Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

... επιστολή εργαζομένου στο MEGA ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι "αιχμάλωτοι στρατηγοί"
της δουλοπαροικίας και ο δεμένος γάιδαρος


Στην “ομηρία” και στα συνακόλουθα βάσανα των εργαζομένων του Mega, ων ουκ έστιν αριθμός, προστέθηκε ένα ακόμα που, ουσιαστικά, μοιάζει να είναι και η τελευταία πράξη του δράματος.
Οι μέτοχοι του καναλιού τορπιλίζουν το δικό τους “σχέδιο διάσωσης” (business plan) που -με καθυστέρηση ενός έτους- κατάθεσαν στις τράπεζες, βυθίζοντας έτσι και την τελευταία ελπίδα επαναλειτουργίας (σε κανονικότητα) του άλλοτε κραταιού καναλιού.

Οι (4) τράπεζες (όπως επισήμως ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων) αποδέχτηκαν και συνυπέγραψαν το “σχέδιο διάσωσης” των μετόχων παρά το γεγονός ότι:

• Η προβλεπόμενη (από το σχέδιο των μετόχων) αύξηση του Μ.Κ. είναι στα 10 εκ. μείον 4 εκ. (που κατέβαλαν μέχρι σήμερα για κάποιες σποραδικές καταβολές μισθοδοσίας) = 6 εκ. και ενώ οι τράπεζες -στο παρελθόν- είχαν ζητήσει (και η Γ.Σ. των μετόχων είχε αποδεχτεί) η αύξηση του Μ.Κ. να είναι, αρχικά, στα 15 εκ. (που δεν καταβλήθηκαν) και στην συνέχεια στα 22,7 εκ. (που επίσης δεν καταβλήθηκαν).
• Η προβλεπόμενη ζημία (από το “σχέδιο διάσωσης”) για το 2018 υπολογίζεται στα 18 εκ., χωρίς να αναφέρεται κάποια ρητή πρόβλεψη για τον τρόπο κάλυψης της.
Από την μεριά τους οι τράπεζες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν:
• 2μηνη προστασία από πιστωτές και προμηθευτές, ώστε το κανάλι να εκπέμψει από την 1η Μαΐου 2017 με πλήρες πρόγραμμα.
• Απελευθέρωση από τους λογαριασμούς factoring 15 εκ. για την δημιουργία της αναγκαίας ρευστότητας, για την αντιμετώπιση των πρώτων λειτουργικών δαπανών.

Οι προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες είναι:
• Η καταβολή των 6 εκ. (ως Α.Μ.Κ.) να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2μηνου, που παρέχεται η προστασία από τις τράπεζες.
• Το ήμισυ τουλάχιστον από την αύξηση του Μ.Κ. (3 εκ.) να αποπληρώσει μέρος από τα μη καταβληθέντα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
• Η απελευθέρωση των 15. εκ να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του Μ.Κ.

Εδώ ακριβώς έρχεται ο έσχατος τορπιλισμός από τους μετόχους που δηλώνουν (επισήμως δια του νομικού εκπροσώπου τους) ότι η αύξηση του Μ.Κ. θα πραγματοποιηθεί, όπως και ο νόμος προβλέπει, εντός 4 μηνών, ενώ ζητούν –συνακόλουθα- 4μηνη προστασία από τις τράπεζες και άμεση απελευθέρωση των δεσμευμένων λογαριασμών.

Οι μέτοχοι λοιπόν δεν βιάζονται να επαναλειτουργήσει το κανάλι (αυτοί κερδίζουν χρόνο κι εμείς χάνουμε τις ζωές μας), επικαλούμενοι μάλιστα και το 4μηνο που τους παρέχει ο νόμος.

Αλήθεια θα μας απαντήσει κάποιος:
1. Ο νόμος ίσχυε ή όχι τον Μάιο του 2015 (πριν 22 μήνες) που αποφασίστηκε από την Γ.Σ. της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. η αύξηση του Μ.Κ., χωρίς ποτέ να πραγματοποιηθεί;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους ή όπως δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας “να πάτε στις τράπεζες και να ζητήσετε να πληρωθείτε από τους δεσμευμένους λογαριασμούς”;

Γράφτηκε πλειστάκις -και είναι αλήθεια- ότι οι εργαζόμενοι του mega εργάζονται απλήρωτοι σε καθεστώς ομηρίας. Το mega όμως εκτός από αιχμάλωτους στρατιώτες έχει και μερικούς στρατηγούς, επίσης αιχμαλώτους. Οι στρατηγοί του mega είναι πλέον Φον Πάουλους.

Για τους γνωρίζοντες ιστορία ο Φρίντριχ Πάουλους υπήρξε ο στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που ηγήθηκε της εκστρατείας στην Σοβιετική Ένωση (“σχέδιο Μπαρμπαρόσα”), ηττήθηκε κατά κράτος, με 180.000 νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες (χωρίς τους αιχμαλωτισθέντες) και ο ίδιος στο τέλος συνελήφθη.

Όταν ο Σοβιετικός Στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ του πρότεινε να υπογράψουν άμεσα εκεχειρία ώστε να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ο Φον Πάουλους απάντησε: «Στρατάρχα, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ένας αιχμάλωτος στρατηγός δεν δικαιούται να δίνει εντολές».

Για όσους λοιπόν νομίζουν ακόμα ότι μπορούν με την εξουσία τους ως “his master’s voice” να δίνουν εντολές και κούφιες υποσχέσεις, ας κοιταχθούν στον καθρέφτη και θα ανακαλύψουν πόσο πολύ μοιάζουν πλέον με τον Φον Πάουλους.

Όσο για κάποιους από τους “illuminati” συναδέλφους μου που, από την αρχή της κρίσης στο mega, προσπάθησαν (τις περισσότερες φορές επιτυχώς) να διασπάσουν το κοινό μέτωπο και να στρέψουν την μία κατηγορία εργαζομένων ενάντια στην άλλη, είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να τους απευθυνθώ με το “άξιος ο μισθός σας” γιατί οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι όπως και εγώ.

Όμως ούτε μια στιγμή οι “illuminati” φίλοι μου δεν άφησαν τον “αργαλειό” της περιχαράκωσης και των επιθέσεων στους “εσωτερικούς εχθρούς”, που έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας όταν 157 διοικητικοί υπάλληλοι, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης εγγράψαμε κατάσχεση (στο ύψος 2 μισθών) σε λογαριασμό της ABC Factors.

Κατηγορηθήκαμε ότι λειτουργήσαμε “υπόγεια” έχοντας “εσωτερική πληροφόρηση” για το που υπάρχουν τα λεφτά.

Μας αποδόθηκε ο ειρωνικός χαρακτηρισμός των “ρεπόρτερ”, σε αντίθεση με τους κατ’ επάγγελμα συναδέλφους δημοσιογράφους που διακρίθηκαν για την “αφέλεια” τους, και τέλος ο διαδικτυακός λίβελος έκλεισε με την προτροπή: “Βρίστε ελεύθερα-μερικές φορές είναι απελευθερωτικό!”

Σ’ αυτήν την κατηγορία των “αφελών” συναδέλφων, θέλω “αφελώς” και εγώ να απευθύνω ορισμένες ερωτήσεις:

 Όταν τον Απρίλιο του 2016 στην Γ.Σ. του 6ου ορόφου (την πρώτη με όλες τις ενώσεις μαζί) μίλησα για ενιαίο μέτωπο ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ (το αυτονόητο δηλαδή), γιατί δέχτηκα λεκτικό bulling ότι προωθώ τον “κρατικό συνδικαλισμό” και θέλω να “καπελώσω” τις ενώσεις, χωρίς κανείς σας (από τους σημερινούς αγανακτισμένους) να πει λέξη;
 Όταν η ΕΠΗΕΑ δια της Νομικής της Υπηρεσίας ενημέρωνε τους Διοικητικούς υπαλλήλους για την νομικό οδό που σχεδίαζε να ακολουθήσουμε, γιατί κάποιοι από σας μας καλούσαν να επιλέξουμε άλλους δικηγόρους αποδίδοντας στον Νομικό Σύμβουλο της ΕΠΗΕΑ τον χαρακτηρισμό του “χασοδίκη” και ότι καθυστερεί εσκεμμένα την επίσχεση εργασίας των Διοικητικών;
 Όταν αποφασίσαμε (σε Γ.Σ. για την δημοσιοποίηση του αγώνα μας) να προχωρήσουμε σε press conference στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (στείλαμε μάλιστα προσκλήσεις σε όλα τα media) γιατί -δύο φορές- την αναβάλλατε με το “έτσι θέλω”, και εν τέλει την ακυρώσατε, με το αστείο επιχείρημα ότι κάποιοι (όπως η Αγγέλα Νταρζάνου από την ΑΥΓΗ) θα διαστρέψουν και θα οδηγήσουν την συζήτηση στον Πρετεντέρη και στην Τρέμη;
 Όταν την 27/12/2016 βγήκα στον “αέρα” της πρωινής εκπομπής “ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” να καταγγείλω την μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, γιατί δεν με ακολούθησε κανείς (παρά τις επίμονες προσπάθειες μου) από τους καταγγέλλοντες σήμερα συναδέλφους;
 Όταν άλλες κατηγορίες συναδέλφων, σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, επέλεξαν να εγγράψουν κατασχέσεις στην ταινιοθήκη, σε πάγιο εξοπλισμό, σε 10 διαφορετικούς λογαριασμούς ταυτόχρονα (π.χ. Στραβελάκης που πληρώθηκε) και όλες οι αποφάσεις όλων των εργαζομένων έχουν επιβάλλει κατασχέσεις (εκτός των άλλων) και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θα έπρεπε να καταγγελθούν γιατί διεκδίκησαν την επιβίωση τους, με δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν;
 Όταν οι απαιτήσεις, από το Mega, της εταιρείας “ΑΝΩΣΗ” (συμφερόντων Μπόμπολα) ύψους περίπου 13 εκ. μειώθηκαν στα περίπου 7,2 εκ., την περίοδο των δεσμευμένων από τις τράπεζες λογαριασμών, γιατί επικράτησε “σιγή ασυρμάτου”;

Ακόμα και σήμερα, πολλούς μήνες μετά την εγκατάλειψη του πλοίου από τους μεγαλόσχημους ποντικούς της δουλοπαροικίας (πρώτοι και επισπεύδοντες έφυγαν κουνώντας μας το δάχτυλο), ακόμα και τώρα που γκρεμίζονται με κρότο και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις, κάποιοι εξακολουθούν να προτρέπουν σε μη αντίδραση γιατί “θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας” (και δεν θα έρθει ο επενδυτής-καβαλάρης πάνω σε άσπρο άλογο να μας σώσει), ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις λογικές του “κοινωνικού αυτοματισμού”.

Όσοι νομίζουν ότι έτσι λύνονται τα προβλήματα να κοιμηθούν ήσυχοι, γιατί “έδεσαν τον γάιδαρο στο μαρούλι”.

Θύμιος Γεωργόπουλος
Εργαζόμενος Mega
(Υπεύθυνος υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου)
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου