Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΔΟΛ - η παρασιτική λειτουργία του αλλοιώνει τον ανταγωνισμό

*
Ανασυγκρότηση
***
*
ΔΟΛ
Στάση πληρωμών
σε Εφορία και Ταμεία


Πολύς λόγος γίνεται εντός και εκτός δημοσιογραφικής πιάτσας για το παρόν και το μέλλον του ΔΟΛ. Ο εκκαθαριστής υπόσχεται στις τράπεζες ότι θα μπορέσει να βγάλει σύντομα σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά στοιχεία της Μιχαλακοπούλου, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι σε καθεστώς αβεβαιότητας, οι τράπεζες δείχνουν ανοχή μπροστά στην περίπτωση να χάσουν τα λεφτά τους και η κυβέρνηση πιέζει προς πάσα κατεύθυνση να δοθεί τέλος στη συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα μελλούμενα και τις υποσχέσεις που δίνει προς τις τράπεζες ο εκκαθαριστής, αξίζει να σημειωθεί ένα πραγματικό γεγονός: Εδώ και μήνες ο ΔΟΛ λειτουργεί παρασιτικά, σε βάρος του ανταγωνισμού. Αυτό δεν επιδέχεται ουδεμίας αμφισβήτησης. Συγκεκριμένα, πέραν των σημαντικών καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών, η υπό εκκαθάριση επιχείρηση, πολύ πριν εισέλθει σε καθεστώς εκκαθάρισης, δεν κατέβαλλε ούτε τους αναλογούντες φόρους, ούτε τις εισφορές των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν σε αυτό προστεθεί και η οφειλή που έχει προς την εκτυπωτική μονάδα "Ιρις Εκδοτική", τότε αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα Μέσα του ΔΟΛ λειτουργούν, εκτός από την ανοχή των τραπεζών, και με την ανοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Γιατί, αν υπήρχαν τέτοιου ύψους οφειλές σε οποιαδήποτε άλλη εκδοτική επιχείρηση, θα είχαν μπλοκάρει οι τραπεζικοί λογαριασμοί και θα είχαν "συλληφθεί" οι διοικούντες της. Στην περίπτωση του ΔΟΛ, όλα κινούνται εντελώς διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει να επιθυμεί το "λουκέτο" μιας υπερδανεισμένης επιχείρησης.

Κανείς δεν εύχεται το κλείσιμο οποιουδήποτε "μαγαζιού", αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να νομιμοποιεί την "επιχειρηματική πειρατεία". Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, ο πρωταρχικός στόχος για τον εκτελούντα χρέη εκκαθαριστή, Βασίλη Καζά, είναι να φροντίσει πριν από οτιδήποτε άλλο να εξοφλήσει τις οφειλές που έχει ο ΔΟΛ προς το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί, αν δεν το πράξει, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το γράμμα του νόμου. Από κει και πέρα, τα διαγγέλματα και οι νουθεσίες, δυστυχώς, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, όταν προέρχονται από μια επιχείρηση που έχει αφήσει φέσι 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. αν υπολογίσει κανείς τα δάνεια σε Ίριδα και Mega) στις ελληνικές τράπεζες.

Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν διαψεύδεται από καμία πλευρά ότι ο εκκαθαριστής ζήτησε επιπλέον δανειοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ για να τακτοποιήσει τις αμαρτίες του παρελθόντος. Στο μεταξύ, έγκυροι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι συζητούν το ενδεχόμενο διάπραξης και ποινικών αδικημάτων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Η διάθεση χρημάτων από τις τράπεζες που είναι του ελληνικού λαού (και όχι των τραπεζιτών), και μάλιστα με βέβαιη τη ζημία, με δεδομένο το προδιαγεγραμμένο τέλος του ΔΟΛ και αβέβαιο το μελλοντικό όφελος από την όποια τιμή στην οποία θα πλειστηριαστεί, αποτελεί απιστία. Σε απλά ελληνικά, οι τραπεζίτες, κατά πάσα πιθανότητα και ο εκκαθαριστής, βρίσκονται αντιμέτωποι με το κακουργηματικής μορφής αδίκημα της απιστίας, ειδικά αν χορηγηθούν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις στον ΔΟΛ παρακολουθούνται και από τους αρμόδιους εισαγγελείς...
---
Γιάννης Κουρτάκης/Παραπολιτικά
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου