Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

... το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και εμείς ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πάνω στα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα
σχεδιάζουν και αποφασίζουν
το νέο μοντέλο της εργασιακής γαλέρας


Για μια ακόμη φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες και η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στελέχη της οποίας εμφανίζονται και βγαίνουν «στα κάγκελα» για αποφάσεις των δικαστηρίων, την ίδια ώρα που κατά απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, διατηρούν στο ακέραιο και ενισχύουν παραπέρα το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, πάνω στο οποίο πατάνε αυτές οι αποφάσεις, όπως έκαναν π.χ με την ψήφιση των ομαδικών απολύσεων, με το παραπέρα «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, με νέες «διευκολύνσεις» στη δράση των δουλεμπορικών γραφείων.

Αυτή την φορά η δικαστική απόφαση που δημοσιεύτηκε, στρέφεται ευθέως εναντία στο δικαίωμα των εργαζομένων, που μένουν απλήρωτοι από την εργοδοσία, να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνοντας προηγούμενη νομολογία του ο Άρειος Πάγος ορίζει ως «καταχρηστικές» τις επισχέσεις εργασίας από απλήρωτους εργαζόμενους, όταν η εργοδοσία επικαλείται «οικονομική δυσπραγία» προσθέτοντας, ότι υπό όρους η επίσχεση εργασίας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί …. «σιωπηρή παραίτηση».

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την άλλη απόφαση του Αρείου Πάγου, που δημοσιεύτηκε επίσης πρόσφατα η οποία ακολουθώντας και πάλι προγενέστερη νομολογία - ορίζει ότι ακόμα και η μακροχρόνια μη καταβολή των δεδουλευμένων ενός μισθωτού από την εργοδοσία, δεν αρκεί από μόνη της για να θεμελιώσει την έννοια της «βλαπτικής μεταβολής» των όρων της σύμβασης εργασίας του.

Αυτές οι αποφάσεις αποτυπώνουν ανάγλυφα την ομηρία των χιλιάδων απλήρωτων εργαζομένων.

Αν σε αυτά προσθέσουμε την τρίτη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη και με τον συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζονται να φέρουν, όπου στην ουσία καταργούν το δικαίωμα στην απεργία, τότε καταλαβαίνει και ο πιο «αφελής», ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε μία ώρα χαμένη για αποστασιοποίηση από τον οργανωμένο ταξικό αγώνα.

---
ΠΕΛιθογράφων
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου