Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΕΔΟΕΑΠ - δάνειο "προθάλαμος" για τον ΕΦΚΑ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Τρόικα» στην ασφάλιση των εργαζομένων 


Ο ΕΦΚΑ απορροφά τον ΕΔΟΕΑΠ αν δεν πληρώσει το δάνειο που έλαβε.

Με καθαρά μνημονιακούς όρους, ο ενιαίος ΕΦΚΑ προτίθεται να δώσει δάνειο 10 εκατ. ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ ώστε να «σωθεί» για… τρεις μήνες, με υποχρέωση να το αποπληρώσει έως το τέλος του 2017 και με την πρώτη δόση, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, τον Μάιο του 2017.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την απίστευτη συμπαιγνία που παίζεται εδώ και δύο χρόνια εις βάρος του ΕΔΟΕΑΠ. Με ενέργειες και αποφάσεις διοικήσεων που πλέον χρήζουν της παρέμβασης του Εισαγγελέα.

Η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε δύο ημέρες πριν από τη διευρυμένη τριμερή συνάντηση υπουργείου - συνδικαλιστικών Ενώσεων - εργοδοτών, επιτρέπει στον ΕΦΚΑ να χορηγήσει στον ΕΔΟΕΑΠ έντοκο δάνειο 10 εκατ. ευρώ. Όταν ο ΕΦΚΑ έχει ήδη απορροφήσει αποθεματικά των εργαζομένων στα ΜΜΕ, μέσω του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ! Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, στο μεταξύ, δεν φθάνει για τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ ούτε για τέσσερις μήνες, καθώς η δαπάνη για συντάξεις, μισθούς και περίθαλψη ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, είτε παντελώς παραπλανημένη από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης είτε συνειδητά, δεν έχει καταθέσει καμία απολύτως πρόταση, και αυτό το χρησιμοποιούν οι καναλάρχες μέσω των επιστολών του προέδρου της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνου Κυριακόπουλου. Αντ’ αυτού, σε δημόσια συνεδρίαση της ΠΟΕΣΥ δηλώνουν πως «πιστεύουν» ότι το δάνειο θα «είναι δανεικό κι αγύριστο»!

Η χορήγηση δανείου, στο μεταξύ, προκαλεί τριγμούς και στις παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας, τους Ενωμένους Δημοσιογράφους και τους Αδέσμευτους Δημοσιογράφους. Ενδεικτικό είναι το ότι στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ αποδέχθηκαν την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά τελικά δεν την ψήφισαν. Υπέρ της λήψης δανείου εμφανίζεται η ηγεσία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ. Με ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι, που μετέχουν στο προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ, επιτίθενται σε όσους δεν θέλουν το δάνειο, γιατί έτσι θα πληρωθούν οι συντάξεις του Μαΐου, και αντιπροτείνουν ειρωνικά να δώσει άτοκο δάνειο στο Ταμείο η ΕΣΗΕΑ.

Στο μεταξύ, οι όροι του δανείου είναι ιδιαίτερα σκληροί, καθώς αν δεν αποπληρωθεί στο τέλος του 2017 εκτιμάται πως ο ΕΔΟΕΑΠ θα περιέλθει στον ενιαίο ΕΦΚΑ!

Ποια είναι η κινητή και η ακίνητη περιουσία του ΕΔΟΕΑΠ


Ενώ αποφασίζεται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ μετά την κρίσιμη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία μετείχαν για πρώτη φορά και οι συνδρομητικές εταιρείες της Cosmote και της Nova αλλά και οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ΕΡΤ και ΑΠΕ, καταγράφεται έντονη διαφωνία μεταξύ των συνομιλητών για το ύψος του πόρου αλλά και για την είσοδο νέων μελών στον Οργανισμό.

Οδηγός προς το παρόν είναι η προμελέτη βιωσιμότητας της Prudential Solutions, στην οποία εξετάζονται τρία διαφορετικά σενάρια εισόδου νέων μελών στον ΕΔΟΕΑΠ. Εξαιρετική σημασία έχουν τα στοιχεία της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, που αν λάβει δάνειο από τον ΕΦΚΑ θα μπουν εγγύηση! Ο ΕΔΟΕΑΠ, λοιπόν, μετά το PSI αλλά και την εκποίηση ομολόγων από τη διοίκηση Σπανοπούλου και τη διοίκηση Τάτση τα δύο προηγούμενα χρόνια, διαθέτει 5.723.012,62 ευρώ σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια. Οι καταθέσεις του Οργανισμού ανέρχονται σε 19.466.710,90 ευρώ και συγκεκριμένα σε λογαριασμούς διαχείρισης έχει 7,8 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος 11,485 εκατ. ευρώ και στους λογαριασμούς του αγγελιοσήμου 98.000 ευρώ.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας του ΕΔΟΕΑΠ ανέρχεται σε 6.665.840,37 ευρώ. Από αυτά, τα οικόπεδα έχουν αξία 2,799 εκατ. ευρώ και τα κτίρια 3,886 εκατ. ευρώ. Το σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού ανέρχεται σε 31.855.563,89 ευρώ. Την ίδια ώρα, το έλλειμμα με την παρούσα δομή του ανέρχεται σε 1,545 δισ. ευρώ και απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα το 70% των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ προερχόταν από το αγγελιόσημο, προκύπτει πως απαιτείται θεσμοθέτηση νέου πόρου. Κατά πληροφορίες μας, οι σύμβουλοι της αναλογιστικής μελέτης τον προσδιορίζουν στο κατώτατο ποσοστό του 4%. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει επίσης η επισήμανσή τους πως οι περικοπές της προηγούμενης διοίκησης (μείον 25% σε συντάξεις και μείον 40% σε δαπάνες υγείας) δεν έλυσαν κανένα απολύτως πρόβλημα.
---
---
*

1 σχόλιο:

  1. ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΕΔΟΕΑΠ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΑΓΕ. ΑΡΚΕΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΤΟΥ ΜΑΠΕΤ ΣΟΟΥ ΚΑΙ Ο ΟΒΕΛΙΞ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή