Κυριακή 23 Απριλίου 2017

... ο χουντικός Παναγιώτης Ψωμιάδης ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πώς ο φασισμός γίνεται mainstream

Γράφει ο Δημήτρης Σούλτας

Ο κύριος αυτός κυριαρχούσε επί 20 χρόνια στην πολιτική ζωή της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είχε εκλεγεί πρώτος βουλευτής Θεσσαλονίκης, έπαιρνε τις νομαρχιακές εκλογές "αέρα" από την πρώτη Κυριακή, έχει μόνιμο στασίδι στις τηλεοπτικές εκπομπές, ήταν ο πολιτικός "που τα έλεγε έξω απ' τα δόντια", το "λαϊκό παιδί".


Κάνεις δεν ήταν ανυποψίαστος για το ότι ήταν φιλοχουντικός. Ούτε το κόμμα του, ούτε οι ψηφοφόροι του. Το 2001 είχε αποκαλέσει το πραξικόπημα "επανάσταση", αλλά πήρε το χρίσμα για τη Νομαρχία. Εξέπεσε από το αξίωμα του γιατί καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος. Το 2012- και ενώ το όνομα του είχε εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα- το κόμμα του τον έχρισε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας στη Βόρεια Ελλάδα. Τότε δήλωσε ότι "Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή είναι αδελφά κόμματα".

Δεν είχε κανένα πρόβλημα να παρανομήσει και το δήλωνε ευθαρσώς. Όταν αποκαλύφθηκε ότι έχτισε αυθαίρετο στη Χαλκιδική είπε ότι το έκανε "για τη δόλια τη μάνα του". Η αποκάλυψη αυτή δεν του μείωσε τους ψηφοφόρους. Αντιθέτως τους αύξησε. Το επόμενο γκάλοπ μετά την αποκάλυψη του έδινε 6,5% παραπάνω από το προηγούμενο.

Ο χουντικός Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν ήταν ένα περιθωριακό φαινόμενο. Ήταν άλλωστε υποψήφιος ακόμα και για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. Είναι το χαρακτηριστικό δείγμα ότι ο φασισμός δεν εκτρέφεται μόνο στα έδρανα της Χρυσής Αυγής. Έγινε ανεκτός και πριμοδοτήθηκε από την κεντρική πολιτική σκηνή γιατί έφερνε ψηφαλάκια. Ήταν ο "Πανίκας", "ο άνθρωπος μας", ήταν το πουλέν της Δεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα, ήταν ο αγαπημένος αμέτρητων τηλεοπτικών εκπομπών που του φιλοτέχνησαν επί χρόνια το προφίλ του στήνοντας συνεντεύξεις- κωμωδίες, συνεντεύξεις- παρωδίες, ένα τσίρκο με όρους περισσότερο reality, παρά πολιτικής.

Η χθεσινή του ανάρτηση δεν προκαλεί φυσικά καμία έκπληξη. Και είναι ένας ύμνος στη χούντα ακόμα πιο ύπουλος από μία ανάρτηση ενός δηλωμένου χρυσαυγίτη. Το αναρτά και κάνει σχόλιο "Έκανες και λάθη", προσποιούμενος τον "αντικειμενικό". Είναι σαν να υμνείς έναν serial killer και να λες "ναι, αλλά λέρωσες το πάτωμα με αίματα". 

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πώς ο φασισμός γίνεται mainstream, για το πώς ένας φασίστας γίνεται "λαοπρόβλητος", για το πώς ΜΜΕ, πολιτικοί και ψηφοφόροι κάνουν τον ανήξερο την στιγμή που κλωσσάνε χαμογελαστοί το αυγό του φιδιού.

---
κείμενο από το fb
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου