Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

... γιατί ανοίγουν νέες εφημερίδες;..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ανοίγουν νέες εφημερίδες
όταν δεν μπορούν να συντηρήσουν
ούτε αυτές που έχουν



Εκδότες με στρατιές απλήρωτων εργαζομένων και ζημιές εκατομμυρίων

Άλλος ένας επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην έκδοση ενός νέου κυριακάτικου φύλλου του οποίου μάλιστα, διευθυντής θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας (αναλυτικά εδώ). Σε 10 ημέρες θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», ενώ πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε το καθημερινό φύλλο «Ειδήσεις».

Την ίδια ώρα οι κυκλοφορίες, κυριακάτικων και ημερήσιων φύλλων κατρακυλάνε στην άβυσσο! Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι τρομακτικοί! Κατά τη διάρκεια της κρίσης περίπου ένα εκατομμύριο αναγνώστες σταμάτησαν να αγοράζουν εφημερίδες. Ενώ την ίδια περίοδο η διαφήμιση έχει περιοριστεί δραστικά… οι απώλειες υπολογίζονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%!

Με άλλα λόγια τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά και το σύνολο των επιχειρήσεων του Τύπου… είναι πλέον ζημιογόνες επιχειρήσεις, με τεράστια χρέη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Άλλωστε η κατάσταση στον Τύπο αποτυπώνεται με την τεράστια ανεργία στο δημοσιογραφικό κλάδο, αλλά και από τις παγιωμένες πλέον καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Και αναρωτιέται κανείς το αυτονόητο. Πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες που συσσωρεύουν καθημερινά ζημιές εκατομμυρίων και δημιουργούν στρατιές απλήρωτων απελπισμένων εργαζομένων (μόνο κατ’ όνομα), αντί να νοικοκυρέψουν τα «μαγαζιά» τους, ανοίγουν καινούργια;

Γιατί ανοίγουν νέες εφημερίδες, όταν δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε αυτές που έχουν;

Γιατί δεν τους πειράζει να έχουν απλήρωτους εργαζόμενους;

Τι κερδίζουν;

Το ερώτημα έχει τεθεί δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια, τόσο από ‘δω όσο και από αλλού… αλλά απάντηση δεν υπάρχει. Διότι οι κοινωνίες, ακόμη και οι χρεοκοπημένες όπως η δική μας, χωρίζονται σε κερδισμένους και χαμένους.

Κατά συνέπεια, δεν έχει καμία σημασία που δεν υπάρχει αγορά όπως δείχνουν τα στοιχεία, δηλαδή πρόθυμοι αναγνώστες να δίνουν καθημερινά 1.30 ευρώ για να αγοράζουν εφημερίδα.

Άλλωστε στην Ελλάδα οι έννοιες επιχειρηματίας και εκδότης… δεν είχαν ποτέ το ίδιο περιεχόμενο, όπως στον υπόλοιπο προηγμένο κόσμο… Εκεί μετράνε τις δυνατότητες της αγοράς, μελετούν τις ανάγκες και τον ανταγωνισμό και μετά επενδύουν, διότι τα χρήματα βγαίνουν από την τσέπη τους!

---
πηγή: enimerosi24
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου