Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Παναγιώτα Μπίτσικα: "Εγώ, απλώς δεν την υπέγραψα"...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Για μια σύμβαση
μνημείο αντεργατικών διατάξεων

... και ύστερα ήρθε η απόλυση

Ενας μήνας συμπληρώνεται από την ημέρα που οι εργαζόμενοι στον πρώην ΔΟΛ κλήθηκαν από τη νέα διοίκηση του Ομίλου να υπογράψουν μια λεόντειο σύμβαση, με επαχθείς όρους. Μια σύμβαση-μνημείο αντεργατικών διατάξεων, που λειτουργεί ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο αναδιάταξης στο χώρο των ΜΜΕ, σαν αποτύπωμα της εκδοτικής αλαζονείας και του νόμου του ισχυρού στην οικονομία της αγοράς - γνώμονας οι ψηφισμένοι νόμοι από πρώην και νυν μνημονιακές κυβερνήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Καταχρηστικοί όροι οι οποίοι υπάρχουν σποραδικά σε διάφορες ατομικές συμβάσεις στον χώρο του Τύπου (και όχι μόνο) συγκεντρώθηκαν, ενοποιήθηκαν και αποτέλεσαν ένα corpus που σημείο προς σημείο κάνει έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη τον εργαζόμενο-τον/την δημοσιογράφο, τον/την διοικητικό-ή υπάλληλο, τον/την τεχνικό.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις της Alter Ego απορρίπτει αυτή τη σύμβαση. Ακόμα κι αν, υπό τον εκβιασμό «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», μπήκε η υπογραφή τους. Το σπουδαίο είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει «μέσα τους». Εγώ απλώς δεν την υπέγραψα ούτε και στο χαρτί. Κι ύστερα ήρθε η απόλυση (13.11.2017).

Από διαφορετικούς δρόμους, όλοι μας συνεχίζουμε, να μην ξεχνάμε ότι η προσωπική και επαγγελματική ευθύνη μας για υπογραφή με ήθος, αξιοπρέπεια και επάρκεια δεν αποσβένεται ακόμα και στην αρένα της οικονομίας της αγοράς. Θα τη συναντάνε στα κείμενά μας, στα βήματά μας στο δρόμο της διαδήλωσης, μαζί με εκείνα των άλλων εργαζομένων, στην προσπάθεια να ενώνεται πάντα το ατομικό με το συλλογικό.

Αν κάτι αξίζει να μείνει από μια απόλυση, είναι:
- η διεκδίκηση αρχών και δίκαιων αιτημάτων αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα,
- ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και
- η ανάγκη για ένα δυνατό συνδικάτο Τύπου.

Παναγιώτα Μπίτσικα,
δημοσιογράφος, πρώην εργαζόμενη στο «ΒΗΜΑ»
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

3 σχόλια:

 1. Ποσο αξιοπρεπης η Παναγιωτα και ποσο σκουληκια οι γνωστοι συνδικαλιστες του χωρου, που υποκυπτουν δουλοπρεπως εδω και χρονια στους αφεντες τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την Παναγιώτα την γνώρισα προσωπικά. Καθαρό βλέμα, ανοιχτόκαρδη και εξαιρετική δημοσιογράφος. Αν υπέγραφε δεν θα ήταν η ίδια...

   Διαγραφή
 2. Το αξιοπεριεργο (?) ειναι οτι η ΕΣΗΕΑ αποδεχτηκε επισημα τις ατομικες συμβασεις, αφου μπηκε στη διαδικασια να τις διαπραγματευτει με την ALTER EGO. Αυτα για να καταλαβαινουμε το ρολο της παπαδιας και των ντελεζοπαπαδηδων.

  ΑΝΑΞιοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή