαν απέναντι από τον πολίτη και τα προβλήματα του… Με αποτέλεσμα ο κόσμος – αυτό που λένε όλοι απλά, να σιχαθεί τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες!

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου