Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

... το μικρόφωνο, η εξουσία και το καλάμι ιππασίας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κρατάς μικρόφωνο,
αλλά λίγο σεβασμό ρε φίλε,
μην τσαλακώνεις ανθρώπους


Η πένα, η κάμερα και το μικρόφωνο είναι εξουσία – συχνά λοιδορούμενη, αλλά εξουσία. Μπορείς να την ασκείς αλλά δεν μπορείς να την κάνεις καλάμι ιππασίας. Δικαίωμά σου – και υποχρέωση – όταν έχεις πένα, κάμερα ή μικρόφωνο να κάνεις κριτική, αλλά δεν είναι δικαίωμά σου να προσβάλεις και να τσαλακώνεις προσωπικότητες. Όπως έκανε, για να μην ξεχνάμε τα λίγο παλιότερα, ο
τηλεοπτικός ρεπόρτερ που σε ζωντανή σύνδεση έσπρωξε έναν ηλικιωμένο επειδή δεν δήλωνε μπροστά στο μαρκούτσι του αυτά που ήθελε για να βγάλει το αντικυβερνητικό ρεπορτάζ του. Και για το οποίο, προφανώς, εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία από το κανάλι του. Ή όπως έκανε η φημισμένη τηλεπερσόνα που φάνηκε ζωντανά, χωρίς να το ξέρει, να ζητάει με νόημα από τον σκηνοθέτη να κόψει τον Μανώλη Γλέζο την ώρα που μιλούσε σε ζωντανή συνέντευξή του για την οποία της είχε κάνει την τιμή να πάει στο στούντιο.

Αλλά ξέφυγα. Για αθλητικό μικρόφωνο ήθελα να πω και σε πολιτικό πήγα. Όμως επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφορά. Λοιπόν, και εξουσία που είσαι, συνάδελφε, δεν μπορείς να λες για έναν ποδοσφαιριστή, τον Πέκχαρτ συγκεκριμένα (που πραγματικά έχει πολύ λίγα κυβικά αγωνιστικής αξίας για να δώσει δύναμη στην επίθεση της ΑΕΚ) ότι αυτός, έτσι ψηλός που είναι, κάνει μόνο να τον βάζεις για σκιάχτρο στις ελιές. Και να προσθέτεις, ότι καλύτερος είναι για σκάλα!

Ο σεβασμός απέναντι στους άλλους χαρακτηρίζει τον δημοσιογράφο. Και η ασέβεια δείχνει επίπεδο και χαρακτήρα. Μην το ξεχνάμε αν δεν θέλουμε να δείχνουν και οι άλλοι (αναγνώστες, ακροατές, θεατές) απέναντι μας την ίδια ασέβεια. Που έτσι κι αλλιώς τη δείχνουν, συχνά με αφορμές που ο ίδιος ο δημοσιογράφος τους δίνει.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου