Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

... "Ελευθερουδάκης" - τίτλοι (δεύτερου) τέλους ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ελευθερουδάκης:
Η συνεργασία με τους ναζί
και ο δεύτερος θάνατος


Πόσες φορές σας ανακοίνωσαν ότι κάποιος παλιός πολιτικός ή ηθοποιός πέθανε, ενώ εσείς νομίζατε ότι είχε πεθάνει παλαιότερα;

Κάπως έτσι έγινε και με τον Ελευθερουδάκη, για το κλείσιμο του οποίου θρηνούν από το πρωί οι (μνημονιακοί) άνθρωποι των γραμμάτων. Γιατί οι άλλοι είχαν θρηνήσει το 2014 όταν η επιχείρηση υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Όπως σωστά επεσήμανε ο δημοσιογράφος Niko Ago, ο Ελευθερουδάκης πτώχευσε επί Νέας Δημοκρατίας.

Ο  πτώχευσε ουσιαστικά το '14 επί ΝΔhttp://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/248086-Eleytheroydakhs-%CE%9Doembrio-ekdikazetai-h-aithsh-ptwcheyshs  αλλά ας λέμε ότι έγινε σήμερα γιατί είναι πιο πιστευτή είδηση.

Ο κύριος Κουμουτσάκος λοιπόν θρηνεί σε λάθος τάφο… λες και δεν υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν και θα κλείσουν με το ακόμη σκληρότερο μνημόνιο Τσίπρα.

Σε μια χώρα που κλείνουν τα βιβλιοπωλεία της έχεις έναν ακόμα λόγο να ανησυχείς για το μέλλον της. 

Τα σχόλια των ημερών είχαν σαφή πολιτικό προσανατολισμό, είτε πρόκειται για τρολ του διαδικτύου ή μεγάλες εφημερίδες που παρουσίαζαν την εταιρεία σαν δείγμα της αστικής ανάπτυξης της χώρας.

Κανένας βέβαια, μιλώντας για την ιστορία του βιβλιοπωλείου, δεν ήθελε να θυμάται τη συνεργασία της οικογένειας με τους ναζί. Όπως έγραφε παλαιότερα ο δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούκουνας:

«Οι Γερμανοί που έστειλε ο Γκαίμπελς στην Ελλάδα μόλις η χώρα μας κατακτήθηκε είχαν και άλλες επιτυχείς δράσεις. Συνεταιρίσθηκαν με τον Ελευθερουδάκη και τον Κάουφμαν για να ελέγξουν τη διανομή βιβλίων, ενώ ο συνεταιρισμός τους με τον Λαμπράκη εξασφάλιζε την εκτύπωση ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων εφημερίδων και εντύπων».

Η πιο ενδιαφέρουσα παρέμβαση πάντως, η οποία χρίζει διερεύνησης, έγινε από την εκδότρια Αθηνά Σοκόλη στο facebook:

«Ορμώμενη από τους τίτλους τέλους του Ελευθερουδάκη, λίγο νωρίτερα του Παπασωτηρίου, ακόμα λίγο νωρίτερα, των Metropolis, και έχοντας, 20 χρόνια τώρα, βαθιά γνώση του εκδοτικού τοπίου.

Σοβαρά τώρα, τέτοιες επιχειρήσεις θέλετε; Που για χρόνια φεσώνουν τους προμηθευτές τους με υπέρογκα ποσά, για τα οποία οι τελευταίοι έχουν πληρώσει εφορία της τάξεως του 38%, έχουν αποδώσει ΦΠΑ, και όταν έρχεται η ώρα της είσπραξης με εξάμηνες επιταγές, μη τον είδατε τον Παναή. Που λειτουργούν με λογικές τού, αν δεν μου κάνεις την προτεινόμενη έκπτωση, σε αφήνω εκτός ή σε καταχωνιάζω στα ενδότερα. Που για χρόνια λειτουργούσαν ως μειοδότες και προμηθευτές του υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι έπρεπε να προμηθεύουν τις σχολικές βιβλιοθήκες με βιβλία μαγειρικής, κηπουρικής και διακόσμησης, γιατί τους τίτλους αυτούς τους προμηθεύονταν οι ίδιοι κοψοχρονιά.

Για επιχειρήσεις που άφηναν απλήρωτους για μήνες τους υπαλλήλους τους για να ανοίγουν παραρτήματα παντού. Για επιχειρήσεις που δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος. Για επιχειρηματίες που λειτουργούσαν στεγνά ως εμπορίσκοι και τυχοδιώκτες, ουδεμία έχοντας σχέση με το αντικείμενό τους. Αυτοί οι επιχειρηματίες καλά κάνουν και κλείνουν (αν κλείνουν τελικά, και δεν ξανανοίξουν με άλλο όνομα, λίγο πιο κάτω, αφού έχουν μπει στο άρθρο περί πτώχευσης, έχει παραγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους, και όλα λάδι…), μπας και καθαρίσει ο τόπος. Εμάς να κλαίτε, εν προκειμένω, που χάσαμε τα λεφτά μας, και πληρώσαμε και από πάνω. Αυτοί θα βρουν τον τρόπο τους. Και ο νοών νοείτω».

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου