Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

... σε οριακό σημείο η εκκαθάριση του ΔΟΛ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο εκκαθαριστής ζήτησε
3,5 εκ. ευρώ από τις τράπεζες


Σε έναν μήνα ο πλειστηριασμός του ΔΟΛ

Σε οριακό σημείο βρέθηκε η υπόθεση της εκκαθάρισης του ΔΟΛ, στις αρχές της εβδομάδας, με αφορμή το "τελεσίγραφο" που φέρεται να απέστειλε προς τις τράπεζες ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton και εκτελών χρέη εκκαθαριστή, Βασίλης Καζάς.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο τελευταίος, έχοντας πλέον πιο άμεση πρόσβαση στα νούμερα, άρχισε να διατυπώνει πρωτίστως το αίτημα για τη χορήγηση δανείου 3,5 εκατ. ευρώ και ακολούθως την προειδοποίηση ότι, εφόσον δεν δίνονταν αυτά τα χρήματα, θα επέστρεφε την εντολή που είχε λάβει μετά τη σχετική δικαστική απόφαση. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τράπεζες απέρριψαν με το άκουσμά του το αίτημα της δανειοδότησης, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου τον λογαριασμό που διασφάλιζε την εν μέρει λειτουργία του ΔΟΛ. Η αδιαλλαξία των τραπεζών είχε ως συνέπεια να μην καταβληθεί την Μεγάλη Τετάρτη -όπως προβλέπει ο νόμος. το δώρο του Πάσχα προς τους εργαζόμενους.

Εκεί λοιπόν υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο, με τον εκκαθαριστή να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει το οτιδήποτε. Παράλληλα, ο υπερδραστήριος διευθυντής του "Βήματος", Αντώνης Καρακούσης, διαμήνυε προς τις τράπεζες ότι, ακόμη και να μην έμπαιναν τα χρήματα στον τροφοδότη λογαριασμό, σε καμία περίπτωση δεν θα έκλειναν τα έντυπα του ΔΟΛ. Τελικώς, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, και μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, αλλά και αφόρητες κυβερνητικές πιέσεις προς τις τράπεζες, φαίνεται ότι βρέθηκε μια μεσοβέζικη λύση, προκειμένου, πρώτον, να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα και, δεύτερον, να διασφαλιστεί η συνέχιση της κυκλοφορίας των εντύπων του ΔΟΛ, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι τραπεζίτες ήρθαν σε συμφωνία με τον εκκαθαριστή, προκειμένου να εξακολουθήσει να λειτουργεί ο λογαριασμός στον οποίο καταβάλλονται τα έσοδα από τις πωλήσεις των εφημερίδων. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπήκε ένα πλαφόν σε σχέση με τα χρήματα που θα δίνονται για την έκδοση των δύο εφημερίδων και τη λειτουργία των υπόλοιπων Μέσων του Συγκροτήματος. Το ποσό αυτό προσδιορίστηκε στις 50.000 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40.000 ευρώ τα έξοδα για την εκτύπωση και το χαρτί των εφημερίδων. Και αυτό γιατί αυτή την εβδομάδα για την εκτύπωση των εντύπων του ΔΟΛ, αλλά και των προσφορών που τις συνόδευαν καταβλήθηκαν 90.000 ευρώ στην εκτυπωτική μονάδα "Ιρις Εκτυπωτική". Ο λόγος που αυξήθηκε το κόστος είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι διευθύνσεις των εντύπων έκριναν σκόπιμο να προχωρήσουν στην παραγωγή νέων προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν πιστέψει πως ο εκκαθαριστής θα μπορέσει μέσα στον επόμενο μήνα να βγάλει σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ. Αυτή, άλλωστε, είναι και η πρώτη δέσμευση που έχει δώσει προς τους τραπεζίτες, παράλληλα με την αισιοδοξία του ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τέσσερις επιχειρηματίες...
---
Γιάννης Κουρτάκης/Παραπολιτικά
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου