Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Κιμούλης - Μανωλόπουλος (Ίδρυμα Νιάρχος), σημειώσατε 2...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σχόλιο "Α" - ... τελικά, από όλα όσα έχουν βγει στην επιφάνεια - διαβάζοντας και την "απάντηση" του Ιδρύματος (πρακτικό συνεδρίασης 10/3/2017) - το συμπέρασμα βγαίνει, θα έλεγα, αβίαστα: Ο Κιμούλης, νωρίς αντιλήφθηκε και σωστά, ότι τον ήθελαν απλώς να προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου ... αυτά ...
Νίκος Μανωλόπουλος:
Ο οικονομολόγος που «έφαγε» τον Κιμούλη;


Στενότατος φίλος του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη και του Σταύρου Ψυχάρη ο οικονομολόγος Νίκος Μανωλόπουλος «φωτογραφίζεται» ως η κύρια αιτία της παραίτησης που υπέβαλε ο Γιώργος Κιμούλης από τη θέση του προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».


Ο «ακτιβιστής» στα νιάτα του διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου, μεγάλωσε, ήταν υπέρμαχος ως νεαρός της κομμουνιστικής ανανέωσης, κυρίως μέσα από τον «Ρήγα Φεραίο» και το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Φίλοι του εκείνα τα χρόνια -κάποιοι παραμένουν έως σήμερα- ο Γιάννης Μηλιός, ο Παναγιώτης Παναγιώτου και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, με τους οποίους έβγαινε πολύ συχνά σε αγαπημένα στέκια των αριστερών.

Σπούδασε Οικονομικά και πήρε το μεταπτυχιακό του στα Δημόσια Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μια από τις πρώτες του δουλειές ήταν στην Εμπορική Τράπεζα.

Καταλυτική αποδείχτηκε η γνωριμία του με τον πανίσχυρο άνδρα του ΔΟΛ Χρήστο Λαμπράκη, ο οποίος τον συμπάθησε από την πρώτη φορά που γνωρίστηκαν.

Αυτό έγινε όχι μόνο επειδή ο Μανωλόπουλος ήξερε πολύ καλά από διοίκηση και διαχείρηση οικονομικών αλλά και λόγω της κουλτούρας που κουβαλούσε, η οποία είχε πολλά κοινά με αυτή του Λαμπράκη.

Θα μείνει στο Μέγαρο Μουσικής μέχρι το 2013, όταν όλα πλέον είχαν αλλάξει στην Ελλάδα της κρίσης.

Βγήκε στην ελεύθερη αγορά του πολιτισμού ως έμπειρος γνώστης σε θέματα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, μέχρι να πάρει την θέση που κατέχει στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Από την ώρα που έγινε γνωστή η παραίτηση Κιμούλη και η επιστολή που την συνόδευε οι γνώστες της υπόθεσης έφεραν αμέσως στο μυαλό τους το όνομα Νίκος Μανωλόπουλος.

Οι φήμες λένε ότι ο Κιμούλης ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο, κάτι όμως που διαπίστωσε ότι δεν γινόταν αφού ο Μανωλόπουλος φέρεται να έπαιρνε αποφάσεις ερήμην του, πιθανότατα και με την σύμφωνη γνώμη των άλλων μελών.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Ίδρυμα θα προτιμούσε έναν τεχνοκράτη για την θέση του προέδρου και όχι έναν αμιγώς άνθρωπο του πολιτισμού, όπως ο Κιμούλης.

Ότι και να συνέβη η ουσία είναι ότι ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης αποτελεί πλέον παρελθόν από το διοικητικό συμβούλιο και ο πάλαι ποτέ αριστερός οικονομολόγος, δεν δείχνει να στεναχωριέται καθόλου γι’ αυτό.
---
Η απάντηση του ΔΣ στην παραίτηση του Γ. Κιμούλη

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που συνεδρίασε σήμερα το πρωϊ, αφού εκφράζει τη λύπη του για την παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη, αναφέρει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. να δοθεί στη δημοσιότητα το Πρακτικό Συνεδρίασης Δ.Σ. ΚΠΙΣΝ της 10/03/2017 που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες των μελών του και το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.


Πρακτικό Συνεδρίασης Δ.Σ. ΚΠΙΣΝ της 10/03/2017
to-praktiko

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Το φέσι, λοιπόν, των 150 εκ. ευρώ από το Μέγαρο Μουσικής το κατάπιαμε αμάσητο (προστέθηκε στο δημόσιο χρέος), επειδή ο Μανωλόπουλος ήξερε πολύ καλά από διοίκηση και διαχείριση οικονομικών. Αυτός πρέπει να ήταν και κρυφός οικονομικός σύμβουλος στον ΔΟΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή