Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Υπόθεση ΕΔΟΕΑΠ - εν ολίγοις...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι εργοδότες αναλαμβάνουν
την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠΠοιες αλλαγές επιφέρει ο νέος φορέας

Ένα νέο Ταμείο υγείας και περίθαλψης γεννιέται εντός του 2018, μετά την κατάθεση της τροπολογίας των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Εργασίας και Οικονομικών αλλά και το πράσινο φως των ασφαλισμένων του νυν ΕΔΟΕΑΠ για αλλαγές στο Καταστατικό του Οργανισμού, που μετατρέπεται πλέον σε κανονικό Ταμείο, με ασφαλισμένους και όχι μετόχους.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, εντός 15 ημερών οι αρμόδιοι υπουργοί θα διορίσουν δύο νέα μέλη στο εννεαμελές ψηφισμένο ΔΣ του Ταμείου από την εργοδοτική πλευρά και εντός έξι μηνών ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές για νέο ΔΣ. Έως τότε θα εγγραφούν στο νέο Ταμείο οι νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή οι μισθωτοί εργαζόμενοι όλων των ΜΜΕ, και των διαδικτυακών. Ο αριθμός τους έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Εργασίας σε 45.000 περίπου.

Οι αυξημένες εισφορές για τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η/1/2017 και θα καταβληθούν σε 10 δόσεις, ενώ η επιπλέον εργοδοτική εισφορά 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν πλέον 2,55% για υγεία και 1% για πρόνοια. Ο τομέας της επικούρησης ισχύει μόνο για τους παλιούς ασφαλισμένους στον νυν ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορά 3,5%. Το ίδιο ποσοστό (3,5%) ισχύει και για τους εργοδότες, οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορές για την υγεία ύψους 4,55%. Οι νυν συνταξιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι του Ταμείου πληρώνοντας 5% εισφορά, δηλαδή 2% περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα. Αποκλείονται οι συνταξιούχοι νεοεισερχομένων Ενώσεων...

Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να οργανώσει υπηρεσία για την εισροή των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και σε περιπτώσεις μη καταβολής θα μπορεί να ζητάει τη συνδρομή του ΚΕΑΟ. Οι παροχές στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας θα αναπροσαρμόζονται βάσει ετήσιων αναλογιστικών μελετών, ενώ για οποιαδήποτε επιπλέον παροχή θα απαιτείται ομόφωνη απόφαση του ΔΣ!

Το Ταμείο θα έχει τον χρόνο να αναδιοργανωθεί στα νέα πρότυπα, αφού το υπουργείο Εργασίας θα απελευθερώσει τα χρωστούμενα από το αγγελιόσημο που έχει εισπραχθεί από το 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, που καταργήθηκε. Κατά πληροφορίες, το ποσό αυτό κυμαίνεται από 45 έως 60 εκατ. ευρώ και θα είναι πραγματική ανάσα για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ταμείου.

Η ψηφοφορία για την αλλαγή του Καταστατικού

Με την απειλή «Ψηφίζετε τις αλλαγές του Καταστατικού ή κλείνει ο ΕΔΟΕΑΠ», η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων του κατήλθε στις κάλπες που στήθηκαν επί τρεις ημέρες στο δεύτερο κτίριο του Ταμείου, στην οδό Σισίνη. Σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση, οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής Συσπείρωσης σε ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ και η παράταξη της ΝΔ χρησιμοποίησαν όλα τα όπλα για να πείσουν τους ασφαλισμένους να ψηφίσουν χωρίς να έχει προηγηθεί καταστατική συνέλευση. Ενέργεια που ενέχει κινδύνους για τη διαδικασία σε περίπτωση προσφυγής στη Δικαιοσύνη!

Στην τριήμερη ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 6.127 μέλη από τα 10.110 που απαιτούνταν για απαρτία της συνέλευσης. «Ναι» στις αλλαγές ψήφισαν 5.619 μέλη, «Όχι» 350, ενώ υπήρξαν 115 λευκά και 43 άκυρα. Το 40% περίπου των μελών απείχε από τη διαδικασία, καθώς είχε καταγγελθεί από τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις ως «πραξικοπηματική». Το ενδιαφέρον είναι πως με το «Ναι» των παραπάνω συνδικαλιστών δόθηκε το πράσινο φως και για την αποδυνάμωση των ίδιων των συνδικαλιστικών Ενώσεων, που πλέον δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα για τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ δεν θα έχουν και τα έσοδα από την εργοδοτική εισφορά, όπως ίσχυε επί αγγελιοσήμου.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου