Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

"Fake News" στο διαδίκτυο - ποιοι, πως και γιατί τα διακινούν

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τα «Fake News»
και η επέλασή τους στο διαδίκτυο...


Οι ψευδείς ειδήσεις στα Κοινωνικά Δίκτυα και το πρόβλημα της εξάπλωσης του φαινομένου ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη) στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολιτικών και δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πολιτική Ομάδα της GUE/NGL με συντονιστή των Στέλιο Κούλογλου. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι με αφορμή της Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές αναδείχτηκε ο όγκος του τεράστιου προβλήματος καθώς αποδείχτηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ειδήσεων που διαβάστηκαν στις ΗΠΑ ήταν πλαστός και ψευδής και ευνοούσε τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σημείωσε, η ακροδεξιά είναι αυτή που μεταχειρίζεται τις ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες προτάσσονται από τους αλγόριθμους της Facebook και της Google. Όπως σημείωσε, υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί, ξεκινώντας από την εκπαίδευση

Ποιοι και πως διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις

Ο Καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ Ανδρέας Βέγλης, αναφέρθηκε στο θέμα της διακίνησης αναζητώντας ποιοι είναι οι διανεμητές των ψευδών ειδήσεων, οι οποίοι είτε τις διαμοιράζουν είτε τις δημιουργούν, είτε γνωρίζοντας το ψεύδος είτε όχι και ενώ στις ίδιες πλατφόρμες δημοσιεύονται και αληθινές ειδήσεις, όπως ανέφερε ενώ διαχώρισε τα είδη των ψευδών ειδήσεων ανάλογα με τον τρόπο που δημιουργούνται ή το στόχο που έχουν. Σύμφωνα με τον Α. Βέγλη, αλγόριθμοι είναι αυτοί που διαχειρίζονται τις ειδήσεις που διακινούν οι πλατφόρμες, προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις και τις απόψεις των χρηστών.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τον περιορισμό των επιπτώσεων, χρειάζεται καταρχάς ενημέρωση του κοινού, έλεγχος από τις πλατφόρμες, διακοπή της χρηματοδότησης των διαφημίσεων στις εν λόγω αναρτήσεις αλλά και επιβεβαίωση από τα ΜΜΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Paulo Horner: Πώς γίνεται viral μια είδηση

Ο καταξιωμένος αμερικανός ιντερνετικός δημοσιογράφος σάτιρας Paul Horner εξήγησε τα διαφορετικά κριτήρια με την οποία μια ανάρτηση ήταν viral πριν από λίγα χρόνια και πώς γίνεται τώρα, και ακτινογράφησε το προφίλ αυτών που δημιουργούν fake news. Όπως είπε οι υποστηρικτές του Donald Trump είναι καταναλωτές ψευδών ειδήσεων ενώ πλέον όποια είδηση δεν του αρέσει, τη χαρακτηρίζει fake news, άρα μεταχειρίζεται ψευδείς ειδήσεις ως αληθινές και αντίστροφα πραγματικότητα σε fake news ενώ παίζει μεγάλο ρόλο το εμπορικό κέρδος στη διακίνηση των ψευδών ειδήσεων. Κατέληξε λέγοντας πως πλέον η ακεραιότητα των δημοσιογράφων τίθεται σε αμφιβολία, όταν δεν ελέγχεται η αξιοπιστία κάθε είδησης.

Η καταστολή και η επισήμανση των fake news

Στη Γαλλία, όπου ακολουθούν Προεδρικές Εκλογές, η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα ενώ οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι οι ψευδείς ειδήσεις είναι σε θέση να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Το θέμα της καταστολής, όπως είπε ο Michel Christophe, είναι ένα μέτρο κατά του φαινομένου με πρόσφατη απόφαση αναστολής λειτουργίας δικτυακού τόπου που διακινούσε συστηματικά, με την αίρεση του προβληματισμού για την έννοια της ελευθερίας της έκφρασης σημείωσε και ανέλυσε ένα σύστημα σήμανσης που έχει αναπτυχθεί για να κατηγοριοποιούνται οι δικτυακοί τόποι που παράγουν ψευδείς ειδήσεις στη Γαλλία ενώ παρουσίασε μεθόδους που αναπτύσσονται στη Γαλλική Εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης των καταναλωτών ειδήσεων.

Κέρδος και πολιτική σκοπιμότητα

Η δημοσιογράφος Lidia Ucher από τη Μαδρίτη σημείωσε , αναφέρθηκε στο πρόβλημα δημοκρατίας και τη σχέση των ψευδών ειδήσεων με την πολιτική ως ζήτημα που αφορά τη συλλογικότητα της κοινωνίας. Αν οι δημοσιογράφοι είναι ενωμένοι δεν υπάρχει κατάχρηση της εξουσίας, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, υποστήριξε. Η Clara Jimenez αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ισπανία, το MalditoBulo που έχει εξακριβώσει ότι σε διάφορα άσχετα θεματικά groups διακινούνται πλήθος πλαστών ειδήσεων και πληροφοριών για το προσφυγικό για προφανείς λόγους. Όπως ανέφερε οι δύο βασικοί λόγοι είναι το οικονομικό συμφέρον όσων κερδίζουν χρήματα από τις πλατφόρμες αλλά και η ιδεολογία που δημιουργεί προκαταλήψεις.

Κοινή συνισταμένη των απόψεων είναι πως απαιτείται εκπαίδευση των πολιτών, περιορισμός των διαθέσιμων μέσων για τους δημιουργούς ψευδών ειδήσεων, διαρκής έλεγχος στις πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα για τις πληροφορίες που διακινούνται, που έχει ανακοινωθεί αλλά δεν φαίνεται να εφαρμόζεται στην πράξη, προέκυψε μετά τη συζήτηση που επακολούθησε. Τόσο για την προστασία των πολιτών όσο και για την προστασία της δημοκρατίας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ισπανος Ευρωβουλευτής Miguel Urban Crespo, ο οποίος και συνόψισε τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που έγινε στις Βρυξέλλες.

---
πηγή: tvxs
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου