Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

"Ιρις Εκτυπωτική" - προς συντεταγμένο κλείσιμο του εργοστασίου

*
ΠΕΛιθογράφων
***
*

Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ίριδα οδηγούν σε συντεταγμένο κλείσιμο του εργοστασίου. Αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, στον κλάδο του τύπου, έχει να κάνει με τους γενικότερους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς που υπάρχουν.

Βιομήχανοι του κλάδου αποφασίζουν να επενδύσουν τα λεφτά από το ξεζούμισμα των εργαζομένων, σε άλλους κλάδους που θα τους αφήσουν περισσότερα κέρδη. Νέοι «σωτήρες» έρχονται να ελέγξουν τον τύπο, ώστε να χειραγωγούν τους εργαζόμενους στηρίζοντας κάθε φορά ανάλογα με τα συμφέροντά τους, μερίδα της αστικής τάξης. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, εργαζόμενους γονατισμένους που θα παρακαλάνε για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτό που ουσιαστικά ήθελε η εργοδοσία της Ίριδας, ήταν να απαλλαγεί από κάθε εργατικό δικαίωμα των εργαζομένων, ώστε να βρει καθαρό τοπίο ο νέος επενδυτής όταν θα έρθει. Σε αυτά τα σχέδια η εργοδοσία δεν είναι μόνη της, έχει σύμμαχο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις με όλους τους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια που έχουν ψηφίσει.

Το Σωματείο μας βλέποντας αυτές τις εξελίξεις ζήτησε τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας στις 14/7 για τις καθυστερήσεις πληρωμών και για να μας ενημερώσει η εργοδοσία τους σχεδιασμούς της. Από πλευράς της εργοδοσίας, παρευρέθηκε νομική σύμβουλος η οποία είπε ότι δεν υπάρχει Δ.Σ. και δεν έχει εξουσιοδότηση να μας ενημερώσει για το τι θα γίνει. Ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 21/7 αλλά τελικά μας το ακύρωσαν από το υπουργείο. Προφανώς γνώριζαν για τις εξελίξεις και δεν ήθελαν αναλάβουν την ευθύνη, για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

ΠΟΙΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ;

Συνάδελφοι, υπάρχει πλούσια πείρα.

Υπήρχαν εργοστάσια που οι εργαζόμενοι δεν έκαναν ποτέ τους απεργία, δεν συμμετείχαν σε καμία κινητοποίηση, που αποδέχθηκαν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και άλλα αντεργατικά μέτρα.

Στο όνομα να κρατήσουν τη δουλειά τους, πιστεύοντας ότι μόνοι τους, ίσως γλιτώσουν τα χειρότερα. Τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες όταν ακούν τους εργαζόμενους να λένε «εδώ είμαστε μια οικογένεια». Αυτή η στάση όμως δεν εμπόδισε την εργοδοσία όταν αυτή το έκρινε για τα δικά της συμφέροντα να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας τους εργαζόμενους επενδύοντας σε άλλους κλάδους. Τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά και στον κλάδο μας Ελευθεροτυπία, Φήμη-Πακ, 3 Έψιλον κ.ά.

Συνάδελφοι,

Είναι μονόδρομος ο οργανωμένος αγώνας, οι εργαζόμενοι ενωμένοι σαν μια γροθιά με αποφασιστικότητα και αντοχή για το δίκιο τους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, μαζί με το Σωματείο των Λιθογράφων να παλέψουμε ώστε να βάλουμε εμπόδια να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Σας καλούμε την Κυριακή 23/7 στις 10:30 π.μ. στα γραφεία του Σωματείου μας ώστε όλοι μαζί να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τα βήματα του αγώνα μας, για να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, και να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.

Αγωνιστικά 
η Διοίκηση
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου