Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

... στου ΕΔΟΕΑΠ την ποδιά σφάζονται παλικάρια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κ. Ντελέζος

Παρέμβαση
στη συνάντηση των Ενώσεων
των εργαζομένων στα ΜΜΕ,
στη Θεσσαλονίκη, για το Ασφαλιστικό

Απόσπασμα

"(...) Έτσι, φτάσαμε στην περιβόητη μελέτη-μπλάστρι της δήθεν «αποτύπωσης των οικονομικών του ΕΔΟΕΑΠ», η οποία συντάχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στον Αύγουστο, καθ΄ υπόδειξη του Κυριακόπουλου και των «αφανών συνεργατών» του.

Η μελέτη ανατέθηκε μάλιστα σε εταιρεία την οποία υπέδειξε ο ίδιος ο Κυριακόπουλος, αλλά «βόλευε» -για πολλούς και διαφόρους λόγους, τους οποίους πιθανόν να ερευνήσει κάποτε ο εισαγγελέας- και τους έχοντες διαχρονικά το πάνω χέρι στη διαχείριση των οικονομικών του Οργανισμού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «μελέτη χρεοκοπίας του ΕΔΟΕΑΠ», καθώς σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται σημαντικές παράμετροι και οικονομικά στοιχεία για τον σταδιακό στραγγαλισμό του, αλλά μόνο η ζημιά του PSI.

Για παράδειγμα, από τη μελέτη απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον πόρο του Αγγελιοσήμου, περίπου 6-8 εκατ. ευρώ το χρόνο, που χάθηκαν μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, να σταματήσει η δημοσίευση των ισολογισμών στις οικονομικές εφημερίδες και να πάνε πεσκέσι στο ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ του Μίχαλου.

Επίσης, δεν περιλαμβάνει κρίσιμα μεγέθη των απαιτήσεων του ΕΔΟΕΑΠ που ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ και τα οποία η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού ήταν τα πρώτα που διέγραψε (ως επισφάλειες), αμέσως μόλις ανέλαβε την τύχη του, την άνοιξη του 2015. Προχώρησε δηλαδή σε σεισάχθεια, με μποναμά τα εκατομμύρια που οφείλουν οι ιδιοκτήτες εφημερίδων, περιοδικών, καναλιών, διαφημιστικών εταιρειών, γραφεία ισολογισμών, Τράπεζες και ΔΕΚΟ στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Τη μελέτη αυτή λοιπόν, κυβέρνηση και εργοδότες χρησιμοποιούν ήδη ως πολιορκητικό κριό, προκειμένου να θέσουν στους 17.500 ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ το εξής εκβιαστικό δίλημμα:

* Είτε κλείνει άμεσα ο ΕΔΟΕΑΠ καθώς πλέον δεν διαθέτει επαρκή αποθεματικά,
* Είτε μετατρέπεται, βάσει του σχεδίου εργοδοτών και κυβέρνησης σε ένα επαγγελματικό ταμείο, στο οποίο θα καταλήγει ένα μικρό ποσοστό του σχεδιαζόμενου νέου φόρου επί των διαφημίσεων.

Μεγάλο μέρος των υγειονομικών καλύψεων στο νέο Ταμείο, θα κληθούν να αναλάβουν, με το αζημίωτο βέβαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Άλλωστε, η μελέτη φρόντισε να καταγραφούν αναλυτικά οι δαπάνες για την περίθαλψη και τις παροχές, ώστε οι ασφαλιστές να κάνουν τα κουμάντα τους. Μάλιστα, για να είναι μεγαλύτερο το αντικείμενο των ασφαλιστικών εταιρειών, ορισμένοι πιέζουν να ενσωματωθούν και τα ΤΕΑΣ στον «νέο ΕΔΟΕΑΠ», σε αντίθεση με τη συμφωνία της Πάτρας! (...)
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου