Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η Ελλάδα πρώτη μούρη!..

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Όταν τα ξένα περιοδικά
προμοτάρουν την πατρίδα μας


Του Χρήστου Ξανθάκη

Ακόμη τα χωνεύουμε τα αμνοερίφια πατριώτες και πατριώτισσες, δεν είναι ώρα για πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Εκτός κι αν χρειάζεσθε μία ακόμη ανάλυση για τον Ερντογάν και το πώς θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Λες και περίμενε ο Σουλτάνος τις κάλπες για να πάρει τις αποφάσεις του…

Αυτά όμως είναι για σοβαρούς ανθρώπους (και ακόμη πιο σοβαρούς τομεάρχες!) και προσωπικώς δεν αισθάνομαι να με πνίγει η σοβαρότης αυτές τις ώρες. Γι’ αυτό λέω να βολτάρουμε ως τα ταξιδιωτικά τα περιοδικά, που αυτή την εποχή την πάνε τραίνο την Ελλάδα. Δίχως καμία ανταπόδοση, το επισημαίνω ξανά και ξανά, μιας και το διαφημιστικό μπάτζετ της χώρας μας έχει πεθάνει εδώ και έτη πολλά. Αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζουμε να πληρώνουμε κάτι βερεσέδια από άλλες εποχές, τότε που ήταν εξαιρετικά αβέρτα τα υπουργεία και είχαν πνίξει τα αλλοδαπά media στις ρεκλάμες. Ευτυχώς να λέμε που είναι τόσο κούκλα η Ψωροκώσταινα και οι ξένοι συγχωρούν τους γοητευτικούς μπαταχτσήδες.

Στο ψητό όμως, μην μακρυγορούμε! Και το ψητό είναι τύπου πασχαλινού, μπόλικο και λαχταριστό. Βλέπε εξώφυλλο και 24 σελίδες αφιέρωμα στο τεύχος Μαΐου του «Sunday Times Travel» για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, συν πολυσέλιδο αφιέρωμα στο τεύχος Μαΐου του «Conde Nast traveler» για το Πήλιο και τις ομορφιές του. Το οποίο Πήλιο παίζει ρόλο όχι και τόσο ασήμαντο και στο περιοδικό των «Sunday Τimes» -μοιάζει να είναι η χρονιά του φέτος, καθώς πέφτει φουλ εκτίμηση και αγάπη στις πλαγιές του και στις παραλίες του.


Δεν έχει όμως μόνο Παγασητικό το μενού, έχει κι άλλα ωραία. Έχει συμβουλές για το πώς και πότε θα επισκεφθούν οι αλλοδαποί την Ελλάδα, για το ιδανικό τριήμερο στον Αργοσαρωνικό, για να αποφύγετε τα πλήθη (έως και το Σφηνάρι ανακάλυψαν οι αθεόφοβοι!), για τις πιο αξιολάτρευτες παραλίες (λείπει ο Μπάλος απ’ τη Σαρακοστή;), για διακοπές με δράση και δραστηριότητες, για αποδράσεις με μικρά και μεγάλα παιδιά, για ήλιο εκτός σαιζόν, για ωραίες εκκλησιές, για το πώς θα αποφύγετε άλλο ένα γεύμα με μουσακά, για ξενοδοχεία που δεν κοστίζουν μια περιουσία (η αιώνια ψύχωση των αγγλόφωνων…), για βόλτες στην Αθήνα μακριά απ’ τα τουριστικά πλήθη, για παραλιακά γεύματα, για νύχτες τρελού κεφιού και κλάμπιγκ (από τη Μύκονο ως την Ικαρία) και πάρε και βάλε και δώσε, τίποτε δεν λείπει, ως και τον χάρτη τον έχουνε πετύχει σωστά και το Καστελόριζο γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ελληνικό είναι.

Όπως και να το δει κανείς παράπονα μηδέν, ιδίως από τη στιγμή που οι γείτονες, και ανταγωνιστές στο τουριστικό προϊόν, Τούρκοι, μια σελιδούλα παίρνουν μόνο κι αυτή με σχετική επιφύλαξη. Άδικο θα έχει τώρα ο Ταγίπ να τα πάρει κρανίο και να προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο;
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου