Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 17/7 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Τι θα γίνει στα «κόκκινα» ΜΜΕ

Σταδιακές απομακρύνσεις προσωπικού, μειώσεις μισθών και αποδοχών και λίγες απολύσεις περιλαμβάνει το πρώτο στάδιο της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτει. Αντί για μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης και ενίσχυσης των ΜΜΕ του κόμματος, ελήφθη η απόφαση πως το πρώτο βήμα θα είναι η δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας, ως επιχείρημα για τη μετέπειτα ενίσχυσή τους από το κυβερνητικό κόμμα. Οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει πως οι πρώτες μειώσεις και απομακρύνσεις συνεργατών θα γίνουν εντός Αυγούστου.
---
Ιδού η Ρόδος για την κυβέρνηση

Σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ν. Παππά, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει στην πράξη πως ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ ως Ταμείου για όλα τα ΜΜΕ. Οι εργοδότες δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στη θεσμοθέτηση ειδικού πόρου και ήδη παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Η περίφημη τριμερής που θα οριζόταν στο υπουργείο Εργασίας ούτε καν έχει αποφασιστεί. Και ο χρόνος τρέχει.

Η γενική συνέλευση των ασφαλισμένων έδωσε εντολή στα συνδικαλιστικά σωματεία για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε πως αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου, το οποίο λήγει την άλλη εβδομάδα, θα αρχίσουν απεργίες. Η λύση για το Ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι ήδη γνωστή και έχει συζητηθεί πολλές φορές. Το μόνο που απομένει είναι να κατατεθεί τροπολογία από την κυβέρνηση που θα υποχρεώνει τους εργοδότες να καταβάλουν εισφορές, που δεν πληρώνουν από τον Οκτώβριο του 2015 (!), ενώ συνεχίζουν να καρπώνονται το 20% του αγγελιοσήμου που καταργήθηκε. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα μπορούσε να σωθεί και με την απόδοση των χρωστούμενων από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ από εισπραχθέν αγγελιόσημο. Ποσό που φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ!
---
Κραυγή αγωνίας για το MEGA

Για τον κίνδυνο να πέσει άμεσα μαύρο στο Mega έγραψε ο Μ. Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του, μεταφέροντας το «Δεν αντέχουμε άλλο» των εργαζομένων. Τη στιγμή που παλιοί και νέοι μέτοχοι, μαζί με τις τράπεζες, συνεχίζουν να παίζουν τα παιχνίδια τους, δεκάδες εργαζόμενοι του Mega κρατούν εδώ και 16 μήνες το κανάλι στον αέρα. Έτσι οι τράπεζες και οι μέτοχοι να συνεχίζουν να έχουν έσοδα από διαφημίσεις αλλά και κανάλι για να «παίζουν». Οι εργαζόμενοι, όμως, κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τα σπίτια τους, δεν έχουν ψωμί να ταΐσουν τα παιδιά τους και, όπως γράφει ο Μ. Ιγνατίου, αποφασίζουν να κάνουν επίσχεση εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, το σήμα του καναλιού θα πέσει και οι μέτοχοι, μαζί με τις τράπεζες, θα χάσουν το ατού τους…
---
Κοντά στη ρήξη Nova – SuperLeague

Μια ανάσα πριν τη λύση της συνεργασίας βρίσκονται Nova και Super League. Η πρόταση της Nova για μείωση 8% στο τηλεοπτικό συμβόλαιο της σεζόν 2017-2018, μαζί με το σχέδιο για μικρότερο αριθμό ομάδων, βρίσκει ισχυρή αντίσταση από μερίδα των προέδρων των ΠΑΕ. Χωρίς τη χρηματοδότηση της Nova θα αναγκαστούν να πληρώνουν εκείνοι για τη λειτουργία των ομάδων και έχουν στυλώσει τα πόδια, αρνούμενοι οποιαδήποτε αλλαγή.

Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η Nova θα διατηρήσει ορισμένες από τις ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, και θα απαλλαγεί από το βαρύ ετήσιο συμβόλαιο, που ως σήμερα φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση διάσπασης, ο Παναθηναϊκός και ενδεχομένως η ΑΕΚ θα συνεργαστούν με τον ΣΚΑΪ, ενώ εκτιμάται πως η Nova θα πάρει τον ΠΑΟΚ. Όσοι τώρα περιμένουν σωτηρία από το δημόσιο χρήμα θα έχουν να συζητήσουν με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, όταν αυτή συγκροτηθεί. Η εισήγηση Βασιλειάδη για την εμπλοκή της ΕΡΤ στις μεταδόσεις περιλαμβάνει μια σειρά από σκληρές προϋποθέσεις αλλά και αργές διαδικασίες.

---
Τυπολογίες
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου