Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους της "Ευρώπης"

*
Ανασυγκρότηση
***
*


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα:
Σχετικά με τους εργαζόμενους στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη».

Επανερχόμαστε στο ζήτημα των εργαζομένων στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη», που εξακολουθούν να βρίσκονται στον «αέρα», έπειτα από την ξαφνική παύση εργασίας του πρακτορείου και τη μαζική μετακίνηση στις αρχές Αυγούστου, των εκδοτών – μετόχων στο άλλο «ανταγωνιστικό» πρακτορείο το «Άργος».

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι περισσότερο από τρεις μήνες και πετιούνται στην ανεργία από την εργοδοσία της «Ευρώπης», η οποία έχει κάνει αίτηση πτώχευσης που εκδικάζεται στις 08/11/17.

Οι εκδότες όχι απλά συνεχίζουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι, αλλά επιπλέον στο «Άργος» γίνονται προσλήψεις κυρίως μέσω εργολάβων με μειώσεις μισθών. Μάλιστα στους εργολάβους έχουν πάει και πρώην εργαζόμενοι της «Ευρώπης», πιεσμένοι από το καθεστώς της απληρωσιάς. Είναι ενδεικτικό ότι στα τεχνικά τμήματα (διεκπεραίωση εντύπων και επιστροφές) οι εργάτες με μόνιμη και σταθερή δουλειά και οι εργολαβικοί είναι μισοί – μισοί. Επίσης οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης», υπό το βάρος της ανέχειας εξωθούνται στο να υπογράψουν απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις με αντάλλαγμα το επίδομα ανεργίας (στην Αθήνα από 200 εργαζόμενοι έχουν μείνει περίπου 130).

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, που διατηρεί και ενισχύει ένα αντιδραστικό, αντεργατικό οπλοστάσιο, είναι τεράστιες καθώς δύο μήνες τώρα έχουν περισσέψει τα λόγια συμπάθειας, χωρίς να συνοδεύονται από το παραμικρό μέτρο στήριξης των εργαζομένων. Ούτε καν ανταποκρίνεται στο αίτημα των εργαζομένων για χορήγηση έκτακτου επιδόματος, αφού σε επανειλημμένες παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις του σωματείου τους στο υπουργείο, η απάντηση που παίρνουν είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δοθεί μόνο αφού υπάρξει απόλυση ή επίσχεση. Το υπουργείο δηλαδή - και παρότι η υπουργός έχει αναγνωρίσει στην τελευταία τριμερή ότι πρόκειται για περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης - διευκολύνει τους σχεδιασμούς των εργοδοτών που προσπαθούν να επιβάλουν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς ψίχουλα, χωρίς Συμβάσεις, με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και δουλειά σε εργολάβους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη η πόρτα του υπουργείου Εργασίας ήταν κλειστή και φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του πρακτορείου «Ευρώπη», η καταβολή των δεδουλευμένων, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, με τη μεταφορά τους στο «Άργος», ή σε όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου.
  • Να χορηγηθεί άμεσα έκτακτο επίδομα στους απλήρωτους εργαζόμενους.

Ο βουλευτής
Νίκος Καραθανασόπουλος

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου