Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

MEGA - νέο business plan = Απολύσεις...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το σχέδιο περιλαμβάνει
αλλαγή φυσιογνωμίας


Ενα (θεωρητικό στην παρούσα φάση) σχέδιο για επαναλειτουργία του Mega, που όµως δεν θα έχει καµία σχέση µε το κανάλι που όλοι ξέραµε πριν βρεθεί στη σηµερινή του κατάσταση, βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ακόµα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί καθόλου σύντοµα.

Οπως εδώ και πολύ καιρό, και µάλιστα επανειληµµένα, έχει γράψει το «S», o σχεδιασµός που γίνεται επί χάρτου και µάλιστα βρίσκεται στην αρχή της προσπάθειας να υλοποιηθεί αφορά ένα κανάλι µε ψυχαγωγικό χαρακτήρα και στοιχειώδη ενηµέρωση, χωρίς εκποµπές ειδησεογραφικού χαρακτήρα και λόγου και µε λίγα δελτία ειδήσεων. Το business plan που έχει εκπονηθεί και βρίσκεται στη φάση της µελέτης από τράπεζες και µετόχους περιλαµβάνει µεγάλο αριθµό απολύσεων προσωπικού, κυρίως από τον τοµέα της ενηµέρωσης, και ενίσχυση στον µέγιστο δυνατό βαθµό του κοµµατιού της ψυχαγωγίας.

Από την πλευρά Μπόµπολα εξακολουθεί να διοχετεύεται η πληροφορία ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα είναι εκείνος ο επιχειρηµατίας που θα βάλει µέσω του «Πήγασου» τα ποσά που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου, αν και το στενό περιβάλλον του µεγαλοµετόχου του ΠΑΟΚ εξακολουθεί είτε να µην επιβεβαιώνει είτε να διαψεύδει µέχρι νεωτέρας τα σχετικά σενάρια.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αρχική αισιοδοξία που υπήρχε στους κόλπους των εργαζοµένων για πιθανή εµπλοκή του Σαββίδη συνολικά στο Συγκρότηµα της οικογένειας Μπόµπολα έχει µετριαστεί και πάλι. Κι αυτό γιατί ο όµιλος Βαρδινογιάννη έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για να µετάσχει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο Mega είναι να υπάρξει βιώσιµο σχέδιο, να εγκριθεί από τις τράπεζες και να υπάρξει η αναγκαία χρηµατοδότηση και από την πλευρά του Φώτη Μπόµπολα. «Ακόµα και αν όλα αυτά υλοποιηθούν, το νέο κανάλι που θα προκύψει δεν µπορεί να βρίσκεται στον αέρα πριν περάσουν τουλάχιστον 5-6 µήνες», έλεγε στο «Secret» κορυφαίο στέλεχος, που βρίσκεται κοντά σε µεγαλοµέτοχο του Mega.

Κι αυτό όχι µόνο για όλες τις διαδικαστικές λεπτοµέρειες που πρέπει να εξεταστούν και να αντιµετωπιστούν, αλλά και γιατί η υλοποίηση ενός σχεδίου όπως το προαναφερόµενο θα συναντήσει µεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των απλήρωτων εργαζοµένων. Στο µεταξύ, στο τέλος Απριλίου αναµένεται οριστικά η κατάθεση του επιχειρηµατικού σχεδίου από την Grant Thornton για τη διάσωση του Mega ενώπιον των τραπεζών και των µετόχων, οι βασικές όµως κατευθύνσεις έχουν διατυπωθεί, όπως η αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου και η επιμήκυνση υποχρεώσεων.

Τα στοιχεία που επιτρέπουν µια κάποια αισιοδοξία περιλαµβάνουν το brand του καναλιού και την υψηλής αξίας ταινιοθήκη, καθώς και τη στελέχωση, αφού µεγάλο µέρος των εργαζοµένων προσέρχεται στην εργασία του, αν και είναι απλήρωτο εδώ και 10 µήνες. Επιπλέον, ιδιαίτερα σηµαντικό είναι το στοιχείο της συσσώρευσης απαιτήσεων, που προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ, από διαφηµιστικές εταιρείες-πελάτες της Τηλέτυπος.

Το κοινοπρακτικό δάνειο περιορίστηκε στα 80 εκατ. ευρώ και η εικόνα της εταιρείας είναι πιο καθαρή, αφού µέσα σε έναν χρόνο αποπληρώθηκαν 20 εκατ. ευρώ στους λογαριασµούς των factors και 18 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο και τόκους µε επιτόκιο 9%. Η διαφορά του επιτοκίου της αγοράς (3%) αντιστοιχεί στα 3/4 της µηνιαίας µισθοδοσίας του Mega.

---
Secret/Παραπολιτικά
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου